Art for Amnesty: přední čeští umělci vystavují a prodávají pro Amnesty International

Prodejní výstava výtvarníků pro Amnesty začne v Praze 5. prosince a potrvá až do 4. ledna
Největší světová lidskoprávní organizace Amnesty International připravila ve spolupráci s významnými českými výtvarníky prodejní výstavu. K vidění a ke koupi budou díla od více než desítky autorů v Era světě na Jungmannově náměstí v Praze od 5. prosince do 4. ledna.

Projekt Art for Amnesty přináší celosvětově obrovskou podporu pro hnutí Amnesty. V Česku spolupracujeme s několika autory, kteří se rozhodli podpořit boj za lidská práva, už delší dobu. Teď ale přibyla další jména, další díla a společně je chceme ukázat a nabídnout veřejnosti to nejlepší,“ říká Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Baráčková, Böhm & Franta, R. Franta, Císařovský, Jůzová, Nesázal, Šimera atd…všichni umělci Amnesty věnovali výtvarné originály nebo limitované edice tisků, které nějak souvisí s lidskými právy.

Svá díla i pohnutky k pomoci Amnesty přijdou na vernisáž 4. prosince do Era světa připomenout třeba Daniela Baráčková, Pasta nebo Jaromír 99. Ten v autorské limitované edici sítotiskového portrétu Václava Havla použil barvy trikolóry, která pro něho ze všeho nejvíc symbolizuje sametovou revoluci.

Václava Havla si vážím pro jeho odvahu a slušnost. Vlastně je pro mě takový superhrdina, jenž se objevil v době temna, kdy už jsme nedoufali, že se může něco změnit. Superhrdinové jsou potřební v každé době a já jsem šťastný, že jsem jednoho takového zažil,“ shrnuje svoji motivaci Jaromír Švejdík alias Jaromír 99.

Výtěžek z prodeje obrazů použijeme na práci výzkumníků, kteří monitorují stav jednotlivých případů, provádí nezávislé šetření a účastní se soudních procesů. Podpoříme advokační práci při vyjednávání s vládami a představiteli států, peníze poputují na veřejné akce typu happeningů či panelových diskuzí, na medializaci lidskoprávních témat, na zapojení místních skupin v regionech nebo na vytváření a zpracování petičních výzev.

Více se dozvíte na art.amnesty.cz/vystava

20.9.2018

Španělsko: Vláda musí zastavit vývoz zbraní Saúdské Arábii, jinak riskuje spoluvinu na válečných zločinech v Jemenu

Španělská vláda se připravuje na závažné rozhodnutí o tom, zda pozastaví přepravu zbraní a vojenského materiálu do Saúdské Arábie.

26.4.2018

Amnesty International vás zve na výstavu "I WELCOME" v pražském DOXu!

Projekt I WELCOME vznikl z iniciativy organizace Art for Amnesty. Ve světové premiéře ho představuje Centrum současného umění DOX ve spolupráci s Amnesty International Česká Republika a Českým rozhlasem Vltava.

14.4.2018

Lidé na prodej: V Libyi jsou migranti prodáváni jako otroci

Video CNN ukazuje nedávný vývoj uprchlické krize v Libyi, kde jsou tisíce migrantů a uprchlíků drženi v detenčních zařízeních. Zažívají mučení, sexuální zneužívání a jsou dokonce prodáváni na trhu s otroky. Z lidských dražeb se stal velký byznys, do kterého se zapojují pašeráci lidí, ale i členové milic a další skupiny.

9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."