Art for Amnesty: přední čeští umělci vystavují a prodávají pro Amnesty International

Prodejní výstava výtvarníků pro Amnesty začne v Praze 5. prosince a potrvá až do 4. ledna
Největší světová lidskoprávní organizace Amnesty International připravila ve spolupráci s významnými českými výtvarníky prodejní výstavu. K vidění a ke koupi budou díla od více než desítky autorů v Era světě na Jungmannově náměstí v Praze od 5. prosince do 4. ledna.

Projekt Art for Amnesty přináší celosvětově obrovskou podporu pro hnutí Amnesty. V Česku spolupracujeme s několika autory, kteří se rozhodli podpořit boj za lidská práva, už delší dobu. Teď ale přibyla další jména, další díla a společně je chceme ukázat a nabídnout veřejnosti to nejlepší,“ říká Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Baráčková, Böhm & Franta, R. Franta, Císařovský, Jůzová, Nesázal, Šimera atd…všichni umělci Amnesty věnovali výtvarné originály nebo limitované edice tisků, které nějak souvisí s lidskými právy.

Svá díla i pohnutky k pomoci Amnesty přijdou na vernisáž 4. prosince do Era světa připomenout třeba Daniela Baráčková, Pasta nebo Jaromír 99. Ten v autorské limitované edici sítotiskového portrétu Václava Havla použil barvy trikolóry, která pro něho ze všeho nejvíc symbolizuje sametovou revoluci.

Václava Havla si vážím pro jeho odvahu a slušnost. Vlastně je pro mě takový superhrdina, jenž se objevil v době temna, kdy už jsme nedoufali, že se může něco změnit. Superhrdinové jsou potřební v každé době a já jsem šťastný, že jsem jednoho takového zažil,“ shrnuje svoji motivaci Jaromír Švejdík alias Jaromír 99.

Výtěžek z prodeje obrazů použijeme na práci výzkumníků, kteří monitorují stav jednotlivých případů, provádí nezávislé šetření a účastní se soudních procesů. Podpoříme advokační práci při vyjednávání s vládami a představiteli států, peníze poputují na veřejné akce typu happeningů či panelových diskuzí, na medializaci lidskoprávních témat, na zapojení místních skupin v regionech nebo na vytváření a zpracování petičních výzev.

Více se dozvíte na art.amnesty.cz/vystava

25.11.2019

Přední světoví umělci vytvořili díla na podporu boje za lidská práva

Vznikla unikátní kolekce současného umění Art 19 - Box One. Její prodej podpoří Amnesty.

14.11.2019

Katalog prodejní výstavy Art for Amnesty 2019

20.6.2019

Mezinárodní den uprchlíků: Nenávist zraňuje

Výstava snímků italské fotodokumentaristky Cinzie D´Ambrosiové o násilí na uprchlících a migrantech v Evropě.

19.7.2019

Dcera Ševčenkové děkuje příznivcům Amnesty za podporu!

Dcera Ševčenkové sdílela na Facebooku poděkování za dopisy solidarity, které příznivci Amnesty posílají rodině.