Evropská komise začala vyšetřovat situaci Romů v českých školách

Přezkoumá fungování antidiskriminační legislativy v ČR.

Evropská komise se formálně obrátila na Českou republiku s žádostí o informace ohledně údajné diskriminace romských dětí v přístupu ke vzdělávání. Problém, na který Amnesty International dlouhodobě poukazuje, teď musí Praha do dvou měsíců Bruselu vysvětlit a tam se potom rozhodne o dalším postupu. Řízení může skončit až u Soudního dvora EU.

„Amnesty International už roky dokumentuje systematické porušování práv romských dětí v přístupu ke vzdělávání v českých školách. Umísťováním do praktických škol jim upírá právo na kvalitní vzdělání, limituje jejich budoucí výběr zaměstnání a tím je drží v bludném kruhu opomíjení a vyloučení. Přesto dosud vláda nedokázala přijmout efektivní opatření, které by situaci řešilo a napravilo,“ říká Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Zahájené řízení pro porušení povinnosti (infringement procedure) ze strany Evropské komise je historicky významný krok. Jedná se totiž o první případ, kdy je takové řízení zahájeno za porušení antidiskriminační legislativy.

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.

21.11.2017

Aktuálně. cz: V Česku pořád vznikají segregované školy