Světoví lídři musí v Londýně předložit ambiciózní dohodu

Světoví lídři v Londýně se musí na konferenci o Sýrii zavázat k nové ambiciózní a transformační multimiliardové dohodě pro syrské uprchlíky a pro země, které je v oblasti hostí. Apeluje na to koalice více než devadesáti humanitárních a lidskoprávních organizací.

Tato koalice, reprezentující organizace jako Malala Fund, Oxfam a Amnesty International, upozorňuje, že pro úspěch konference – organizované Velkou Británií, Německem, Norskem, Kuvajtem a OSN – je nutné předložit odvážný nový plán pro syrské uprchlíky a komunity, které je hostí.

„Nebude stačit pouhé přislíbení peněz, i když jsou nutně potřeba,“ řekl Dr. Rouba Mhaissen, zakladatel Sawa for Development and Aid. „Londýn musí představovat skokovou změnu v rozsahu a ambici mezinárodní odpovědi. Po pěti letech je načase začít dělat více než jen poskytovat nedostatečnou humanitární pomoc. Vlády musí více pomáhat Syřanům ve vedení aktivních, důstojných životů a ulehčit napětí v hostitelských komunitách v sousedních státech. Práva uprchlíků musí být respektována a uprchlíci by měli mít příležitost pracovat a vzdělávat své děti.“

OSN požaduje 7,73 miliard dolarů v odpovědi na syrskou krizi, zatímco plán národní odpovědi vlád v regionu vyžaduje další 1,2 miliardy dolarů. V loňském roce byly požadavky OSN splněny z méně než 60 procent. Účastníci konference se musí letos zlepšit a zajistit, aby OSN a hostitelské země dostaly potřebné peníze na podporu těch, jež jsou dotčeni konfliktem, jak nyní tak i v příštích letech. Tato suma peněz by měla být navýšena investicemi soukromého sektoru a zapojením finančních institucí do podpory ekonomického růstu a tvoření pracovních míst.

Koalice stanovila, že jakákoliv dohoda musí:

• Přinést další financování na několik let k zajištění okamžitých a dlouhodobých potřeb uprchlíků a zemí, které je hostí;
  • Vyzvat ke zvýšené ochraně civilistů uvnitř a vně Sýrie, včetně ukončení útoků na domovy, školy a zdravotnická zařízení, obléhání a bránění humanitární pomoci;
  • Umožnit zemím hostícím uprchlíky odstranění překážek, které brání uprchlíkům pracovat a v přístupu k základním službám jako je zdravotní péče;
  • Zavázat se k zajištění kvalitního a bezpečného vzdělání od příštího školního roku pro všechny děti syrských uprchlíků a děti v komunitách, které je hostí;
  • Přislíbit využití šancí pro zajištění investic mezinárodních finančních institucí a obchodních lídrů pro regionální ekonomické zotavení a růst;
  • Zavést koordinační a odpovědnostní mechanismy k zajištění efektivního výkonu plánu;
  • Na prvním místě dbát o práva a potřeby uprchlíků, Syřanů dotčených konfliktem a chudých hostitelských komunit.

„Jedině ukončení bojů a vyjednané politické řešení zastaví utrpení obyčejných Syřanů, a proto je tak důležité, aby mezinárodní vlády tlačily na uzavření dohod v ženevských mírových rozhovorech o Sýrii,“ řekl Jan Egeland, Generální tajemník Norské rady pro běžence. „Ale mezitím je nezbytné investovat do naděje, vzdělání a živobytí civilního obyvatelstva a vydláždit cestu stabilnější budoucnosti.“

31.5.2019

Měsíční aktuality - duben 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

8.5.2019

Migrační aktuality - březen 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

2.5.2019

Jižní Afrika: Méně řečí, více akcí v oblasti lidských práv

Povolební jihoafrická vláda musí učinit lidská práva středobodem svých politik, jinak riskuje ohrožení svých lidí problémy nezaměstnanosti, chudoby a nerovnosti po celá příští desetiletí.

25.4.2019

Rozdrobení jednoho kontinentu

Vhled do historie uprchlické krize.