Mezinárodní trestní soud: Bembův verdikt je historickým krokem vpřed pro oběti sexuálního násií

Jean-Pierre Bemba byl 21. března 2016 Mezinárodním trestním soudem shledán vinným za své zločiny.

,,Dnešní jednohlasný verdikt o vině Jean-Pierra Bemba, vynesený Mezinárodním trestním soudem (MTS), se stal historickým momentem v boji za spravedlnost a zodpovědnost za činy sexuálního násilí ve Středoafrické republice, i všude na světě,“ řekl Samira Daoud, zástupce regionálního ředitele Amnesty International pro západní a střední Afriku.

,,Nejenže je to poprvé, co MTS někoho odsoudil za znásilnění jakožto z válečného zločinu, ale je to také první rozsudek MTS vynesený na základě vyšší odpovědnosti.“

,,Tento rozsudek vysílá jasnou zprávu, že beztrestnost sexuálního násilí jako válečného nástroje nebude tolerována. Zároveň říká, že vojenští velitelé a političtí představitelé musí podniknout všechny nezbytné kroky, které zabrání jejim podřízeným páchat tak ohavné činy a budou vedeni k odpovědnosti, pokud v tom selžou.“

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

11.4.2017

Trest smrti a popravy v roce 2016

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.