Mezinárodní trestní soud: Bembův verdikt je historickým krokem vpřed pro oběti sexuálního násií

Jean-Pierre Bemba byl 21. března 2016 Mezinárodním trestním soudem shledán vinným za své zločiny.

,,Dnešní jednohlasný verdikt o vině Jean-Pierra Bemba, vynesený Mezinárodním trestním soudem (MTS), se stal historickým momentem v boji za spravedlnost a zodpovědnost za činy sexuálního násilí ve Středoafrické republice, i všude na světě,“ řekl Samira Daoud, zástupce regionálního ředitele Amnesty International pro západní a střední Afriku.

,,Nejenže je to poprvé, co MTS někoho odsoudil za znásilnění jakožto z válečného zločinu, ale je to také první rozsudek MTS vynesený na základě vyšší odpovědnosti.“

,,Tento rozsudek vysílá jasnou zprávu, že beztrestnost sexuálního násilí jako válečného nástroje nebude tolerována. Zároveň říká, že vojenští velitelé a političtí představitelé musí podniknout všechny nezbytné kroky, které zabrání jejim podřízeným páchat tak ohavné činy a budou vedeni k odpovědnosti, pokud v tom selžou.“

21.4.2020

Trest smrti v roce 2019: Saúdská Arábie popravila v uplynulém roce rekordní počet lidí. Ve světě ale čísla poprav klesají.

Prudký nárůst poprav v Saúdské Arábii, Iráku, Jižním Súdánu a Jemenu narušil celosvětový trend poklesu. Počet poprav ve světě se ale snížil o 5 % - dosáhl nejnižší úrovně za 10 let.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.