Zimbabwe: Bití protestujících policií musí být vyšetřováno

Bití pokojně protestujících včetně prominentního aktivisty za lidská práva policií dokazuje kompletní neúctu k právu a kultuře beztrestnosti, míní Amnesty International.

Organizace požaduje po vládě zahájení okamžitého, transparentního a nestranného vyšetřování poté, co byly jednotky policejního sboru zachyceny na videu, jak obuškem bijí aktivistu za lidská práva Sydneyho Chisi.

„Brutální bití Sydneyho Chisi pořádkovou policií je odpudivé. Je to proti mezinárodním standardům o kontrole pokojných demonstrací a musí to skončit.“ Řekl Noel Kututwa, zástupce regionálního ředitele pro Jižní Afriku  Amnesty International.

Sydney Chisi byl jedním z dvaceti demonstrantů protestujících před jihoafrickou ambasádou v Harare proti xenofobnímu násilí v Jižní Africe, kde jsou hlavním cílem obyvatelé Zimbabwe a i další národnosti.

Sydney Chisi byl přijat v nemocnici a léčen se zraněními způsobenými bitím. Několik dalších demonstrantů bylo taktéž zraněno.

„Neoprávněný útok proti pokojným protestantům je jedním z incidentů, při kterém zimbabwská policie prokázala úplnou lhostejnost k lidským právům. Právo na pokojnou demonstraci je zakotveno jak v ústavě Zimbabwe, tak i v regionálních a mezinárodních dohodách, ve kterých participuje i Zimbabwe. Vláda musí udělat všechno, co je v jejích silách, aby podezřelí pachatelé nesli zodpovědnost,“ řekl Noel Kututwa.

Xenofobní útoky v Jižní Africe vyvolaly protesty v mnoha afrických zemích, jejichž obyvatelé byli obětmi. Amnesty International zdokumentovala mnoho protestů v Jižní Africe včetně Zimbabwe, Malawi a Mosambiku.

7.6.2018

Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

12.4.2018

DOBRÉ ZPRÁVY Z FILIPÍN: JERRYME CORRE JE PROPUŠTĚN!

Od ledna 2018 se uskutečnila série slyšení týkající se Jerrymeho drogových obvinění. Dne 2. března byl schválen návrh zastavení trestního stíhaní a to kvůli nedostatku důkazů. Jerryme byl propuštěn tentýž den.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.