Pět věcí, které byste měli vědět o Bahrajnu před Velkou cenou

Bahrajn hostil 19. dubna Velkou cenu Formule 1. Za nablýskanými závodními vozy a oslavami však stojí vláda, která je schopná udělat cokoliv, aby potrestala ty, kteří se odvažují mluvit o tragické situaci ohledně dodržování  lidských práv.

Zde je pět faktů, které byste mi vědět o tomto království v zálivu, zatímco budete sledovat jednu z nejtřpytivějších událostí ve sportovním kalendáři.

Demonstrace v hlavním městě Manáma jsou zakázané

Veřejné protesty v hlavním městě Bahrajnu jsou zakázané již téměř dva roky. I mimo Manámu používají bezpečnostní složky slzný plyn a brokové náboje, aby předešly jakýmkoliv pokusům o protesty, což vede k častým zraněním, někdy i se smrtelnými následky.

Kritika vládních orgánů na Twitteru a dalších sociálních sítích vás může přivést za mříže

Bahrajnské úřady často využívají široce formulovaných obvinění jako podněcování nenávisti, bezpečnostní hrozba pro stát nebo urážka krále a dalších státních úřadů, které jsou namířené proti aktivistům a těm, kteří se kriticky vyjadřují o politice na sociálních sítích.

Pokud se úřadům nelíbí činnost organizace, mohou ji zrušit

Nově přijaté zákony umožňují Bahrajnské vládě pozastavit nebo ukončit činnost jakékoliv  politické organizace pro údajné nesrovnalosti a organizace na ochranu lidských práv žijí pod trvalou hrozbou restriktivních zákonů namířených proti nevládním organizacím. Dokonce již byla vznesena obvinění proti politickým aktivistům poté, co se sešli se zástupci zahraničních vlád.

Aktivisté, kteří skončí za mřížemi, musí počítat s mučením

Existují desítky zdokumentovaných případů, kdy byli zadržení lidé brutálně biti, byl jim odpírán spánek i jídlo, byli páleni cigaretami, sexuálně zneužíváni, mučeni elektrickým proudem na genitáliích a páleni železem k vynucení přiznání. Jeden ze zadržených uvedl, že byl opakovaně udeřen tesařským kladivem na několika částech těla. Další lidé vypovídali o znásilnění plastikovou trubkou.

Tyto šokující případy mučení jsou jen zřídka adekvátně vyšetřovány.

Pokud si vláda nic z toho nenajde, může zrušit státní příslušnost

Bahrajnské úřady se často uchylují k odejmutí státního občanství osob považovaných za politické oponenty. Bez státní příslušnosti jsou tito lidé nuceni opustit zemi, přestože nemají kam jít. Mnoho těchto lidí, jejichž státní příslušnost byla zrušena, jsou bez jakékoliv státní příslušnosti.

Pro více informací o stavu lidských práv v Bahrajnu si přečtěte:

Bahrain: Behind the rhetoric: Human rights abuses in Bahrain continue unabated

Zapojte se! Braňte svobodu projevu v Bahrajnu

Původní zdroj: Bahrajn hostil 19. dubna Velkou cenu Formule 1. Za nablýskanými závodními vozy a oslavami však stojí vláda, která je schopná udělat cokoliv, aby potrestala ty, kteří se odvažují mluvit o tragické situaci ohledně dodržování lidských práv.

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

18.1.2017

Prohlášení komisaře Avramapoulose během jeho návštěvy ostrova Lesbos, Řecko

Jsem na ostrově Lesbos, abych předal velmi důležitou zprávu: Na nás všech, Řecích, Evropanech leží neodkladný úkol humanitární povahy, a to ulehčit situaci zde na ostrovech - jak migrantům, tak obyvatelům těchto ostrovů.

30.4.2016

Nové metodiky i lépe proškolení lektoři díky norskému grantu

Doplňkový grant k projektu „Živé knihovny AI – čtením k otevřenosti“ umožnil další posun ve vzdělávací práci české Amnesty.

19.5.2016

„Refugees Welcome Index“ Amnesty: politiky vlád neodrážejí veřejné mínění

Čína, Německo a Británie jsou na vrchních příčkách seznamu, který ukazuje míru ochoty přijímat uprchlíky. Rusko je na konci. Celosvětově by u sebe doma uprchlíky ubytoval jeden člověk z deseti, v sousedství by je ubytovali tři z deseti.