Sýrie: Bezpečný průchod pro civilisty neodvrátí humanitární katastrofu ve městě Aleppo

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Sýrie publikován 29.9.2016

Neomezená a nestranná humanitární pomoc je neodkladně nutná ke zmírnění utrpení tisíců civilistů ve městě Aleppo. Amnesty International oznámila, že ve městě dochází zásoby jídla i další nepostradatelné věci.

Ruský ministr obrany oznámil, že koordinuje „humanitární operace“ s ustavenými bezpečnostními koridory, které umožní bezpečný průchod civilnímu obyvatelstvu a bojovníkům, kteří odloží své zbraně a budou tak moci opustit město, aby získali jídlo a první pomoc. Místa poskytující první pomoc mají být zřízena vně města. Nicméně mnoho civilistů může být skeptických vůči slibům syrské vlády o bezpečnosti a může se rozhodnout neodejít kvůli strachu z odplaty. Jediná cesta pro dodávky potravinové pomoci, Castello Road, byla syrskou vládou odříznuta a je od července ostřelována.

„Syrská vláda roky blokuje doručení kritické pomoci obklíčeným civilistům. Obyvatelstvo vystavuje hororu denního ostřelování a náletům a hladovění používá jako válečnou zbraň. Záměrně způsobuje nesnesitelné utrpení lidí žijících v oblastech pod kontrolou opozice,“ řekl Philip Luther, ředitel programu Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

„Poskytnutí bezpečné cesty pro civilisty, kteří si přejí z Aleppa utéct, neodvrátí humanitární katastrofu. Není to náhrada za poskytnutí nestranné humanitární pomoci pro civilisty, kteří zůstávají v částech města kontrolovaných opozicí nebo v dalších obléhaných oblastech, z nichž mnoho bude skeptických vůči vládním slibům.“

Sliby Ruska budou pravděpodobně některými civilisty v Aleppu také považovány za podezřelé, protože ruská vláda provádí nezákonné nálety na opozicí kontrolované oblasti. Ruské nálety mohou představovat válečné zločiny. Rusko rovněž selhává ve využití svého vlivu na syrskou vládu ve věci ukončení rozšířeného porušování lidských práv.

Pět místních humanitárních organizací řeklo Amnesty International, že zásoby jídla v Aleppu mohou dojít během dvou týdnů. To představuje riziko pro životy civilistů.

Šéf humanitárních operací OSN Stephen O´Brien rovněž varoval, že podle předpokladů dojde jídlo v Aleppu a doplnil, že je v nebezpečí 200 000 až 300 000 lidí. Útoky na domovy, nemocnice a zdravotnická zařízení v a okolo Aleppa syrskými vládními silami, se také v posledních dnech zintenzivnily.

Amnesty International mluvila s obyvateli uvězněnými uvnitř Aleppa, s deseti doktory a mnohými humanitárními organizacemi v Sýrii a Turecku. Nashromážděná svědectví ukazuje velice zoufalý obraz toho, co se odehrávalo v uplynulých dvaceti dnech.

„Cesta smrti“

Humanitární pracovník řekl Amnesty International, že Castello Road je nyní pod čtyřiadvacetihodinovým dohledem syrské vlády a sil autonomní správy, vedené syrsko-kurdskou politickou stranou Partiya Yekîtiya Demokrat (PYD). „Cokoliv se hýbe, je na cestě napadeno,“ řekl humanitární pracovník. I v předchozích dnech, před tím, než byla cesta odříznuta, byly napadeny dva náklaďáky převážející dostatek potravinové pomoci k nakrmení 400 rodin. „Všechny věci byly zničeny. Tyto rodiny závisí na námi poskytnuté pomoci. Co budou dělat, až budou zásoby jídla plně vyčerpány?“

Bývalý občan Aleppa řekl Amnesty International, jak on a jeho rodina podnikli útěk, při kterém riskovali životy, při překročení Castello Road na cestě do Turecka před osmi dny.

„Má rodina a já jsme dále nemohli snést hluk válečných letadel a explozí a tak jsme se rozhodli odejít za úsvitu z města. ʻCesta smrtiʻ [Castello Road] je přibližně 500 metrů dlouhá… taxík, který vezl rodinu před námi, byl zasažen leteckým úderem. Auto vzplálo, nemohli jsme zastavit, abychom se podívali, zda někdo přežil. Cestou jsem viděl pět lidských těl hnijících na okraji silnice,“ řekl.

"Hala" (jméno změněno z bezpečnostních důvodů), obyvatelka Aleppa, řekla Amnesty International, že ceny uvnitř města se v posledních dnech zdvojnásobily.

„Cena základních potravin jako cukr a bulgur se zdvojnásobily. Jedno kilo cukru nyní stojí okolo 13 USD. Nemohu si dovolit koupit ani to velmi málo zeleniny, která je dostupná.“

"Hussam", obyvatel Aleppa a otec dvou synů, řekl Amnesty International: „Každé ráno můj starší syn a já začneme den cestou do pekařství, abychom sehnali chleba. Zásoby těžko pokryjí 30% potřeb obyvatelstva. Většinu dní přijdeme zpět buď s jedním bochníkem chleba, nebo s prázdnýma rukama.“

Neúnavné nálety

Život ve městě se ještě zhoršil kvůli vytrvalým náletům a těžkému ostřelování syrskými vládními silami. Obyvatelé Aleppa a lékaři řekli Amnesty International, že město, hlavně čtvrti al-Sakhour, al-Shaar a al-Fardous, musely v posledních deseti dnech snášet denní letecké útoky.

