Přes 600 studentů se během 2 let potkalo s Amnesty živou knížkou.

Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" je u konce, lidskoprávní vzdělávání v Amnesty ale jede dál.

Česká Amnesty se od srpna 2014 do dubna 2016 zaměřila na prevenci diskriminace, rasismu a xenofobie na školách. Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" se soustředil na Prahu a Ústí nad Labem. Odborníci ze vzdělávacího oddělení Amnesty uspořádali 15 projektových dnů pro 639 žáků ze základních a studentů středních škol. Bez možnosti sebevzdělávání nezůstali ani učitelé - pro pedagogy byly uspořádány 3 semináře.

Právě končící projekt byl unikátní tím, že jeho nedílnou součástí byli zástupci nejrůznějších menšin žijících v České republice - Romové, Vietnamci, uprchlíci, hendikepovaní nebo lidé s odlišnou sexuální orientací.Ti jsou takzvanými živými knížkami - a i v nich se dá číst: vyprávějí svůj příběh a mladí lidé se jich pak v malých skupinkách mohou ptát na cokoli, co je na jejich osudu zajímá. Amnesty tak usiluje o to, aby žáci a studenti vnímali živé společenské problémy prostřednictvím lidských práv. Setkání s živými knížkami jim pomůže reflektovat své stereotypy, předsudky a naučí se s nimi pracovat. Už v minulosti se ukázalo, že živé knihovny jsou pro to skvělý nástroj. Proto s nimi Amnesty ani teď nekončí.

Díky projektu "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" se Amnesty se svými vzdělávacími aktivitami mohla dostat i do od Prahy vzdálenějších regionů a menších škol. Navázala dlouhodobou spolupráci s mnoha školami a vytvořila síť několika desítek příslušníků menšin, kteří chtějí být i nadále živými knížkami a jezdit s Amnesty za mladými lidmi vyprávět své příběhy. Už teď jsou v plánu další živé knihovny na dalších školách.

22.6.2020

Studenti stále ve vězení

Amnesty požaduje propuštění nespravedlivě uvězněných studentů

12.3.2019

Začít změnu je snadné se Start the Change!

Jste pedagog nebo pedagožka? Vzděláváte? Pojďte s námi dělat změnu!

2.9.2019

E15: Hongkongské protesty: tyčí přes lýtka, zadrženým pokrývku přes hlavu

26.4.2019

Polské aktivistky podpořilo na 75 tisíc lidí!

Přes 75 tisíc lidí podpořilo čtrnáct polských žen napadených během pochodu pořádaného u příležitosti Dne nezávislosti ve Varšavě.