Mezinárodní trestní soud: Bembův verdikt je historickým krokem vpřed pro oběti sexuálního násií

Článek

Jean-Pierre Bemba byl 21. března 2016 Mezinárodním trestním soudem shledán vinným za své zločiny.

,,Dnešní jednohlasný verdikt o vině Jean-Pierra Bemba, vynesený Mezinárodním trestním soudem (MTS), se stal historickým momentem v boji za spravedlnost a zodpovědnost za činy sexuálního násilí ve Středoafrické republice, i všude na světě,“ řekl Samira Daoud, zástupce regionálního ředitele Amnesty International pro západní a střední Afriku.

,,Nejenže je to poprvé, co MTS někoho odsoudil za znásilnění jakožto z válečného zločinu, ale je to také první rozsudek MTS vynesený na základě vyšší odpovědnosti.“

,,Tento rozsudek vysílá jasnou zprávu, že beztrestnost sexuálního násilí jako válečného nástroje nebude tolerována. Zároveň říká, že vojenští velitelé a političtí představitelé musí podniknout všechny nezbytné kroky, které zabrání jejim podřízeným páchat tak ohavné činy a budou vedeni k odpovědnosti, pokud v tom selžou.“

Aktuální petice

Středoafrická republika

Tisíc mrtvých, statisíce uprchlíků. Pomozme zastavit násilí ve Středoafrické republice.

Středoafrickou republikou otřásají nepokoje. Stojí za nimi neshody mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou. V zemi proti sobě aktuálně bojují příslušníci muslimského hnutí Séléka a křesťanské jednotky anti-Balaka. Boje mají jak náboženský, tak politický rozměr. Středoafrická republika totiž v březnu zažila 2013 převrat, za nímž stálo muslimské hnutí Séléka. Jeho vůdce, Michel Djotodia, se tak stal prvním muslimským prezidentem jinak převážně křesťanské země. Před několika měsíci se jednotky muslimského hnutí Séléka začaly stahovat na sever země, přičemž začaly masakrovat nevinné civilisty. Křesťanské jednotky anti-Balaka začaly na oplátku útočit na muslimské komunity. Prezident pod nátlakem mezinárodního společenství v lednu 2014 odstoupil. To už bylo v zemi minimálně 1000 obětí. V místech největších konfliktů již operují francouzské jednotky Sangaris a síly Africké unie MISCA. Situace je však natolik vyhrocená, že musí neodkladně zasáhnout mezinárodní společenství, jinak podle OSN situace přeroste v genocidu.

Aktuální počet podpisů: 1347 Náš cíl: 2000

Podepíšu