Art for Amnesty: přední čeští umělci vystavují a prodávají pro Amnesty International

Prodejní výstava výtvarníků pro Amnesty začne v Praze 5. prosince a potrvá až do 4. ledna
Největší světová lidskoprávní organizace Amnesty International připravila ve spolupráci s významnými českými výtvarníky prodejní výstavu. K vidění a ke koupi budou díla od více než desítky autorů v Era světě na Jungmannově náměstí v Praze od 5. prosince do 4. ledna.

Projekt Art for Amnesty přináší celosvětově obrovskou podporu pro hnutí Amnesty. V Česku spolupracujeme s několika autory, kteří se rozhodli podpořit boj za lidská práva, už delší dobu. Teď ale přibyla další jména, další díla a společně je chceme ukázat a nabídnout veřejnosti to nejlepší,“ říká Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Baráčková, Böhm & Franta, R. Franta, Císařovský, Jůzová, Nesázal, Šimera atd…všichni umělci Amnesty věnovali výtvarné originály nebo limitované edice tisků, které nějak souvisí s lidskými právy.

Svá díla i pohnutky k pomoci Amnesty přijdou na vernisáž 4. prosince do Era světa připomenout třeba Daniela Baráčková, Pasta nebo Jaromír 99. Ten v autorské limitované edici sítotiskového portrétu Václava Havla použil barvy trikolóry, která pro něho ze všeho nejvíc symbolizuje sametovou revoluci.

Václava Havla si vážím pro jeho odvahu a slušnost. Vlastně je pro mě takový superhrdina, jenž se objevil v době temna, kdy už jsme nedoufali, že se může něco změnit. Superhrdinové jsou potřební v každé době a já jsem šťastný, že jsem jednoho takového zažil,“ shrnuje svoji motivaci Jaromír Švejdík alias Jaromír 99.

Výtěžek z prodeje obrazů použijeme na práci výzkumníků, kteří monitorují stav jednotlivých případů, provádí nezávislé šetření a účastní se soudních procesů. Podpoříme advokační práci při vyjednávání s vládami a představiteli států, peníze poputují na veřejné akce typu happeningů či panelových diskuzí, na medializaci lidskoprávních témat, na zapojení místních skupin v regionech nebo na vytváření a zpracování petičních výzev.

Více se dozvíte na art.amnesty.cz/vystava

20.6.2019

Mezinárodní den uprchlíků: Nenávist zraňuje

Výstava snímků italské fotodokumentaristky Cinzie D´Ambrosiové o násilí na uprchlících a migrantech v Evropě.

19.7.2019

Dcera Ševčenkové děkuje příznivcům Amnesty za podporu!

Dcera Ševčenkové sdílela na Facebooku poděkování za dopisy solidarity, které příznivci Amnesty posílají rodině.

20.9.2018

Španělsko: Vláda musí zastavit vývoz zbraní Saúdské Arábii, jinak riskuje spoluvinu na válečných zločinech v Jemenu

Španělská vláda se připravuje na závažné rozhodnutí o tom, zda pozastaví přepravu zbraní a vojenského materiálu do Saúdské Arábie.

20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.