Zimbabwe: Bití protestujících policií musí být vyšetřováno

Bití pokojně protestujících včetně prominentního aktivisty za lidská práva policií dokazuje kompletní neúctu k právu a kultuře beztrestnosti, míní Amnesty International.

Organizace požaduje po vládě zahájení okamžitého, transparentního a nestranného vyšetřování poté, co byly jednotky policejního sboru zachyceny na videu, jak obuškem bijí aktivistu za lidská práva Sydneyho Chisi.

„Brutální bití Sydneyho Chisi pořádkovou policií je odpudivé. Je to proti mezinárodním standardům o kontrole pokojných demonstrací a musí to skončit.“ Řekl Noel Kututwa, zástupce regionálního ředitele pro Jižní Afriku  Amnesty International.

Sydney Chisi byl jedním z dvaceti demonstrantů protestujících před jihoafrickou ambasádou v Harare proti xenofobnímu násilí v Jižní Africe, kde jsou hlavním cílem obyvatelé Zimbabwe a i další národnosti.

Sydney Chisi byl přijat v nemocnici a léčen se zraněními způsobenými bitím. Několik dalších demonstrantů bylo taktéž zraněno.

„Neoprávněný útok proti pokojným protestantům je jedním z incidentů, při kterém zimbabwská policie prokázala úplnou lhostejnost k lidským právům. Právo na pokojnou demonstraci je zakotveno jak v ústavě Zimbabwe, tak i v regionálních a mezinárodních dohodách, ve kterých participuje i Zimbabwe. Vláda musí udělat všechno, co je v jejích silách, aby podezřelí pachatelé nesli zodpovědnost,“ řekl Noel Kututwa.

Xenofobní útoky v Jižní Africe vyvolaly protesty v mnoha afrických zemích, jejichž obyvatelé byli obětmi. Amnesty International zdokumentovala mnoho protestů v Jižní Africe včetně Zimbabwe, Malawi a Mosambiku.

20.6.2019

Seznam: OSN a Amnesty tlačí na vyšetření Mursího smrti

29.5.2019

Ihned.cz o odvrácené straně tváře finále UEFA v ázerbájdžánu

27.5.2019

Hra o trůny: 5 faktů, které jsou v reálu ještě horší než v seriálu

Dlouho očekávaná 8. řada seriálu Hra o trůny skončila před pár dny. Tato série opět šokuje diváky a vyvolává kontroverze, zejména kvůli zobrazovanému násilí. Skutečný život mnoha lidí po celém světě je ale ale ještě horší, než bájný svět Západozemí...

15.5.2019

šest zemí, kde se nechcete narodit

Často čteme o nejkrásnějších státech a místech světa. Jak to ale vypadá v těch, které jsou na té „opačné straně“? Podívejte se na země, kde by vzhledem k lidskoprávní situaci chtěl žít asi jen málokdo z nás. Dějí se tam různé věci, o mnohých z nich jste možná ještě nikdy neslyšeli.