Odpověď Evropy na uprchlickou krizi ve Středomoří: Záchrana reputace, ne životů

Reakce Amnesty na včerejší mimořádné jednání evrospkých lídrů.
Závazek řady evropských států k poskytnutí prostředků, lodí a letounů pro pátrací a záchranné operace ve Středomoří vyjde nazmar, když selhalo rozšíření oblastí operace Triton, říká Amnesty International.

Čeho jsme byli svědky v Bruselu, byla operace na záchranu reputace, ne životů. Všechna pronesená slova sice nasvědčují tomu, že lídři Evropské unie neberou zachraňování životů v moři na lehkou váhu. Ve skutečnosti ale stále jdou řešení jen na půl cesty,“ říká John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

Pokud nepostoupí ještě dál, migranti a uprchlíci se budou dále topit a Evropa znovu ostudně selže v otázce tragédie, která se odehrává na jejím prahu. Nemůže-li se Triton změnit, potom Triton není řešením, bez ohledu na to, kolik zdrojů se do něj investuje“

Závěrem včerejšího mimořádného bruselského summitu kvůli humanitární krizi ve Středozemním moři bylo oznámení zvýšení finančních zdrojů na existující operace kontrolující hranice Evropské unie, včetně Tritonu.

Plánované ztrojnásobení financí na Triton nenaplní ve skutečnosti potřebu pátracích a záchranných akcí ve Středomoří, pokud se oblast nerozšíří do mezinárodních vod, kde dochází k většině úmrtí.

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.

11.1.2019

Výzkumná zpráva o uprchlické situaci ve Středomoří v roce 2018

18.6.2018

Světový den uprchlíků: Utrpení doma střídá peklo v Libyi

Amnesty připomněla veřejnou preformancí hrůzy, které prožívají uprchlíci v Libyi

26.4.2018

Amnesty International vás zve na výstavu "I WELCOME" v pražském DOXu!

Projekt I WELCOME vznikl z iniciativy organizace Art for Amnesty. Ve světové premiéře ho představuje Centrum současného umění DOX ve spolupráci s Amnesty International Česká Republika a Českým rozhlasem Vltava.