Tomio Okamura a jeho islamofobní výzvy

Reakce Amnesty International ČR na výroky předsedy hnutí Úsvit přímé demokracie.
Amnesty International ČR (AI) je znepokojena výzvami předsedy hnutí Úsvit a poslance PČR Tomia Okamury ohledně soužití s muslimy v ČR, které zveřejnil na sociální síti Facebook 3. ledna 2015.

Můžeme chovat pejsky a prasátka jako domácí mazlíčky a venčit je v okolí jejich mešit, píše se například v textu, který politik zveřejnil a jehož autorem je člen grémia hnutí Jiří Kobza. Vyzývá i k bojkotu prodejen, které muslimové provozují. S tímto textem se podle svého prohlášení Okamura naprosto ztotožňuje.

Kobzovy, respektive Okamurovy výzvy jsou populistické a degradující. Nepřísluší politikům PČR a Amnesty vítá, že se i někteří členové hnutí Úsvit od těchto výroků, které nabádají k islamofobii a nesnášenlivosti, distancují. Amnesty by přivítala, kdyby i ostatní vládní strany a politici zaujali negativní postoj k výrokům Tomia Okamury, například jasnou a odsuzující reakci ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera.

AI se dlouhodobě snaží upozorňovat evropské vlády na stereotypy a předsudky, které v mnoha zemích vůči muslimům panují. Lidskoprávní organizace vyzývá, aby byla respektována svoboda vyjadřování a náboženství. Politici v mnoha zemích namísto boje proti předsudkům a dialogu používají téma muslimů a islámu k podbízení se voličům.

Přečtěte si Amnesty výzkumnou zprávu o islmofobii v Evropě.

30.10.2018

Zeman potřebuje oporu okolí, dětem ve školách ji však upírá, diví se pracovník nadace

Inkluze v českém školství dávno probíhá, novelizací jen zákon dohnal realitu, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Štěpán Drahokoupil z nadace Open Society Fund. Média podle něj rozjela proti inkluzi negativní kampaň, na kterou naskočili politici, kteří chtějí nasbírat laciné body. Trpí tím děti se zvláštními potřebami i jejich rodiče, kteří se bojí reakce okolí.

3.5.2018

MigračníMýty à la online chat mají nabídnout lidem argumenty a fakta

Amnesty International Česká republika startuje zítra, 3. května, novou kampaň na podporu práv uprchlíků. Jmenuje se MigračníMýty a je parafrází na oblíbenou chatovou aplikaci WhatsApp.

9.2.2018

Prohlášení Amnesty International k dění okolo bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku

V Parlamentu ČR probíhá v těchto dnech debata o tom, zda by Tomio Okamura kvůli svým výrokům o koncentračním táboru v Letech u Písku měl přijít o pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny.