Historický průlom v oblasti práv transsexuálů v Norsku

Úspěch

Klíčové právní reformy, které 18. března 2016 navrhlo norské ministerstvo zdravotnictví, představují významný průlom, který by mohl změnit život transsexuálních lidí v Norsku. Pokud parlament návrh schválí, transsexuálové budou mít možnost právního uznání změny pohlaví rychlým, přístupným a transparentním postupem.

Nový návrh by snížil věkovou hranici z 18 na 16 let na to, aby jednotlivci mohli definovat svou vlastní pohlavní identitu a požádat o právní uznání změny pohlaví. Děti ve věku od 6 do 16 let můžou tak udělat se souhlasem rodičů. Pokud rodiče nesouhlasí, bude o tom rozhodovat nezávislý orgán s ohledem na nejlepší zájem dítěte. Děti do šesti let na základě nového návrhu nemůžou legálně změnit pohlaví .

Předchozí praxe

Transsexuálním lidem v Norsku možnost právního uznání změny pohlaví byla odepřena kvůli požadavkům, které porušují celou řadu lidských práv. Současná praxe pochází ze 70. let a změna pohlaví je možná pouze po podstoupení procedury tzv. úplné změny pohlaví. Ta zahrnuje psychiatrickou diagnózu a povinnou lékařskou péči včetně chirurgické konverze pohlavních orgánů a sterilizace.

12.3.2018

Vazba pro Ojuba Titijeva prodloužena!

Soud v Čečensku se rozhodl prodloužit vazbu Ojuba Titijeva až do 9. května.

9.3.2018

Den Tibetu před čínskou ambasádou v Praze

Amnesty International tradičně 10. března připomněla porušování lidských práv v Tibetu.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

2.8.2017

Írán očerňuje obránce lidských práv jako "nepřátele státu"

Démonizace a věznění pro aktivisty, kteří se odváží postavit za lidská práva.