Šakir Amir: 13 let na Guantánamu

Šakir Amir byl první ze zadržených, kteří byli posláni do notoricky známé věznice na Guantánamu v roce 2002. Zároveň je posledním britským občanem zde drženým.

Šakirovi je nyní 46 let a z toho 13 dlouhých let strávil za mřížemi.

Dosud nebyl obviněn ani souzen.

Šakir měl být propuštěn v roce 2007, což dokazuje že Spojené státy nemají v úmyslu jej přivést před soud.

Navzdory tomu, že jej měly úřady propustit a navzdory tomu, že David Cameron osobně žádal prezidenta Obamu o vydání vězně do Británie, Šakir je stále zadržován bez vznesení obvinění – zřejmě na neurčito.

Spraveldnost pro Šakira

Děkujeme – 41 688 z Vás podepsalo perici vyzývající premiéra Velké Británie Davida Camerona a prezidenta Spojených států Baracka Obamu o navrácení Šakira do Velké Británie, pokud nebude vzneseno obvinění a nezačne soud.

V březnu 2015 byly doručeny petice s podpisy na Downing Street v doprovodu se Šakirovou rodinou a podporovatelem Amnesty International Davidem Nichollem.

David běží na letošním druhém londýnském maratonu pro Šakira. V přípravě běhal po ulici Whitehall při sbírání petičních podpisů v oranžovém vězeňském mundúru a v řetězech.

Později toho dne politici všech hlavních stran debatovali o Šakirově případu ve Dolní Sněmovně – plný přepis v angličtině ZDE.

Bylo přijato usnesení vyzývající „vládu Spojených států k propuštění Šakira Amira z věznice Guantánamo a byl mu umožněn návrat k rodině do Spojeného království.“

„Doufám, že jsem dal jasně najevo, že britská vláda je plně odhodlaná zajistit propuštění pana Amira. Rád bych dnes zdůraznil odhodlání a společnou výzvu politických stran, aby vláda Spojených států schválila propuštění Šakira Amira do Velké Británie.“

Ministr zahraničních věcí Tobias Ellwood

I nadále budeme sledovat situaci a vyžadovat spravedlnost pro Šakira Amira.

Šakirův příběh

Šakir se přestěhoval do Velké Británie v roce 1996, kde se oženil s britskou ženou. Mají čtyři děti, občany Velké Británie.

Původně byl zadržen v roce 2001 Afghánskými jednotkami v Afghanistánu, kde tou dobou žil se svou rodinou. Podle Šakira byl v Afghánistánu proto, že pracoval pro saúdskou charitu. O rok později, v únoru 2002, byl převezen na Guantánamo.

Od té doby uplynulo 13 let, během kterých byl, jak Šakir říká, mučen a podle svědectví svých právníků strávil mnoho času v samovazbě.

„Každý den tu umírám, duševně i fyzicky…Ignorují nás, jsme zamčeni uprostřed oceánu…“

Šakir Amir, 2005

Šakir nyní říká, že trpí artritidou a dalšími zdravotními problémy, ale nedostává se mu dostatečné zdravotní péče.

Guantánamo je známé svými nevhodnými podmínkami. Během zadržování Šakir Amir a další spoluvězni protestovali proti podmínkám ve vězení, účastnili se například hladovky.

Šest zadržených bylo propuštěno

Dva dny po nástupu do funkce k roce 2009, slíbil Barack Obama zavřít notoricky známou Námořní základnu na Kubě během jednoho roku. Nicméně i po šesti letech zůstává Guantánamo otevření – jakékoliv pokusy o uzavření věznice byly opakovaně zastaveny Kongresem.

V prosinci 2014 bylo 6 zadržovaných osob propuštěno a umístěno do Uruguaye jako uprchlíci, což bylo součástí Obamova plánu celkově uzavřít věznici. Byl to první převoz zadržovaných osob od doby, kdy bylo v květnu 2014 propuštěno pět velitelů Talibanu.

Šakir je jedním z více než sta zadržovaných, kteří stále strádají v nechvalně známém táboře.

Zpráva CIA o mučení

Usvědčující shrnutí zprávy Senátu o používání metod mučení ze strany CIA během války proti terorismu po 11. září bylo vydáno v prosinci 2014.

Shrnutí zprávy odhaluje, jak CIA používala metod jako je waterboarding, tzv. rektální infuze, falešné popravy, odpírání spánku, držení v nepřirozených pozicích a další kruté a ponižující způsoby zacházení se zadrženými.

Stále se však neví, jak hluboce se v tomto angažovala Velká Británie.

Britská vláda opakovaně uvedla, že chce, aby byl Šakir propuštěn z Guantánama a vrátil se ke své rodině do Londýna.

Šakirovi právníci se však obávají, že Šakir je stále uvězněn, protože byl svědkem mučení lidí americkými a britskými agenty, zatímco byl na americké základně zadržován.

Původní zdroj: Šakir Amir byl první ze zadržených, kteří byli posláni do notoricky známé věznice na Guantánamu v roce 2002. Zároveň je posledním britským občanem zde drženým.

2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

10.7.2017

Zničená rodina: případ Yasmin, Amira a Daria

23.4.2017

Irák: civilisté zabiti nálety ve svých domovech, poté co jim bylo řečeno, aby neutíkali z Mosulu

„Stovky civilistů byly zabity leteckými útoky ve svých domovech nebo na místech, kde hledaly útočiště, poté, co následovaly radu irácké vlády, aby neutíkaly během ofenzívy k osvobození města Mosul od ozbrojené skupiny, která si říká Islámský stát (IS),“ řekla Amnesty International. Přeživší a očití svědci v severním Mosulu vypověděli, že se v průběhu bitvy nepokoušeli uprchnout, protože dostali opakované instrukce od iráckých autorit, aby zůstali ve svých domovech.