Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Úspěch

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

www.amnesty.ca

V červenci 2012 byla na Yecenii Armentovou uvalena vazba, ve které byla policií brutálně mučena, aby se nuceně přiznala k vraždě svého tehdejšího manžela. Byla dlouhé hodiny mlácena, opakovaně znásilňována a vyhrožovali jí, že zabijí její děti. Na základě tohoto vynuceného přiznání, bez dalších průkazných důkazů, byla obviněna z vraždy.

Čtyři roky poté byla stále držena ve vězení, zatímco její mučitelé unikali trestu.Díky kampani za její propuštění se zvedla obrovská vlna solidarity a nátlaku na úřady, aby byla Yecenie propuštěna, její případ byl nezávisle prozkoumán a její mučitelé byli odsouzeni za své chování.

Soudce rozhodl, že bude Yecenie zproštěna viny a 7. června byla propuštěna na svobodu. Krátce po svém propuštění pronesla:

,,Chci poslat ohromné díky všem lidem, kteří byli se mnou. Bez jejich podpory by to bylo téměř nemožné. Chci jim poděkovat [aby tak] pokračovali v tom boji, aby se nevzdali té úžasné práce, kterou je boj za práva dalších lidí. Občas to spravedlnosti trvá, ale nakonec přijde."

28.11.2018

Soud zamítl propuštění na kauci

Soud dne 26. 11. zamítl žádost o propuštění Ojuba na kauci.

4.10.2017

Čínští vězni svědomí Langzi i Peng Heping propuštěni!

Děkujeme za podporu! Básník Langzi i jeho přítel Peng Heping byli propuštěni na svobodu.

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

1.2.2018

Deník o falešném propuštění Tanera Kilice