Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

Svědci v Sýrii řekli organizaci, že konvoj a skladiště syrského červeného půlměsíce byly v pondělí večer po dvě hodiny intenzivně bombardovány. To jen zvyšuje podezření, že syrské vládní síly záměrně cílí pomocné operace.

„Nepřetržitý útok na humanitární konvoj a pracovníky je hrozivý za všech okolností. V tomto případě bude mít katastrofický dopad nejen na zoufalé civilisty, pro které byla pomoc určena, ale i pro život zachraňující operace v Sýrii,“ řekl Philip Luther, ředitel programu Amnesty International pro Střední východ a Afriku.

„Pokud byl konvoj, jak to vypadá, záměrně napaden, šlo by o další válečný zločin spáchaný syrskou vládou. To jen ukazuje, jak civilisté platí svými životy za pět let beztrestnosti za systematické válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Dokud mezinárodní společnost neukáže, že to s předvedením pachatelů spravedlnosti myslí vážně, tyto otřesné zločiny budou pokračovat každý den.“

Šéf humanitárních operací OSN Stephen O´Brien dříve řekl, že konvoj projížděl se všemi potřebnými povoleními a všechny strany konfliktu byly obeznámeny s jeho trasou. Podle mezinárodního výboru červeného kříže bylo během útoku zabito dvacet civilistů.

Svědci řekli Amnesty International, že se bombardování ve městě Urum al-Kubra, na západě guvernorátu Aleppo, účastnila různá letadla, včetně vrtulníků a ruských stíhaček. 21 z 31 kamionů v konvoji bylo částečně nebo úplně zničeno.

Exploze se soustředily pouze na blízkost centra červeného půlměsíce, které je daleko od jákékoli vojenské přítomnosti. Nemohl jsem zahájit průzkumnou a záchrannou operaci dokud bombardování nepřestalo…pokračovalo nejméně dvě hodiny,“ řekl Amnesty International záchranný pracovník v Urum al-Kubra.

Mediální aktivista Abu Haytham řekl, že v oblasti slyšel válečná letadla. Nikdy ho ale nenapadlo, že budova syrského červeného půlměsíce bude napadena. Když po bombardování přijel na místo, mnoho kamionů bylo v plamenech a budova byla zničena.

„Na zemi jsem viděl těla lidí,“ řekl. „Řekli mi, že to byli řidiči kamionů a dobrovolníků, kteří vykládali kamiony. Kamiony měly logo UNHCR. Pomoc zahrnovala léky, jídlo a další zoufale potřebné věci.

16.11.2016

Globální nečinnost umožňuje brutální destrukci Aleppa

Zhroucení syrského příměří, v posledních dnech přineslo zuřivou eskalaci bombardování Aleppa. Podle syrské nezávislé lidskoprávní skupiny Violations Dokumentation Center, nejméně 173 civilistů bylo zabito, převážně ve městě a guvernorátu Aleppo.

29.9.2016

Sýrie: Bezpečný průchod pro civilisty neodvrátí humanitární katastrofu ve městě Aleppo

Neomezená a nestranná humanitární pomoc je neodkladně nutná ke zmírnění utrpení tisíců civilistů ve městě Aleppo. Amnesty International oznámila, že ve městě dochází zásoby jídla i další nepostradatelné věci.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.