Historický průlom v oblasti práv transsexuálů v Norsku

Úspěch

Klíčové právní reformy, které 18. března 2016 navrhlo norské ministerstvo zdravotnictví, představují významný průlom, který by mohl změnit život transsexuálních lidí v Norsku. Pokud parlament návrh schválí, transsexuálové budou mít možnost právního uznání změny pohlaví rychlým, přístupným a transparentním postupem.

Nový návrh by snížil věkovou hranici z 18 na 16 let na to, aby jednotlivci mohli definovat svou vlastní pohlavní identitu a požádat o právní uznání změny pohlaví. Děti ve věku od 6 do 16 let můžou tak udělat se souhlasem rodičů. Pokud rodiče nesouhlasí, bude o tom rozhodovat nezávislý orgán s ohledem na nejlepší zájem dítěte. Děti do šesti let na základě nového návrhu nemůžou legálně změnit pohlaví .

Předchozí praxe

Transsexuálním lidem v Norsku možnost právního uznání změny pohlaví byla odepřena kvůli požadavkům, které porušují celou řadu lidských práv. Současná praxe pochází ze 70. let a změna pohlaví je možná pouze po podstoupení procedury tzv. úplné změny pohlaví. Ta zahrnuje psychiatrickou diagnózu a povinnou lékařskou péči včetně chirurgické konverze pohlavních orgánů a sterilizace.

7.8.2017

Kdo jsou obránci a obránkyně LGBT práv?

Obránci LGBT práv po celém světě se setkávají s mnoha, často velmi propracovanými, útoky ze stran úřadů a nestátních aktérů, kteří brání jejich práci jak v přímém kontaktu s lidmi, tak v online prostoru.

2.8.2017

Írán očerňuje obránce lidských práv jako "nepřátele státu"

Démonizace a věznění pro aktivisty, kteří se odváží postavit za lidská práva.

28.11.2016

iDnes o sexuální práci v Norsku

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.