Změna rozsudku pro Chelsea Manningovou, opožděné vstřícné gesto pro lidská práva

Organizace požaduje důkladné prošetřování zveřejněných informací a lepší ochranu whistleblowerů.

Dne 17. ledna 2017, více než týden po termínu, změnil prezident Obama rozsudek Chelsea Manningové. Manningová si odpykávala 35letý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou poté, co zveřejnila informace, které poukazují dle mezinárodního práva na možné zločiny a porušování lidských práv ze strany armády Spojených států amerických.

„Chelsea Manningová zveřejnila vážné případy zločinů a ve výsledku byla po celé roky vládou Spojených států amerických porušována i její práva,“ řekla Margaret Huangová, výkonná ředitelka Amnesty International pro USA. „Prezident Obama zcela správně změnil její rozsudek, avšak hodně opožděně. Je nehorázné, že několik let strádala ve vězení, zatímco ti, na které poukázaly jí zveřejněné informace, nebyli do této doby postaveni před spravedlnost.“

„Namísto trestání zpravodajů mohla vláda Spojených států amerických vyslat světu jasný signál, že to s vyšetřováním porušování lidských práv, na která poukazují obdobné úniky informací, myslí vážně, a že všechny osoby zodpovědné za tyto zločiny postaví před spravedlivý soud,“ sdělila Erika Guevara-Rosas, ředitelka Amnesty International pro obě Ameriky.

Kvůli procesním mechanismům soudu nemohla Manningová předložit důkazy o tom, že jednala ve veřejném zájmu. Byla po dobu 11 měsíců držena v cele předběžného zadržení, jejíž podmínky zvláštní zpravodaj OSN pro mučení označil za kruté, nelidské a ponižující. Po pokusu o sebevraždu, který spáchala poté, co se dozvěděla svůj rozsudek, byla umístěna do samovazby. Navíc byla Manningové během jejího věznění v mnoha ohledech odepřena náležitá lékařská péče spojená s její genderovou proměnou, kterou započala po vyslechnutí svého rozsudku.

Amnesty International za její propuštění bojuje již několik let.

Amnesty International rovněž žádá prezidenta Obamu, aby využil své výkonné moci, dokud ještě zastává svůj post, a osvobodil rovněž whistleblowera Edwarda Snowdena.

Trest odnětí svobody na 35 let pro Manningovou byl o mnoho přísnější, než jaké dostali jiní členové armády za zločiny, jako jsou vraždy, znásilnění nebo spáchání válečných zločinů, jakož i všech ostatních, kteří byli obviněni z úniku tajných materiálů na veřejnost.

Znění prohlášení zde: http://www.amnestyusa.org/news/press-releases/commutation-for-chelsea-manning-is-a-long-overdue-positive-step-for-human-rights

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

1.3.2017

„Dopisy vězně ven nedostanou…“ Ruský aktivista si myslí opak.

Jevgenij Vitiško, ruský aktivista v oblasti ochrany životního prostředí, se po roce na svobodě zamýšlí nejen nad významem dopisů na podporu vězněných.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.