Amnesty International k summitu V4: Pevnost Evropa není řešením!

Pondělní summit zemí V4 nepřinesl podle mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International výsledky, které by naznačovaly posun v řešení migrační krize.

Ředitel české sekce Amnesty International (AI) Mark Martin poslal v zastoupení všech ostatních zemí Visegrádské čtyřky ( Slovensko, Polsko a Maďarsko) minulý týden premiéru Sobotkovi otevřený dopis (viz odkaz níže), ve kterém Amnesty mj. žádá jeho, lídry V4 a přizvané politiky z Bulharska a Makedonie, aby zvýšili své závazky a jejich země přijaly více uprchlíků.

Dále Amnesty apelovala na politiky, aby o situaci ohledně uprchlické krize informovali pravdivě, na základě faktů a nepodporovali svými výroky šíření strachu a xenofobie ve společnosti. Posledním velkým požadavkem AI bylo podrobné přezkoumání dopadů legislativních návrhů, které závažným způsobem zasahují do práv a svobod lidí.

Ve společném prohlášení V4 k migraci však lídři Visegrádské čtyřky řešili opět zejména to, jak současnou „Pevnost Evropa“ ještě rozšířit dalšími restriktivními opatřeními na hranicích. Avizovaný alternativní „Plán B“ nepřináší nic nového. Znovu také zopakovali svůj negativní postoj k trvalému relokačnímu mechanismu.

V návaznosti na výše zmíněné závěry summitu, dnešní schůzku o migraci premiéra Bohuslava Sobotky s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem  a také nadcházející jednání osmadvacítky na zasedání Evropské rady ve dnech 18. – 19. února, Amnesty International znovu připomíná a apeluje na evropské lídry, že snaha o posílení hraničních kontrol a bránění lidem v příchodu do Evropy nepřinese řešení, ale naopak:

1. přináší lidem ještě větší utrpení, když je nutí vydat se do  Evropy nelegálními cestami a vydat se do rukou zločinců a převaděčů
  2. může ztížit přístup k azylovému řízení a porušovat mezinárodní i unijní legislativu tak, jak jsem to mohli vidět na případu Maďarska.

V otázce přesídlení uprchlíků musí země Visegrádské čtyřky přestat blokovat solidární opatření, o která se snaží EU, podílet se na přijímání těch nejzranitelnějších uprchlíků a otevřít pro ně legální cesty.

Také musí přijmout zodpovědnost a pomoci  hraničním státům EU s přívalem migrantů – poskytnout jim odpovídající technickou a provozní podporu.

2016_02_11_ai_dopis-premierovi_v4.pdf

18.4.2016

Migrační expertka Amnesty Antošová v ČT ke ztroskotání lodí s běženci ve Středozemním moři

27.6.2016

ZASEDÁNÍ EVROPSKÉ RADY 28. - 29. ČERVNA: SDÍLENÍ, NE VYHÝBÁNÍ SE ZODPOVĚDNOSTI ZA UPRCHLÍKY

Amnesty dopis premiérovi Sobotkovi ohledně zasedání Evropské rady o migraci.

7.12.2015

Mají si kde hrát? K detenci dětí v ČR.

8.2.2016

Prohlášení Amnesty International k víkendovým protestům proti migrantům v Praze

Lidskoprávní organizace Amnesty International odsuzuje útoky na pražské autonomní sociální centrum Klinika, které proběhly v sobotu 6. února. Považujeme je za jednoznačné porušení zákonů České republiky a za projev bezprecedentní nenávisti proti komunitě, která se mj. snaží pomáhat nejpotřebnějším uprchlíkům a migrantům v nouzi.