Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

Svědci v Sýrii řekli organizaci, že konvoj a skladiště syrského červeného půlměsíce byly v pondělí večer po dvě hodiny intenzivně bombardovány. To jen zvyšuje podezření, že syrské vládní síly záměrně cílí pomocné operace.

„Nepřetržitý útok na humanitární konvoj a pracovníky je hrozivý za všech okolností. V tomto případě bude mít katastrofický dopad nejen na zoufalé civilisty, pro které byla pomoc určena, ale i pro život zachraňující operace v Sýrii,“ řekl Philip Luther, ředitel programu Amnesty International pro Střední východ a Afriku.

„Pokud byl konvoj, jak to vypadá, záměrně napaden, šlo by o další válečný zločin spáchaný syrskou vládou. To jen ukazuje, jak civilisté platí svými životy za pět let beztrestnosti za systematické válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Dokud mezinárodní společnost neukáže, že to s předvedením pachatelů spravedlnosti myslí vážně, tyto otřesné zločiny budou pokračovat každý den.“

Šéf humanitárních operací OSN Stephen O´Brien dříve řekl, že konvoj projížděl se všemi potřebnými povoleními a všechny strany konfliktu byly obeznámeny s jeho trasou. Podle mezinárodního výboru červeného kříže bylo během útoku zabito dvacet civilistů.

Svědci řekli Amnesty International, že se bombardování ve městě Urum al-Kubra, na západě guvernorátu Aleppo, účastnila různá letadla, včetně vrtulníků a ruských stíhaček. 21 z 31 kamionů v konvoji bylo částečně nebo úplně zničeno.

Exploze se soustředily pouze na blízkost centra červeného půlměsíce, které je daleko od jákékoli vojenské přítomnosti. Nemohl jsem zahájit průzkumnou a záchrannou operaci dokud bombardování nepřestalo…pokračovalo nejméně dvě hodiny,“ řekl Amnesty International záchranný pracovník v Urum al-Kubra.

Mediální aktivista Abu Haytham řekl, že v oblasti slyšel válečná letadla. Nikdy ho ale nenapadlo, že budova syrského červeného půlměsíce bude napadena. Když po bombardování přijel na místo, mnoho kamionů bylo v plamenech a budova byla zničena.

„Na zemi jsem viděl těla lidí,“ řekl. „Řekli mi, že to byli řidiči kamionů a dobrovolníků, kteří vykládali kamiony. Kamiony měly logo UNHCR. Pomoc zahrnovala léky, jídlo a další zoufale potřebné věci.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

16.10.2018

Egypt: Francie porušuje mezinárodní právo tím, že pokračuje ve vývozu zbraní používaných ve smrtících operacích

Navzdory zákazu EU a nulovým odpovědnostním opatřením egyptské vlády pokračuje Francie v transferu zbraní do Egypta. Vyváželo i Česko!

25.9.2018

Irozhlas o etnickém střetu v Etiopii