Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů

Ozbrojená skupina, která si říká Islámský stát (IS) se přihlásila k odpovědnosti za pondělní bombové útoky, které cílily civilisty v převážně šíitské čtvrti města Sadr v Bagdádu. V návaznosti na útok Samah Hadid, zástupce ředitele pro kampaně Amnesty International, řekl:

„Systematické cílení civilistů v rušných čtvrtích během dne ukazuje otřesnou lhostejnost Islámského státu k lidskému životu a záměr ublížit a terorizovat civilní obyvatelstvo. Přihlášením se k odpovědnosti za tyto hrozivé útoky se Islámský stát chlubí pácháním válečných zločinů.

„Takové úmyslné útoky na civilisty nemohou být nikdy ospravedlněny a představují jasné porušení mezinárodního humanitárního práva. Musí být okamžitě zastaveny a lidé zodpovědní za útoky musí být předvedeni před spravedlnost.“

Podle zpráv z médií, mnohonásobné bombardování zabilo nejméně 35 lidí a více než 60 bylo zraněno. Jeden útok cílil rušné tržiště v centru města Sadr, další cílil nedaleké parkoviště nemocnice Al-kindi a třetí exploze byla poblíž nemocnice Jawader.

IS se také hlásí k dvojímu útoku v Bagdádu 31. prosince, kdy bomby zabily nejméně 28 lidí a dalších 50 zranily, jak uvedly zprávy v médiích.

2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.

23.7.2018

Týden.cz o srbských vývozech zbraní do Kamerunu

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.