Amnesty International volá po jednotném stanovisku vlády o rovném přístupu ke vzdělávání Romů v ČR

Amnesty International je znepokojena nejasnými signály od české vlády.
Lidskoprávní organizace Amnesty International vítá postoj ministra pro lidská práva k problematice rovného přístupu ke vzdělávání v ČR. Naopak je zklamaná negativními postoji ministra školství Marcela Chládka, který popírá existenci problému.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, se kterým se Amnesty delegace vedená generálním tajemníkem Salilem Shettym v Praze setkala, uznává, že problém v ČR existuje a je podle něj nutné situaci řešit. Jeho resort chce mít do konce roku hotovou analýzu segregovaných škol a navrhne opatření, která by situaci řešila.

V situaci, kdy ČR na porušování antidiskriminační legislativy upozornila i Evropská komise, jsou tak protikladná vyjádření představitelů vlády kontraproduktivní pro zlepšení situace, kterou Amnesty International popisuje. Organizace proto apeluje na předsedu vlády, aby sjednotil postoje zodpovědných ministrů a zajistil odstranění nezákonného stavu.

Ministr školství mimo jiné bez jediného fundovaného čísla nebo argumentu zpochybnil relevanci ročního pečlivého a systematického výzkumu Amnesty International. Předsudečně se vyjadřoval o generálním tajemníkovi Amnesty Salilu Shettym i romských rodinách. Výroky, které zazněly, jsou přesně ty, kvůli kterým vznikla potřeba situaci v Česku zkoumat, a které rozhodně nepřísluší nikomu, natož ministrovi vlády civilizované evropské země. V neposlední řadě svými výroky zpochybnil dříve deklarované záměry vlády situaci diskriminace romských dětí v českém školství řešit.

Reakce ministra Chládka na výzkum Amnesty International a na situaci Romů v českém školství způsobuje pochybnosti o tom, zda česká vláda skutečně vnímá situaci jako problematickou, a zda myslí upřímně dříve deklarované záměry tento stav řešit. Tyto výroky jsou podle Amnesty o to závažnější v době, kdy česká vláda řeší soudní řízení ze strany Evropské komise pro porušení evropských antidiskriminačních právních předpisů a snaží se komisi přesvědčit o tom, že problém řeší a hodlá řešit.

Amnesty International proto doufá a věří, že záměry resortu lidských práv a Úřadu vlády převáží nad negativními, neopodstatněnými a urážlivými postoji ministra školství a problematika nerovného přístupu ke vzdělání v České republice se stane opravdu prioritou.

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

1.6.2018

TURECKO

3.5.2018

MigračníMýty à la online chat mají nabídnout lidem argumenty a fakta

Amnesty International Česká republika startuje zítra, 3. května, novou kampaň na podporu práv uprchlíků. Jmenuje se MigračníMýty a je parafrází na oblíbenou chatovou aplikaci WhatsApp.

4.7.2018

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.