Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů

Ozbrojená skupina, která si říká Islámský stát (IS) se přihlásila k odpovědnosti za pondělní bombové útoky, které cílily civilisty v převážně šíitské čtvrti města Sadr v Bagdádu. V návaznosti na útok Samah Hadid, zástupce ředitele pro kampaně Amnesty International, řekl:

„Systematické cílení civilistů v rušných čtvrtích během dne ukazuje otřesnou lhostejnost Islámského státu k lidskému životu a záměr ublížit a terorizovat civilní obyvatelstvo. Přihlášením se k odpovědnosti za tyto hrozivé útoky se Islámský stát chlubí pácháním válečných zločinů.

„Takové úmyslné útoky na civilisty nemohou být nikdy ospravedlněny a představují jasné porušení mezinárodního humanitárního práva. Musí být okamžitě zastaveny a lidé zodpovědní za útoky musí být předvedeni před spravedlnost.“

Podle zpráv z médií, mnohonásobné bombardování zabilo nejméně 35 lidí a více než 60 bylo zraněno. Jeden útok cílil rušné tržiště v centru města Sadr, další cílil nedaleké parkoviště nemocnice Al-kindi a třetí exploze byla poblíž nemocnice Jawader.

IS se také hlásí k dvojímu útoku v Bagdádu 31. prosince, kdy bomby zabily nejméně 28 lidí a dalších 50 zranily, jak uvedly zprávy v médiích.

23.4.2017

Irák: civilisté zabiti nálety ve svých domovech, poté co jim bylo řečeno, aby neutíkali z Mosulu

„Stovky civilistů byly zabity leteckými útoky ve svých domovech nebo na místech, kde hledaly útočiště, poté, co následovaly radu irácké vlády, aby neutíkaly během ofenzívy k osvobození města Mosul od ozbrojené skupiny, která si říká Islámský stát (IS),“ řekla Amnesty International. Přeživší a očití svědci v severním Mosulu vypověděli, že se v průběhu bitvy nepokoušeli uprchnout, protože dostali opakované instrukce od iráckých autorit, aby zůstali ve svých domovech.

24.4.2017

Bombardováni ve svých domovech, civilisté v Mosulu viní lehkomyslné koaliční síly

Mosul, Irák- Když slyšeli, že se chystají nálety na jejich čtvrť ve východním Mosulu, Wa´ad Ahmad al-Tai a jeho rodina udělali přesně, co jim bylo řečeno.

27.1.2017

Irák: Ukončete nezodpovědné dodávky zbraní stimulující válečné zločiny páchané milicemi

- Milice, které jsou spojencem irácké vlády, mají přístup ke zbraním z nejméně 17 zemí - Nedávné transfery zbraní podnítily násilná zmizení, únosy, mučení, zabíjení a úmyslné ničení civilního majetku - Irák je šestý největší dovozce těžkých zbraní na světě