Změna rozsudku pro Chelsea Manningovou, opožděné vstřícné gesto pro lidská práva

Organizace požaduje důkladné prošetřování zveřejněných informací a lepší ochranu whistleblowerů.

Dne 17. ledna 2017, více než týden po termínu, změnil prezident Obama rozsudek Chelsea Manningové. Manningová si odpykávala 35letý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou poté, co zveřejnila informace, které poukazují dle mezinárodního práva na možné zločiny a porušování lidských práv ze strany armády Spojených států amerických.

„Chelsea Manningová zveřejnila vážné případy zločinů a ve výsledku byla po celé roky vládou Spojených států amerických porušována i její práva,“ řekla Margaret Huangová, výkonná ředitelka Amnesty International pro USA. „Prezident Obama zcela správně změnil její rozsudek, avšak hodně opožděně. Je nehorázné, že několik let strádala ve vězení, zatímco ti, na které poukázaly jí zveřejněné informace, nebyli do této doby postaveni před spravedlnost.“

„Namísto trestání zpravodajů mohla vláda Spojených států amerických vyslat světu jasný signál, že to s vyšetřováním porušování lidských práv, na která poukazují obdobné úniky informací, myslí vážně, a že všechny osoby zodpovědné za tyto zločiny postaví před spravedlivý soud,“ sdělila Erika Guevara-Rosas, ředitelka Amnesty International pro obě Ameriky.

Kvůli procesním mechanismům soudu nemohla Manningová předložit důkazy o tom, že jednala ve veřejném zájmu. Byla po dobu 11 měsíců držena v cele předběžného zadržení, jejíž podmínky zvláštní zpravodaj OSN pro mučení označil za kruté, nelidské a ponižující. Po pokusu o sebevraždu, který spáchala poté, co se dozvěděla svůj rozsudek, byla umístěna do samovazby. Navíc byla Manningové během jejího věznění v mnoha ohledech odepřena náležitá lékařská péče spojená s její genderovou proměnou, kterou započala po vyslechnutí svého rozsudku.

Amnesty International za její propuštění bojuje již několik let.

Amnesty International rovněž žádá prezidenta Obamu, aby využil své výkonné moci, dokud ještě zastává svůj post, a osvobodil rovněž whistleblowera Edwarda Snowdena.

Trest odnětí svobody na 35 let pro Manningovou byl o mnoho přísnější, než jaké dostali jiní členové armády za zločiny, jako jsou vraždy, znásilnění nebo spáchání válečných zločinů, jakož i všech ostatních, kteří byli obviněni z úniku tajných materiálů na veřejnost.

Znění prohlášení zde: http://www.amnestyusa.org/news/press-releases/commutation-for-chelsea-manning-is-a-long-overdue-positive-step-for-human-rights

16.3.2019

Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.

14.3.2019

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku: experti Amnesty v Praze

Zhoršující se situace lidských práv u našich sousedů ohrožuje celou Evropu. Odborníci Amnesty přijeli diskutovat s českými politiky a úřady.

13.3.2019

18. 3. v 11:00: Předávka petice - přijďte před íránskou ambasádu!

Petici za Nasrín předáme v pondělí 18. března osobně v 11 hodin. Připomeneme si nejenom 33 let, které by měla Nasrín odsedět ve vězení ale i neuvěřitelných 148 ran bičem.

13.3.2019

Lidovky.cz ke Dni Tibetu před čínskou ambasádou