Aleppo: Amnesty upozorňuje na hrozbu válečných zločinů, apeluje i na české politiky

Amnesty apeluje na ministra zahraničí Zaorálka, aby podpořil bezpečnou evakuaci civilistů z Aleppa. OSN mluví o válečných zločinech.

UPDATE: 15. prosince 2016 poslala Amnesty dopis ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi:

Vážený pane ministře,

jménem organizace Amnesty International Česká republika na Vás apeluji jakožto na představitele České republiky s tím, aby ČR veřejně podpořila neprodlenou evakuaci civilních obyvatel syrského města Aleppa. AI zároveň požaduje, aby evakuaci byli přítomni zástupci Organizace spojených národů s cílem dohlédnout na bezpečné přepravení civilistů mimo válečnou zónu. Považujeme dále za stěžejní, aby mezinárodní společenství zaručilo, že tito civilisté nebudou vystaveni svévolnému zadržení, mimosoudním procesům či nucenému zmizení.

Amnesty International je současnou situací v Aleppu silně znepokojena. Apelujeme proto na Vás, pane ministře, abyste se jménem České republiky zasadil o zastavení válečných aktivit a umožnění přísunu humanitární pomoci k lidem, kteří jsou každým okamžikem v ohrožení života.

V úctě,

Mark Martin, ředitel Amnesty International Česká republika

Připojte se do akce za civilisty z Aleppa ZDE.

Aleppo: Zprávy o zabíjení civilistů poukazují na válečné zločiny

Šokující zprávy OSN ukazují, že mimosoudní popravy civilistů postupujícími syrskými vládními silami ve východním Aleppu ukazují na zřejmé válečné zločiny.

Úřad OSN pro lidská práva uvedl, že má spolehlivý důkaz, že až 82 civilistů bylo za posledních pár hodin zastřeleno vládními a spojeneckými silami, které vtrhly do jejich domovů. Zastřeleni byli na místě nebo na ulici pod pohrůžkou namířené pistole.

„Zprávy o civilistech (včetně dětí), kteří byli chladnokrevně zmasakrováni ve svých domovech syrskými vládními jednotkami, jsou hluboce šokující, ale nejsou neočekávané vzhledem k chování vlády do dnešního dne. Takovéto mimosoudní popravy směrují k válečným zločinům,“ řekla Lynn Maaloufová, zástupkyně ředitele pro výzkum u Amnesty kanceláře v Bejrútu.

„Po celou dobu konfliktu projevovala syrská vláda, podporována Ruskem, opakovaně bezohlednou lhostejnost k mezinárodnímu humanitárnímu právu a naprosté opovržení pro osudy civilistů. Ve skutečnosti pravidelně cílila na civilisty jako součást strategie a to jak během vojenských operací, tak skrz masové používání svévolného zadržování, zmizení a mučení lidí a dalšího špatného zacházení. Když vládní síly získají plnou kontrolu nad východním Aleppem, riziko, že budou páchat další zvěrstva, ještě zvýší vážné obavy u tisíců obyvatel, kteří jsou ve městě stále uvězněni“

„V posledních měsících celý svět, včetně Rady bezpečnosti OSN, sledoval z postranních čar, jak jsou civilisté masakrováni na denní bázi a východní Aleppo je srovnáváno se zemí a přeměňováno na masový hrob. Globální nečinnost tváří v tvář takové nelidskosti je ostudná. Nedostatek odpovědnosti za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti dovolil stranám, zejména vládním silám, páchat takové zločiny v masovém měřítku. Nyní je zásadní, aby byli nasazeni nezávislí pozorovatelé, kteří zajistí, že je civilní obyvatelstvo chráněno a je zaručen humanitární přístup tak, že života zachraňující pomoci mohou dosáhnout všichni, kteří ji potřebují.“

V současnosti nemohou být ti, kteří byli zraněni, evakuováni a ti, co se snaží uniknout, riskují své životy. Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu, aby umožnily bezpečně opustit oblast těm, kteří si přejí před boji uprchnout.

Jak vládní jednotky v posledních týdnech postoupily, řekli civilisté ve východním Aleppu Amnesty International, že se bojí odvetných útoků. Minulý týden OSN informovala o tom, že stovky mužů a chlapců zmizely v oblastech kontrolovaných vládou.

„Amnesty International již dříve upozorňovala, že rozsáhlé a systematické použití násilného zmizení k útokům na civilní obyvatelstvo dosahuje zločinů proti lidskosti. Je zásadní, aby byli nasazeni nezávislí pozorovatelé, kteří zabrání dalším násilným zmizením, mučení a dalšímu špatnému zacházení,“ uzavřela Lynn Maaloufová.

21.4.2018

Česká sekce Amnesty vydává svou zprávu o činnosti.

U příležitosti Amnesty valné hromady 2018 vychází přehled o kampaních, akcích, advokační práci nebo financích české Amnesty za rok 2017 na jednom místě!

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

28.4.2017

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.

10.10.2017

MFD: Jak se dostaly české zbraně k tzv. Islámskému státu?