Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů

Ozbrojená skupina, která si říká Islámský stát (IS) se přihlásila k odpovědnosti za pondělní bombové útoky, které cílily civilisty v převážně šíitské čtvrti města Sadr v Bagdádu. V návaznosti na útok Samah Hadid, zástupce ředitele pro kampaně Amnesty International, řekl:

„Systematické cílení civilistů v rušných čtvrtích během dne ukazuje otřesnou lhostejnost Islámského státu k lidskému životu a záměr ublížit a terorizovat civilní obyvatelstvo. Přihlášením se k odpovědnosti za tyto hrozivé útoky se Islámský stát chlubí pácháním válečných zločinů.

„Takové úmyslné útoky na civilisty nemohou být nikdy ospravedlněny a představují jasné porušení mezinárodního humanitárního práva. Musí být okamžitě zastaveny a lidé zodpovědní za útoky musí být předvedeni před spravedlnost.“

Podle zpráv z médií, mnohonásobné bombardování zabilo nejméně 35 lidí a více než 60 bylo zraněno. Jeden útok cílil rušné tržiště v centru města Sadr, další cílil nedaleké parkoviště nemocnice Al-kindi a třetí exploze byla poblíž nemocnice Jawader.

IS se také hlásí k dvojímu útoku v Bagdádu 31. prosince, kdy bomby zabily nejméně 28 lidí a dalších 50 zranily, jak uvedly zprávy v médiích.

5.1.2018

Hlídací pes o vyzbrojování tzv. Islámského státu

27.12.2017

Aktuálně o zbraních v Jemenu

14.11.2017

Sýrie: Strategie „vzdát se nebo hladovět“ je zločin proti lidskosti

Všichni civilisté, kteří zažili obléhání a intenzivní bombardování, neměli jinou možnost než místo opustit nebo zemřít v rámci tzv. dohod o „usmíření“ mezi syrskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami.

9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."