Katar: vykořisťování pracujících na Světovém poháru

První důkazy zneužívání migrujících pracovníků na Světovém poháru, který se bude konat v roce 2022 v Kataru.

Amnesty International dnes zveřejnilo zprávu týkající se migrujících pracovníků, kteří pracují na přestavbě mezinárodního stadionu Khalifa v Doze, hlavním městě Kataru. V roce 2022 by se zde měl uskutečnit Světový pohár (Mistrovství světa ve fotbalu). Tito lidé jsou často vystavováni systematickému zneužívání, v některých případech také nucené práci.

Zpráva s názvem „Ta ošklivá strana, krásné hry: neboli vykořisťování v události Katar 2022, Světový pohár“ ukázala lhostejnost společnosti FIFA k otřesnému zacházení s lidmi, kteří pracují na stavbě tohoto stadionu. Podle odhadu by měl počet pracujících lidí na Světovém poháru v příštích dvou letech dosáhnout až kolem 36000.

„Zneužívání migrujících pracovníků je skvrnou na svědomí světového fotbalu. Jak pro hráče, tak pro fanoušky, je stadion Světového poháru místem snů. Kdežto pro některé dělníky je to spíše živoucí noční můra.“ řekl generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

„Navzdory pěti let slibů, FIFA téměř naprosto selhala při porušování lidských práv na Světovém poháru.“

Tato zpráva je založena na rozhovorech s 132 migrujícími pracovníky, kteří přestavují tak kritizovaný stadion Khalifa, kde by se měl uskutečnit první turnaj v semifinále Světového poháru roku 2022. Součástí zprávy jsou také rozhovory s pracovníky, kteří upravují zeleň v okolí sportovního areálu Aspire Zone, kde tuto zimu trénovala fotbalová družstva jako je Bayern Mnichov, Everton, či Pařízský Saint-Germain.

V rozhovorech byly zmíněny různé formy vykořisťování, jako je:

·         Bydlení v nevyhovujících podmínkách (nečistota a stísněné prostory)

·         Placení personalistů, kteří získali pro migrující pracovníky práci (poplatky od $ 500 až do $ 4300)

·         Nízké platy či jiná práce, než byla slibována

·         Zadržování pasů, nedovolení se vrátit zpět domů

·         Systematické vyhrožování, pokud si pracovník stěžuje na pracovní podmínky

Lidé, kteří pocházejí většinou z Bangladéše, Indie a Nepálu, mluvili s Amnesty International v Kataru mezi únorem a květnem 2015. Když se tým Amnesty International vrátil zpět do Kataru v únoru 2016, někteří dělníci měli lepší ubytování a jejich pasy jim byly vráceny, avšak další formy vykořisťování nebyly stále řešeny.

„Zadlužení, žijící ve špinavých táborech v poušti, placení almužnou. Mnoho migrujících pracovníků ostře kontrastuje s top fotbalisty, kteří se chystají hrát na tomto stadionu. Tito lidé by jen chtěli stejná práva: mzdu včas, možnost opustit zemi v případě potřeby, zacházení s úctou a respektem,“ řekl Salil Shetty.

Katarský systém zanechává migrující pracovníky v ohrožení, žijí ve strachu

Tento systém nedovoluje pracovníkům změnit jejich zaměstnání nebo opustit zemi bez svolení svého zaměstnavatele. Někteří z nepálských pracovníků se svěřili při rozhovoru Amnesty International, že nemohli ani navštívit své milované, když se odehrálo dubnové zemětřesení, které zanechálo tisíce mrtvých a miliony lidí bez bydlení.

Nabeel (jméno změněno z důvodu ochrany identity), kovář z Indie pracující na stadionu Khalifa, si stěžoval, když mu nebylo několik měsíců zaplaceno. Odpovědí mu byly jen výhrůžky od jeho zaměstnavatele: „Jen na mě křičel a řekl mi, že pokud si budu ještě jednou stěžovat, už nikdy neopustím tuto zemi. Od té doby jsem si dával pozor, abych si nestěžoval na svůj plat, či na cokoliv jiného. Samozřejmě, pokud bych mohl, změnil bych ihned své zaměstnání nebo bych aspoň ihned opustil Katar.“

Deepak (jméno změněno z důvodu ochrany identity), kovář z Nepálu řekl: „Můj život je zde jako ve vězení. Práce je těžká, pracujeme mnoho hodin na horkém slunci. Když jsem si poprvé stěžoval na svou situaci, brzy po příjezdu do Kataru, řekl mi můj vedoucí: ´Pokud si chceš stěžovat a budeš si stěžovat, můžeš počítat s různými následky. Pokud chceš zůstat v Kataru pracovat, mlč a pokračuj v práci.´“

Amnesty International vyzývá hlavní sponzory Světového pohárů, jako je Adidas, CocaCola a McDonald, aby tlačili na FIFU tak, aby řešila vykořisťování svých pracovníků na Khalifa stadionu a aby zveřejnila svůj plán na zamezení dalšího porušování v projektech týkající se Světového poháru.

Tyto kroky zahrnují odstranění moci zaměstnavatelů ohledně nepovolení opuštění země či změně zaměstnání a přísnější tresty pro firmy, které své zaměstnance vykořisťují.

„Hostování Světového poháru pomohlo Kataru se prosadit jako elitní destinace pro některé největší světoznámé fotbalové kluby. Ale svět fotbalu nemůže zavírat oči nad zneužíváním v některých jejich zařízeních či na stadionu, kde se zápas odehrává“ řekl Salil Shetty.

„Pokud nové vedení FIFY chce opravdu obrátit stránku k lepšímu, nesmí dovolovat, aby se odehrávalo vykořisťování migrujících pracovníků, kteří stadion rekonstruují.“

7.6.2018

Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

12.4.2018

DOBRÉ ZPRÁVY Z FILIPÍN: JERRYME CORRE JE PROPUŠTĚN!

Od ledna 2018 se uskutečnila série slyšení týkající se Jerrymeho drogových obvinění. Dne 2. března byl schválen návrh zastavení trestního stíhaní a to kvůli nedostatku důkazů. Jerryme byl propuštěn tentýž den.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.