Brazílie: Dvanáct policistů odpovědných za smrt

Článek

Dvanáct příslušníků vojenské policie se podařilo usvědčit a odsoudit za mučení a následnou smrt, procesní podvody a snahu ukrýt tělo v případě zmizení Amarilda de Souzy v Rio de Janeiru.

1. února odsoudil brazilský soud 12 členů jednotky UPP (tzv. pacifikační jednotky) z favely Rocinha v Rio de Janeiru za zločiny mučení a vraždy, procesní podvody a snahu o ukrytí těla Amarilda de Souzy.
Vyšetřováním bylo zjištěno, že na centrále UPP ve favele Rocinha v jižní části Rio de Janeira došlo k mučení. Státní zástupce obvinil dvacet pět vojenských policistů, dvanáct (z toho i dvě ženy) jich bylo shledáno vinnými. Tresty se pohybují od 9 do 13 let vězení, nejvyšší z nich byl vynesen nad velitelem UPP pro Rocinhu. Zástupce velitele dostal trest ve výši 10 let a 7 měsíců za plánování zločinu s velitelem. Všichni odsouzení jsou vyloučeni z řad vojenské policie. Ve výroku soudce uvedl, že vojenští policisté jednali zbaběle, nezákonně a zneužili své postavení a moc.
I přes odsouzení policistů se však tělo Amarilda de Souzy stále nepodařilo najít. Vyšetřování nadále pokračuje a prověřuje se i domněnka, že do případu byla zapletena také jednotka speciálních operací BOPE. Ta je v podezřelá z převozu těla Amarilda de Souzy ze základny UPP a jeho následném zbavení.

Aktuální petice

Brazílie

Britský novinář a jeho průvodce zavražděni v brazilském pralese. Viníci musejí být potrestáni

Ráno 5. června zmizeli v údolí Javari v brazilské Amazonii britský novinář Dom Phillips a jeho průvodce, obránce práv původních obyvatel a životního prostředí, Bruno Pereira. Dne 15. června brazilská policie oznámila, že jedna ze dvou osob zatčených pro podezření z účasti na zmizení obou mužů se přiznala k jejich vraždě a že ostatky nalezené v lese byly předány soudním lékařům k dalšímu šetření.

Aktuální počet podpisů: 219 Náš cíl: 2000

Podepíšu