Amnesty International volá po jednotném stanovisku vlády o rovném přístupu ke vzdělávání Romů v ČR

Amnesty International je znepokojena nejasnými signály od české vlády.
Lidskoprávní organizace Amnesty International vítá postoj ministra pro lidská práva k problematice rovného přístupu ke vzdělávání v ČR. Naopak je zklamaná negativními postoji ministra školství Marcela Chládka, který popírá existenci problému.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, se kterým se Amnesty delegace vedená generálním tajemníkem Salilem Shettym v Praze setkala, uznává, že problém v ČR existuje a je podle něj nutné situaci řešit. Jeho resort chce mít do konce roku hotovou analýzu segregovaných škol a navrhne opatření, která by situaci řešila.

V situaci, kdy ČR na porušování antidiskriminační legislativy upozornila i Evropská komise, jsou tak protikladná vyjádření představitelů vlády kontraproduktivní pro zlepšení situace, kterou Amnesty International popisuje. Organizace proto apeluje na předsedu vlády, aby sjednotil postoje zodpovědných ministrů a zajistil odstranění nezákonného stavu.

Ministr školství mimo jiné bez jediného fundovaného čísla nebo argumentu zpochybnil relevanci ročního pečlivého a systematického výzkumu Amnesty International. Předsudečně se vyjadřoval o generálním tajemníkovi Amnesty Salilu Shettym i romských rodinách. Výroky, které zazněly, jsou přesně ty, kvůli kterým vznikla potřeba situaci v Česku zkoumat, a které rozhodně nepřísluší nikomu, natož ministrovi vlády civilizované evropské země. V neposlední řadě svými výroky zpochybnil dříve deklarované záměry vlády situaci diskriminace romských dětí v českém školství řešit.

Reakce ministra Chládka na výzkum Amnesty International a na situaci Romů v českém školství způsobuje pochybnosti o tom, zda česká vláda skutečně vnímá situaci jako problematickou, a zda myslí upřímně dříve deklarované záměry tento stav řešit. Tyto výroky jsou podle Amnesty o to závažnější v době, kdy česká vláda řeší soudní řízení ze strany Evropské komise pro porušení evropských antidiskriminačních právních předpisů a snaží se komisi přesvědčit o tom, že problém řeší a hodlá řešit.

Amnesty International proto doufá a věří, že záměry resortu lidských práv a Úřadu vlády převáží nad negativními, neopodstatněnými a urážlivými postoji ministra školství a problematika nerovného přístupu ke vzdělání v České republice se stane opravdu prioritou.

7.11.2017

ČRo: Fotka prvňáčků z Teplic rozpoutala nenávistné reakce

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.

30.3.2017

Průzkum Romey o inkluzi: nejvíc vadí Romové a hendikepovaní

6.4.2017

Romové v Evropě stále bojují o svá práva

Amnesty International připomíná Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna.