Přes 600 studentů se během 2 let potkalo s Amnesty živou knížkou.

Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" je u konce, lidskoprávní vzdělávání v Amnesty ale jede dál.

Česká Amnesty se od srpna 2014 do dubna 2016 zaměřila na prevenci diskriminace, rasismu a xenofobie na školách. Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" se soustředil na Prahu a Ústí nad Labem. Odborníci ze vzdělávacího oddělení Amnesty uspořádali 15 projektových dnů pro 639 žáků ze základních a studentů středních škol. Bez možnosti sebevzdělávání nezůstali ani učitelé - pro pedagogy byly uspořádány 3 semináře.

Právě končící projekt byl unikátní tím, že jeho nedílnou součástí byli zástupci nejrůznějších menšin žijících v České republice - Romové, Vietnamci, uprchlíci, hendikepovaní nebo lidé s odlišnou sexuální orientací.Ti jsou takzvanými živými knížkami - a i v nich se dá číst: vyprávějí svůj příběh a mladí lidé se jich pak v malých skupinkách mohou ptát na cokoli, co je na jejich osudu zajímá. Amnesty tak usiluje o to, aby žáci a studenti vnímali živé společenské problémy prostřednictvím lidských práv. Setkání s živými knížkami jim pomůže reflektovat své stereotypy, předsudky a naučí se s nimi pracovat. Už v minulosti se ukázalo, že živé knihovny jsou pro to skvělý nástroj. Proto s nimi Amnesty ani teď nekončí.

Díky projektu "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" se Amnesty se svými vzdělávacími aktivitami mohla dostat i do od Prahy vzdálenějších regionů a menších škol. Navázala dlouhodobou spolupráci s mnoha školami a vytvořila síť několika desítek příslušníků menšin, kteří chtějí být i nadále živými knížkami a jezdit s Amnesty za mladými lidmi vyprávět své příběhy. Už teď jsou v plánu další živé knihovny na dalších školách.

26.9.2017

České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

9.1.2017

Živá knihovna s náboženskými menšinami. Když se potká muslim, křesťanka, budhistka a Falun gong…

Brněnská skupina AI uspořádala v rámci Týdne lidských práv Živou knihovnu s náboženskými menšinami.

18.1.2017

Chelsea Manning bude volná!

Prezident Obama odpustil 17. 1. 2017 Chelsea zbytek trestu.