Nové metodiky i lépe proškolení lektoři díky norskému grantu

Doplňkový grant k projektu „Živé knihovny AI – čtením k otevřenosti“ umožnil další posun ve vzdělávací práci české Amnesty.

Tři zástupci české sekce Amnesty International se zúčasnili skillsharu s ostatními kolegy z Evropy. S experty na vzdělávání o lidských právech ze Slovenska, Slovinska, Maďarska, Portugalska, Dánska, Norska, Moldavska, Nizozemska a Polska řešili vzdělávací výzvy, které přináší jejich práce. Setkání organizovala norská sekce Amnesty a International Human Rights Education Centre (IHREC).

Setkání navazovalo na předchozí dlouholetou spolupráci s IHREC a jednotlivými sekcemi Amnesty, jejichž prioritou je – stejně jako v Česku – vzdělávání k lidským právům.

A nezůstalo jen u sdílení zkušeností – Češi si z Norska přivezli spoustu nových zkušeností a tipů, jak vylepšit to, co dělají: na základě nových poznatků rozšířili a konkretizovali studentský projektový den s živou knihovnou, doplnili scénář semináře pro pedagogy a rozšířili pro ně zpracované metodiky práce nebo upravili průběh školení lektorů.

Doplňkový grant sice dnešním dnem končí, ne však spolupráce s norskou Amnesty i dalšími sekcemi.

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

13.3.2018

Žáci se sluchovým postižením jsou nadaní úplně stejně jako ostatní děti

Leona Pejcharová je ředitelkou projektu Zážitkem k porozumění, jehož cílem je podpora vzdělávání žáků se sluchovým postižením v běžných školách. V projektu vyvíjí nové metody ve spolupráci se zapojenými školami z celé ČR; chystá výstavu, jejímž cílem je zvýšit obecné povědomí o vadách sluchu a možnostech, jak je lze kompenzovat; a také připravuje kroužek pro prvostupňové děti s vadou sluchu a slyšící.

26.2.2018

Petice pro Taibeh předána!

V pondělí odpoledne (26. 2.) jsme předali na norské ambasádě v Praze celkem 2029 podpisů pod peticí proti absurdnímu vyhoštění Taibeh Abbasíové do Afghánistánu.

17.1.2018

Co je to vlastně ta inkluze? Základní fakta v kostce

Inkluzi u nás zavedl už zákon z roku 2005. Proč se tedy o ní tak vášnivě diskutuje teď a proč je to tak žhavé téma, které vzbuzuje tolik emocí? A co dalšího potřebujete o inkluzi vědět? Zde jsou základní fakta, která vám umožní udělat si kvalifikovaný názor.

18.7.2017

Turecko: Ředitelka Amnesty obviněna a stále ve vazbě

Ředitelka turecké sekce Amnesty zůstává po úterku 18. července mezi 6 obránci lidských práv, kteří jsou dál drženi ve vazbě. Čtyři byli propuštěni.