"Maen", obyvatel Aleppa, řekl: „Probudil nás zvuk bombardování a spali jsme až po pohřbení lidí, kteří byli zabiti.“

Popsal, jak byl svědkem leteckého útoku poblíž jeho domova v Bab al-Hadid, obytné čtvrti starého města Aleppo. Útok zničil 19. července šest domů. „Běžel jsem skrz kouř, abych dorazil na místo útoku. Viděl jsem jednu těhotnou ženu a nemluvně, kteří byli zabiti. Zabita byla i devítiletá dívka. Byla to hororová scéna. O dvacet minut později jsem znovu slyšel válečné letadlo. Varovali jsme lidi, aby opustili oblast, jak nejrychleji to jen bylo možné. Já jsem byl schopen se před dalším útokem schovat. Ten cílil na stejná místa jako předchozí útok. Potom jsem běžel zpátky na místo útoku. Našel jsem tam ženu s utrženou nohou a její raněnou, asi dvanáctiletou dceru, která byla vedle ní,“ řekl "Maen".

Šrapnely z útoku se rozletěly do asi 200 metrů širokého okruhu, řekl. Dodal, že si myslí, že to byla kazetová munice, protože viděl bombu, jak se na obloze rozdělila a potom vytvořila sérii malých explozí. Kazetové munice jsou mezinárodním právem zakázány. Použití těchto nevybíravých zbraní porušuje mezinárodní humanitární právo.

Sedm nemocnic a lékařských zařízení v Aleppu byly podle místních doktorů v rozmezí deseti dnů napadeny leteckými útoky. Pouze tři nemocnice ve městě jsou stále funkční a schopny poskytnout pohotovostní lékařské ošetření zraněným civilistům.

Doktor Abdel Basset pracující uvnitř Sýrie, řekl Amnesty International, že letecké útoky zničily dvě skladiště a částečně i zdravotnické a potravinové zásoby. Syrský doktor monitorující situaci z Turecka varoval, že lékařské zásoby brzy dojdou. „Zdravotnické zásoby nevydrží více než dva měsíce, pokud frekvence a rozsah útoků bude pokračovat stejnou měrou. Někteří lidé umírají na svá zranění, zatímco čekají na ošetření kvůli nedostatku lékařského personálu a fungujících nemocnic,“ řekl.

Doktoři, humanitární pracovníci a obyvatelé Aleppa řekli Amnesty International, že nejsmrtelnější útoky byly provedeny na osídlené obytné čtvrti uvnitř města, daleko od frontové linie a vojenských objektů.

Mezinárodní humanitární právo zakazuje útoky na civilisty a civilní objekty včetně nemocnic a ostatní zdravotnická zařízení, stejně jako hladovění civilního obyvatelstva jako metodu války.

„Syrská vláda a její spojenci prokázali otřesné přehlížení mezinárodního práva a bezostyšně opovrhují všemi ustanoveními o lidských právech přijatých rezolucemi rady bezpečnosti OSN pro Sýrii. Rada bezpečnosti OSN selhala v upřednostnění ochrany civilistů, když dopustila tato hrozná porušení,“ řekl Philip Luther.

„Všechny státy zapojené do rozhovorů o Sýrii v Ženevě, zejména Rusko, které je spojencem syrské vlády, musí vyvíjet co největší nátlak, aby byly ukončeny vytrvalé útoky na civilní obyvatelstvo a objekty a umožněn neomezený přístup k pomoci.“

Pozadí

Podle syrské sítě pro lidská práva bylo syrskými vládními silami v Aleppu zabito mezi 10. a 23. červencem 99 civilistů, z toho 25 dětí, 16 žen a 58 mužů. Z celkového počtu úmrtí bylo čtrnáct zaznamenáno jako zabití na Castello Road.

V březnu 2016 zveřejnila Amnesty International tiskovou zprávu Syrské a ruské síly cílí na nemocnice, která dokumentuje, co se zdá být úmyslnými útoky a systematickým cílením na nemocnice a další zdravotnická zařízení syrskými a ruskými silami. V květnu 2015 zveřejnila Amnesty International zprávu Smrt je všude: Válečné zločiny a porušování lidských práv v Aleppu, která dokumentovala neustálé útoky barelovými bombami a další útoky na civilisty, prováděné syrskými vládními silami.
POZNÁMKA: Jména objevující se v uvozovkách byla změněna kvůli ochraně identity.

Aktuální petice

  Sýrie

Rania Allabasiová a její rodina: násilné zmizení po vládní razii

Rania byla bez sdělení důvodu unesena i s šesti dětmi. Rania Alabbasiová je v Damašku úspěšnou zubařkou a také vytíženou matkou šesti dětí. V březnu 2013 přišli do jejího domu vládní agenti a odvedli jí manžela. Po dvou dnech se vrátili pro ni a její děti. O nikom z nich dodnes nejsou žádné zprávy. Syrské úřady odmítly poskytnout příbuzným Ranie jakékoli informace o tom, co se stalo a kde se nyní rodina nachází. Její sestra Naila se může jen dohadovat, proč byla rodina zatčena: „Rania nepatřila mezi členy opozičních stran, ani nechodila na demonstrace. Byla zde, aby pomáhala ostatním.“

 

Aktuální počet podpisů: 652 Náš cíl: 1000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...