Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Úspěch

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

www.amnesty.ca

V červenci 2012 byla na Yecenii Armentovou uvalena vazba, ve které byla policií brutálně mučena, aby se nuceně přiznala k vraždě svého tehdejšího manžela. Byla dlouhé hodiny mlácena, opakovaně znásilňována a vyhrožovali jí, že zabijí její děti. Na základě tohoto vynuceného přiznání, bez dalších průkazných důkazů, byla obviněna z vraždy.

Čtyři roky poté byla stále držena ve vězení, zatímco její mučitelé unikali trestu.Díky kampani za její propuštění se zvedla obrovská vlna solidarity a nátlaku na úřady, aby byla Yecenie propuštěna, její případ byl nezávisle prozkoumán a její mučitelé byli odsouzeni za své chování.

Soudce rozhodl, že bude Yecenie zproštěna viny a 7. června byla propuštěna na svobodu. Krátce po svém propuštění pronesla:

,,Chci poslat ohromné díky všem lidem, kteří byli se mnou. Bez jejich podpory by to bylo téměř nemožné. Chci jim poděkovat [aby tak] pokračovali v tom boji, aby se nevzdali té úžasné práce, kterou je boj za práva dalších lidí. Občas to spravedlnosti trvá, ale nakonec přijde."

25.2.2020

Myanmarský filmař je na svobodě!

Režisér a dokumentarista Min Tchin Ko Ko Ďi byl 21.2. 2020, dva měsíce před oficiálním vypršením trestu, propuštěn na svobodu. Ještě v listopadu mu přitom hrozily další dva roky vězení.

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

25.2.2019

Ojub Titiev si 11. března 2019 u soudu vyslechne rozsudek

11. března 2019 vynese soud rozsudek nad Ojubem Titijevem, vedoucím ruské nevládní organizace Memorial se sídlem v Čečensku.

30.4.2019

Filmaři z celého světa žádají propuštění myanmarského režiséra

Přes 450 filmařů z celého světa podepsalo otevřený dopis, v němž barmskou vládu vyzývá k okamžitému propuštění režiséra a dokumentaristy Min Tchin Ko Ko Ďiho z vězení.