Odpověď Evropy na uprchlickou krizi ve Středomoří: Záchrana reputace, ne životů

Reakce Amnesty na včerejší mimořádné jednání evrospkých lídrů.
Závazek řady evropských států k poskytnutí prostředků, lodí a letounů pro pátrací a záchranné operace ve Středomoří vyjde nazmar, když selhalo rozšíření oblastí operace Triton, říká Amnesty International.

Čeho jsme byli svědky v Bruselu, byla operace na záchranu reputace, ne životů. Všechna pronesená slova sice nasvědčují tomu, že lídři Evropské unie neberou zachraňování životů v moři na lehkou váhu. Ve skutečnosti ale stále jdou řešení jen na půl cesty,“ říká John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

Pokud nepostoupí ještě dál, migranti a uprchlíci se budou dále topit a Evropa znovu ostudně selže v otázce tragédie, která se odehrává na jejím prahu. Nemůže-li se Triton změnit, potom Triton není řešením, bez ohledu na to, kolik zdrojů se do něj investuje“

Závěrem včerejšího mimořádného bruselského summitu kvůli humanitární krizi ve Středozemním moři bylo oznámení zvýšení finančních zdrojů na existující operace kontrolující hranice Evropské unie, včetně Tritonu.

Plánované ztrojnásobení financí na Triton nenaplní ve skutečnosti potřebu pátracích a záchranných akcí ve Středomoří, pokud se oblast nerozšíří do mezinárodních vod, kde dochází k většině úmrtí.

12.12.2017

Libye: evropské vlády nesou spoluvinu na otřesném zacházení s uprchlíky a migranty

Evropské vlády se vědomě podílejí na týrání a zneužívání desítek tisíc uprchlíků a migrantů, kteří jsou v Libyi zadržováni tamními imigračními úřady v otřesných podmínkách.

20.12.2016

Mapování globální uprchlické krize

Základní fakta a čísla ke globální uprchlické krizi

19.9.2016

Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.

18.1.2017

Prohlášení komisaře Avramapoulose během jeho návštěvy ostrova Lesbos, Řecko

Jsem na ostrově Lesbos, abych předal velmi důležitou zprávu: Na nás všech, Řecích, Evropanech leží neodkladný úkol humanitární povahy, a to ulehčit situaci zde na ostrovech - jak migrantům, tak obyvatelům těchto ostrovů.