Forum 2000 letos nabídne dvě přednášky ve spolupráci s Amnesty International

Přijďte na panel o demokratizaci Číny nebo vězních svědomí UŽ DNES!

Ve dnech 13. a 14. října proběhne v Praze opět konference Forum 2000, letos s podtitulem Nespokojená demokracie: čtvrt století od železné opony a Tchien-an-menu. Amnesty International ČR připravila při té příležitosti 2 panelové diskuse, které obě proběhnou v pondělí 13. října v Evropském domě v Jungmannově ulici v Praze. Na tyto přednášky NENÍ POTŘEBA se registrovat.

Ve 14 hodin začne debata s názvem „Demokracie v Číně - chiméra či reálná možnost?“.

Jaká je situace v Číně 25 let od krvavě potlačeného povstání na Náměstí Nebeského klidu, jakou roli hrají v zemi lidská práva nebo jak stabilní je současný komunistický režim?

Hosty moderátorky Kateřiny Procházkové (bývalé zpravodajky ČRo v Asii) budou disident Yang Jianli, Zhang Quanfan, Murong Xuecun a Olga Lomová.

V 17:30 se můžete těšit na panelovou diskusi "Vězni svědomí: Odpor proti porušování lidských práv napříč kontexty a generacemi."

Exkluzivní hosté jako Ales Běljackij, Američan Jared Genser nebo Kubánci Antonio Rodiles, Manuel Cuesta Morúa a René de Jesús Gómez Manzano budou diskutovat vzdor proti porušování lidských práv, jeho vliv na individuální i kolektivní osudy, vztah lidských práv, odporu proti jejich porušování a demokracie nebo různá specifika vzdoru v prostoru a čase.

Pro více informací o konferenci, jejím programu a potvrzených delegátech prosím navštivte webové stránky Fora 2000.

29.10.2019

Ilham Tohti získal Sacharovovu cenu!

Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ujgurskému vězni svědomí Ilhamu Tohtimu, který byl v roce 2014 v nespravedlivém procesu odsouzen na doživotí.

1.10.2019

Amnesty vězeň svědomí Ilham Tohti je jedním z laureátů Ceny Václava Havla za lidská práva 2019

Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 udělila ve Štrasburku mezinárodní lidskoprávní cenu.

5.4.2019

Skutečný test Evropy v Číně: Lidská práva

Evropa nemůže na nadcházejícím summitu mlčet o špatném zacházení s muslimskými menšinami, říká Katharine Derderianová z Amnesty. Organizace apeluje spolu s dalšími na lídry s jasnými požadavky.

20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.