Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

Svědci v Sýrii řekli organizaci, že konvoj a skladiště syrského červeného půlměsíce byly v pondělí večer po dvě hodiny intenzivně bombardovány. To jen zvyšuje podezření, že syrské vládní síly záměrně cílí pomocné operace.

„Nepřetržitý útok na humanitární konvoj a pracovníky je hrozivý za všech okolností. V tomto případě bude mít katastrofický dopad nejen na zoufalé civilisty, pro které byla pomoc určena, ale i pro život zachraňující operace v Sýrii,“ řekl Philip Luther, ředitel programu Amnesty International pro Střední východ a Afriku.

„Pokud byl konvoj, jak to vypadá, záměrně napaden, šlo by o další válečný zločin spáchaný syrskou vládou. To jen ukazuje, jak civilisté platí svými životy za pět let beztrestnosti za systematické válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Dokud mezinárodní společnost neukáže, že to s předvedením pachatelů spravedlnosti myslí vážně, tyto otřesné zločiny budou pokračovat každý den.“

Šéf humanitárních operací OSN Stephen O´Brien dříve řekl, že konvoj projížděl se všemi potřebnými povoleními a všechny strany konfliktu byly obeznámeny s jeho trasou. Podle mezinárodního výboru červeného kříže bylo během útoku zabito dvacet civilistů.

Svědci řekli Amnesty International, že se bombardování ve městě Urum al-Kubra, na západě guvernorátu Aleppo, účastnila různá letadla, včetně vrtulníků a ruských stíhaček. 21 z 31 kamionů v konvoji bylo částečně nebo úplně zničeno.

Exploze se soustředily pouze na blízkost centra červeného půlměsíce, které je daleko od jákékoli vojenské přítomnosti. Nemohl jsem zahájit průzkumnou a záchrannou operaci dokud bombardování nepřestalo…pokračovalo nejméně dvě hodiny,“ řekl Amnesty International záchranný pracovník v Urum al-Kubra.

Mediální aktivista Abu Haytham řekl, že v oblasti slyšel válečná letadla. Nikdy ho ale nenapadlo, že budova syrského červeného půlměsíce bude napadena. Když po bombardování přijel na místo, mnoho kamionů bylo v plamenech a budova byla zničena.

„Na zemi jsem viděl těla lidí,“ řekl. „Řekli mi, že to byli řidiči kamionů a dobrovolníků, kteří vykládali kamiony. Kamiony měly logo UNHCR. Pomoc zahrnovala léky, jídlo a další zoufale potřebné věci.

2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.

23.7.2018

Týden.cz o srbských vývozech zbraní do Kamerunu

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.