Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti

Česká Amnesty pokračuje v prevenci diskriminace, rasismu a xenofobie na školách. Projekt se zaměřuje na Prahu a Ústí nad Labem.
Na nesnášenlivost mezi mladými lidmi se zaměřují vzdělávací projekty Amnesty International ČR už delší dobu. Tento a příští školní rok zaostří na rasismus a xenofobii starších žáků základek a mladších středoškoláků v Praze a Ústí. Nečekají je ale žádné nudné přednášky, prezentace a poučená moudra - vstoupí do Živých knihoven – důvěrných minidebat se zástupci menšin žijících v Česku.

Chceme, aby mladí vnímali živé společenské problémy prostřednictvím lidských práv. Umožníme jim reflektovat své stereotypy, předsudky a naučíme je s nimi pracovat. Už v minulosti se ukázalo, že Živé knihovny jsou pro to skvělý nástroj,“ vysvětluje Jiří Bejček, manažer projektu Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti.

Ajťák se syrským původem, romský městský strážník, uprchlice z Afghánistánu, Vietnamská dívka narozená v Česku, student psychologie na vozíčku…To jsou jen některé z osobností, se kterými se budou moci studenti setkat. Nejbližší termín čeká Pražany – 12. února od 8 do 13:30 hodin absolvují projektový den s Živou knihovnou deváťáci ze základní školy U OBORY na Praze 10.

Projektový den stráví studenti interaktivní formou. Význam pojmů jako xenofobie, rasismus nebo diskriminace pochopí díky reálným příběhům a dopad těchto postojů prožijí a reflektují díky jednoduché rolové aktivitě. Projekt nabízí i workshop pro učitele – reaguje tak na poptávku pedagogů po semináři, který by je informačně, argumentačně a metodologicky vybavil k efektivním reakcím na nesnášenlivé projevy studentů a dodal jim inspiraci a materiály, jak s těmito tématy pracovat.

Více o projektu: https://www.amnesty.cz/vzdelavani/zive-knihovny-amnesty.

10.9.2018

Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

26.7.2018

Prague Pride 2018 s Amnesty

Živá knihovna nabídne rozhovory s LGBT+ osobnostmi, Romem i bezdomovci. V průvodu upozorníme na práva gayů a leseb v Rusku, na stánku bude „cestovka.“

19.3.2018

Rusko: Opoziční aktivisté čelili před prezidentskými volbami obtěžování a zatýkání

Ruské úřady systematicky porušovaly práva politických aktivistů prostřednictvím svévolného zatýkání a držení ve vazbě v rámci intenzívních zákroků před prezidentskými volbami 18. března.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.