Historický průlom v oblasti práv transsexuálů v Norsku

Úspěch

Klíčové právní reformy, které 18. března 2016 navrhlo norské ministerstvo zdravotnictví, představují významný průlom, který by mohl změnit život transsexuálních lidí v Norsku. Pokud parlament návrh schválí, transsexuálové budou mít možnost právního uznání změny pohlaví rychlým, přístupným a transparentním postupem.

Nový návrh by snížil věkovou hranici z 18 na 16 let na to, aby jednotlivci mohli definovat svou vlastní pohlavní identitu a požádat o právní uznání změny pohlaví. Děti ve věku od 6 do 16 let můžou tak udělat se souhlasem rodičů. Pokud rodiče nesouhlasí, bude o tom rozhodovat nezávislý orgán s ohledem na nejlepší zájem dítěte. Děti do šesti let na základě nového návrhu nemůžou legálně změnit pohlaví .

Předchozí praxe

Transsexuálním lidem v Norsku možnost právního uznání změny pohlaví byla odepřena kvůli požadavkům, které porušují celou řadu lidských práv. Současná praxe pochází ze 70. let a změna pohlaví je možná pouze po podstoupení procedury tzv. úplné změny pohlaví. Ta zahrnuje psychiatrickou diagnózu a povinnou lékařskou péči včetně chirurgické konverze pohlavních orgánů a sterilizace.

28.11.2018

REDAKTOR/KA WEBOVÝCH STRÁNEK (dobrovolnická pozice)

Amnesty International ČR hledá spolupracovníky a spolupracovnice do vzdělávacího projektu o lidských právech, kteří by se podíleli na vytváření obsahu, správě a propagaci webových stránek www.lidskaprava.cz.

13.7.2018

Taibeh úspěšně odmaturovala!

12.3.2018

Vazba pro Ojuba Titijeva prodloužena!

Soud v Čečensku se rozhodl prodloužit vazbu Ojuba Titijeva až do 9. května.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.