Zimbabwe: Bití protestujících policií musí být vyšetřováno

Bití pokojně protestujících včetně prominentního aktivisty za lidská práva policií dokazuje kompletní neúctu k právu a kultuře beztrestnosti, míní Amnesty International.

Organizace požaduje po vládě zahájení okamžitého, transparentního a nestranného vyšetřování poté, co byly jednotky policejního sboru zachyceny na videu, jak obuškem bijí aktivistu za lidská práva Sydneyho Chisi.

„Brutální bití Sydneyho Chisi pořádkovou policií je odpudivé. Je to proti mezinárodním standardům o kontrole pokojných demonstrací a musí to skončit.“ Řekl Noel Kututwa, zástupce regionálního ředitele pro Jižní Afriku  Amnesty International.

Sydney Chisi byl jedním z dvaceti demonstrantů protestujících před jihoafrickou ambasádou v Harare proti xenofobnímu násilí v Jižní Africe, kde jsou hlavním cílem obyvatelé Zimbabwe a i další národnosti.

Sydney Chisi byl přijat v nemocnici a léčen se zraněními způsobenými bitím. Několik dalších demonstrantů bylo taktéž zraněno.

„Neoprávněný útok proti pokojným protestantům je jedním z incidentů, při kterém zimbabwská policie prokázala úplnou lhostejnost k lidským právům. Právo na pokojnou demonstraci je zakotveno jak v ústavě Zimbabwe, tak i v regionálních a mezinárodních dohodách, ve kterých participuje i Zimbabwe. Vláda musí udělat všechno, co je v jejích silách, aby podezřelí pachatelé nesli zodpovědnost,“ řekl Noel Kututwa.

Xenofobní útoky v Jižní Africe vyvolaly protesty v mnoha afrických zemích, jejichž obyvatelé byli obětmi. Amnesty International zdokumentovala mnoho protestů v Jižní Africe včetně Zimbabwe, Malawi a Mosambiku.

13.12.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

24.8.2017

Erkin Musajev je VOLNÝ!

10. srpna byl Erkin propuštěn. V osobním vzkazu pro Amnesty International děkuje všem, kdo je podpořili.