Evropská komise začala vyšetřovat situaci Romů v českých školách

Přezkoumá fungování antidiskriminační legislativy v ČR.

Evropská komise se formálně obrátila na Českou republiku s žádostí o informace ohledně údajné diskriminace romských dětí v přístupu ke vzdělávání. Problém, na který Amnesty International dlouhodobě poukazuje, teď musí Praha do dvou měsíců Bruselu vysvětlit a tam se potom rozhodne o dalším postupu. Řízení může skončit až u Soudního dvora EU.

„Amnesty International už roky dokumentuje systematické porušování práv romských dětí v přístupu ke vzdělávání v českých školách. Umísťováním do praktických škol jim upírá právo na kvalitní vzdělání, limituje jejich budoucí výběr zaměstnání a tím je drží v bludném kruhu opomíjení a vyloučení. Přesto dosud vláda nedokázala přijmout efektivní opatření, které by situaci řešilo a napravilo,“ říká Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Zahájené řízení pro porušení povinnosti (infringement procedure) ze strany Evropské komise je historicky významný krok. Jedná se totiž o první případ, kdy je takové řízení zahájeno za porušení antidiskriminační legislativy.

19.3.2020

Romské děti stále čelí segregaci na školách

Vládní zmocněnec pro romské komunity Ábel Ravasz zavádí nové projekty na podporu desegrace školství na Slovensku.

25.10.2019

Bangladéš: Trest smrti pro 16 lidí v případu Nusrat Rafiové nic nevyřeší

Ředitel české Amnesty komentuje odsouzení 16 lidí k trestu smrti v Bangladéši.

6.9.2019

Romové, antisemitismus i projevy nenávisti. Výbor OSN kritizuje Česko

Kromě Evropského soudu pro lidská práva či Evropské komise přidává svou kritiku České republiky kvůli vzdělávání Romů i Výbor OSN.

18.3.2019

Úzkostí z matematiky trpí i prvňáci, ukázala studie

I šestileté děti můžou pociťovat strach, vztek a zoufalství z matematiky. Ukázala to studie pedagogické fakulty a centra pro neurovědu ve vzdělávání univerzity v Cambridge.