Studenti v ulicích znovu sbírají podpisy za nespravedlivě vězněné

Od středy 15. října probíhá celorepubliková akce Dopisy v ulicích organizovaná Amnesty International na podporu vězňů svědomí.

Dobrovolníci, aktivisti a studenti budou sbírat podpisy s cílem apelovat na osvobození tří vězňů svědomí z Ruska, Číny a Etiopie.

Do akce se zapojí místní aktivistické skupiny, dobrovolníci a také studenti 9 středních škol z Prahy, Brna, Ústí nad Labem, Českých Budějovic, Mnichova Hradiště, Poděbrad, Benešova nebo Moravského Krumlova. Budou seznamovat veřejnost se třemi případy nespravedlivě vězněných.

Akce je součástí kampaně 3 minuty stačí. Pouhé tři minuty totiž postačují k tomu, aby se kolemjdoucí seznámili s případy a podpořili je svým podpisem. Případy se každý rok mění a letos se česká sekce Amnesty International zasazuje za nespravedlivě vězněné z Ruska, Číny a Etiopie, kteří měli odvahu kritizovat autoritářský režim ve své zemi.

Několik let vězení za projev nesouhlasu

Prvním z vězňů svědomí je ruský ekologický aktivista Jevgenij Vitiško, který opakovaně upozorňoval na nepříznivý dopad výstavby v rámci olympiády v Soči na životní prostředí. Rusko kritiku odmítlo a snažilo se ho umlčet. Vitiško byl za své aktivity odsouzen ve vykonstruovaném procesu na tři roky vězení.

Druhým případem je manželský pár z Číny. Liu Siao-po, literární kritik a držitel Nobelovy ceny míru z roku 2010, byl uvězněn na jedenáct let za údajné podněcování k rozvracení státní moci. Jeho žena, básnířka a fotografka Liu Sia, je držená v domácím vězení v téměř naprosté izolaci bez příbuzných a přátel.

Třetím nespravedlivě vězněným je etiopský novinář Eskinder Nega, který byl za otevřenou kritiku vlády odsouzen k 18 letům vězení. Nega dlouhodobě kritizuje tamní režim a za svou činnost byl uvězněn už po osmé.

Václav Havel jako vězeň svědomí i signatář kampaně

Podpisy studenti sbírají za každého z těchto vězňů svědomí a podepsané archy potom posíláme do cílových zemí. „Kampaň běží už čtvrtým rokem a má velmi vysokou úspěšnost. Loni se podařilo vybrat přes 22 tisíc podpisů a osvobodit dva ze tří vězňů - indickou učitelku Soni Sodi a běloruského aktivistu Alese Běljackého,“ shrnuje dopad kampaně Mark Martin, ředitel Amnesty International ČR.

Amnesty International dlouhodobě upozorňuje na porušování lidských práv a svobod. Během více než padesátiletého působení se organizaci podařilo osvobodit desítky nespravedlivě stíhaných. Mezi vězně svědomí, za které se Amnesty International zasazovala, patřil v 80. letech i Václav Havel.

Havel byl v roce 2011 také vůbec prvním signářem kampaně 3 minuty stačí, o které prohlásil: „Vím, že nebýt solidarity Amnesty, byl bych ve vězení daleko déle. Kampaně Amnesty International mají svůj efekt a jednotlivec zmůže dost. Je to na každém z nás.“

Školy zapojené do Dopisů v ulicích podzim 2014:

Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Praha

Gymnázium Slovanské náměstí, Brno

Vyšší odborná škola a Střední škola, České Budějovice

Gymnázium Mnichovo Hradiště

SOŠ Poděbrady

Gymnázium Dr. Šmejkala, Ústí nad Labem

OA Pařížská, Ústí nad Labem

Gymnázium Moravský Krumlov

Gymnázium Benešov

8.11.2019

Dobrovolník/ice na pomoc s vánočním večírkem Amnesty

V Amnesty International se letos chystá opravdu velký vánoční večírek a my bychom k tomu potřebovali pár pomocných rukou, nějakou tu hlavu navíc a nohy se taky budou hodit. Bude to VELKÉ a bude to ZÁBAVA, ale čas nás tlačí a hromady práce limitují. Pomůžeš nám?

2.5.2019

Venezuelský opoziční lídr Leopoldo López je na svobodě!

Leopoldo López přežil několik pokusů o atentát, byl obviněn z 26 trestných činů. V roce 2015 byl odsouzen k 13letému trestu. V roce 2017 byl sice propuštěn z vězení, ale trest si dál odpykával v domácím vězení. Teď je Leopoldo López konečně na svobodě.

2.4.2019

Atena Daemiová, íránská bojovnice za ochranu lidských práv, byla odsouzena k 7letům odnětí svobody během 15 minutového stání.

Provinění? Nenásilné projevy na sociálních sítí a rozdávání letáčků podporující zrušení trestu smrti.

1.10.2018

Lidskoprávní orienťák s Amnesty už v neděli

„Vyběhni s bezprávím“ a upozorni na něj na pražských ambasádách!