Světoví lídři musí v Londýně předložit ambiciózní dohodu

Světoví lídři v Londýně se musí na konferenci o Sýrii zavázat k nové ambiciózní a transformační multimiliardové dohodě pro syrské uprchlíky a pro země, které je v oblasti hostí. Apeluje na to koalice více než devadesáti humanitárních a lidskoprávních organizací.

Tato koalice, reprezentující organizace jako Malala Fund, Oxfam a Amnesty International, upozorňuje, že pro úspěch konference – organizované Velkou Británií, Německem, Norskem, Kuvajtem a OSN – je nutné předložit odvážný nový plán pro syrské uprchlíky a komunity, které je hostí.

„Nebude stačit pouhé přislíbení peněz, i když jsou nutně potřeba,“ řekl Dr. Rouba Mhaissen, zakladatel Sawa for Development and Aid. „Londýn musí představovat skokovou změnu v rozsahu a ambici mezinárodní odpovědi. Po pěti letech je načase začít dělat více než jen poskytovat nedostatečnou humanitární pomoc. Vlády musí více pomáhat Syřanům ve vedení aktivních, důstojných životů a ulehčit napětí v hostitelských komunitách v sousedních státech. Práva uprchlíků musí být respektována a uprchlíci by měli mít příležitost pracovat a vzdělávat své děti.“

OSN požaduje 7,73 miliard dolarů v odpovědi na syrskou krizi, zatímco plán národní odpovědi vlád v regionu vyžaduje další 1,2 miliardy dolarů. V loňském roce byly požadavky OSN splněny z méně než 60 procent. Účastníci konference se musí letos zlepšit a zajistit, aby OSN a hostitelské země dostaly potřebné peníze na podporu těch, jež jsou dotčeni konfliktem, jak nyní tak i v příštích letech. Tato suma peněz by měla být navýšena investicemi soukromého sektoru a zapojením finančních institucí do podpory ekonomického růstu a tvoření pracovních míst.

Koalice stanovila, že jakákoliv dohoda musí:

• Přinést další financování na několik let k zajištění okamžitých a dlouhodobých potřeb uprchlíků a zemí, které je hostí;
  • Vyzvat ke zvýšené ochraně civilistů uvnitř a vně Sýrie, včetně ukončení útoků na domovy, školy a zdravotnická zařízení, obléhání a bránění humanitární pomoci;
  • Umožnit zemím hostícím uprchlíky odstranění překážek, které brání uprchlíkům pracovat a v přístupu k základním službám jako je zdravotní péče;
  • Zavázat se k zajištění kvalitního a bezpečného vzdělání od příštího školního roku pro všechny děti syrských uprchlíků a děti v komunitách, které je hostí;
  • Přislíbit využití šancí pro zajištění investic mezinárodních finančních institucí a obchodních lídrů pro regionální ekonomické zotavení a růst;
  • Zavést koordinační a odpovědnostní mechanismy k zajištění efektivního výkonu plánu;
  • Na prvním místě dbát o práva a potřeby uprchlíků, Syřanů dotčených konfliktem a chudých hostitelských komunit.

„Jedině ukončení bojů a vyjednané politické řešení zastaví utrpení obyčejných Syřanů, a proto je tak důležité, aby mezinárodní vlády tlačily na uzavření dohod v ženevských mírových rozhovorech o Sýrii,“ řekl Jan Egeland, Generální tajemník Norské rady pro běžence. „Ale mezitím je nezbytné investovat do naděje, vzdělání a živobytí civilního obyvatelstva a vydláždit cestu stabilnější budoucnosti.“

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.

12.10.2017

Zakladatelka liberální mešity v Berlíně: Jsme odpovědí na strach, ukazujeme smířlivou tvář islámu