Nevládní organizace vítají rozhodnutí vlády přijmout patnáct syrských dětí, odmítají však diskriminaci

Nevládní organizace a občanské iniciativy zabývající se tématy uprchlictví a migrace přivítaly středeční rozhodnutí české vlády umožnit patnácti nemocným syrským dětem podstoupit léčbu v ČR a nabídnout jim i jejich rodinám možnost pobytu. „Vítáme, že se vláda po měsících váhání rozhodla podpořit přijetí patnácti syrských dětí s jejich rodinami do ČR a umožní jim tak podstoupit zde potřebnou léčbu. Považujeme to za důležité gesto solidarity jak směrem k uprchlíkům, tak i k dalším státům Evropské unie, které se do pomoci uprchlíkům prostřednictvím přesídlení již dříve zapojily,“ uvedla Šárka Antošová z Amnesty International Česká republika.

Zástupci nevládních organizací také ocenili rozhodnutí vlády poskytnout uprchlíkům pomoc na místě ve výši 100 milionů Kč. Tyto prostředky však nesmí být vnímány jako vykoupení z další odpovědnosti. Přijetí alespoň tisíce uprchlíků před válkou v Sýrii, pro které má ČR již nyní volné kapacity, by mělo následovat. Zcela nepřijatelná je pak plošná diskriminace některých skupin při jejich přesidlování.

„Je alarmující, že ministr Chovanec nadále zdůrazňuje „křesťanský původ“ přijímaných uprchlíků. Hlavním kritériem pomoci musí být míra ohrožení konkrétních osob. Plošný důraz na osoby určitého vyznání může vést k nerovným podmínkám při jejím poskytování, a popřít tak zásady humanitární pomoci,“ dodala Elena Tulupova z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR.

Válka v Sýrii za sebou dosud zanechala více než 200 000 mrtvých. Na 9 milionů Syřanů bylo nuceno opustit své domovy, z nichž více než 3 miliony uprchly do zahraničí – především Turecka, Libanonu a Jordánska. Během nedávné konference OSN se evropské státy zavázaly nabídnout domov stu tisícům syrských uprchlíků. Česká vláda zatím pomohla patnácti dětem s rodinami. Přijetí dalších uprchlíků nevládní organizace považují za nezbytné.

23.4.2018

Sýrie: Sedm let trvající selhání mezinárodního společenství

Při příležitosti sedmého výročí konfliktu v Sýrii vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby se chopilo své odpovědnosti a začalo neprodleně jednat. Je třeba, aby skončilo utrpení milionů Syřanů a aby byly zastaveny útoky na civilisty, kteří se nacházejív obklíčení ve východní Ghútě a Afrinu.

17.10.2017

Detence a deportace syrských uprchlíků: Na hraně mezinárodního práva

14.10.2017

OBOUSTRANNĚ VÝHODNÝ ZPŮSOB KANADSKÉHO PŘIJÍMÁNÍ UPRCHLÍKŮ

Když Debbie Rix uviděla tragickou ikonickou fotografii tříletého Alana Kurdiho, ležícího bez života na pláži v Turecku, rozhodla se, že nastal čas něco udělat.

14.11.2017

Sýrie: Strategie „vzdát se nebo hladovět“ je zločin proti lidskosti

Všichni civilisté, kteří zažili obléhání a intenzivní bombardování, neměli jinou možnost než místo opustit nebo zemřít v rámci tzv. dohod o „usmíření“ mezi syrskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami.