Forum 2000 letos nabídne dvě přednášky ve spolupráci s Amnesty International

Přijďte na panel o demokratizaci Číny nebo vězních svědomí UŽ DNES!

Ve dnech 13. a 14. října proběhne v Praze opět konference Forum 2000, letos s podtitulem Nespokojená demokracie: čtvrt století od železné opony a Tchien-an-menu. Amnesty International ČR připravila při té příležitosti 2 panelové diskuse, které obě proběhnou v pondělí 13. října v Evropském domě v Jungmannově ulici v Praze. Na tyto přednášky NENÍ POTŘEBA se registrovat.

Ve 14 hodin začne debata s názvem „Demokracie v Číně - chiméra či reálná možnost?“.

Jaká je situace v Číně 25 let od krvavě potlačeného povstání na Náměstí Nebeského klidu, jakou roli hrají v zemi lidská práva nebo jak stabilní je současný komunistický režim?

Hosty moderátorky Kateřiny Procházkové (bývalé zpravodajky ČRo v Asii) budou disident Yang Jianli, Zhang Quanfan, Murong Xuecun a Olga Lomová.

V 17:30 se můžete těšit na panelovou diskusi "Vězni svědomí: Odpor proti porušování lidských práv napříč kontexty a generacemi."

Exkluzivní hosté jako Ales Běljackij, Američan Jared Genser nebo Kubánci Antonio Rodiles, Manuel Cuesta Morúa a René de Jesús Gómez Manzano budou diskutovat vzdor proti porušování lidských práv, jeho vliv na individuální i kolektivní osudy, vztah lidských práv, odporu proti jejich porušování a demokracie nebo různá specifika vzdoru v prostoru a čase.

Pro více informací o konferenci, jejím programu a potvrzených delegátech prosím navštivte webové stránky Fora 2000.

21.9.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.

19.7.2016

iDnes o 3D Amnesty kampani za vězně svědomí v Rusku

30.12.2016

Francie: Obnovením výjimečného stavu riskujeme zevšednění zvláštních opatření

Podle Amnesty a Human Rights Watch hrozí omezení lidských práv a zásad demokracie.