Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Úspěch

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

www.amnesty.ca

V červenci 2012 byla na Yecenii Armentovou uvalena vazba, ve které byla policií brutálně mučena, aby se nuceně přiznala k vraždě svého tehdejšího manžela. Byla dlouhé hodiny mlácena, opakovaně znásilňována a vyhrožovali jí, že zabijí její děti. Na základě tohoto vynuceného přiznání, bez dalších průkazných důkazů, byla obviněna z vraždy.

Čtyři roky poté byla stále držena ve vězení, zatímco její mučitelé unikali trestu.Díky kampani za její propuštění se zvedla obrovská vlna solidarity a nátlaku na úřady, aby byla Yecenie propuštěna, její případ byl nezávisle prozkoumán a její mučitelé byli odsouzeni za své chování.

Soudce rozhodl, že bude Yecenie zproštěna viny a 7. června byla propuštěna na svobodu. Krátce po svém propuštění pronesla:

,,Chci poslat ohromné díky všem lidem, kteří byli se mnou. Bez jejich podpory by to bylo téměř nemožné. Chci jim poděkovat [aby tak] pokračovali v tom boji, aby se nevzdali té úžasné práce, kterou je boj za práva dalších lidí. Občas to spravedlnosti trvá, ale nakonec přijde."

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

12.1.2017

Podpořme Raifa v den jeho narozenin!

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.

19.7.2016

iDnes o 3D Amnesty kampani za vězně svědomí v Rusku