Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů

Ozbrojená skupina, která si říká Islámský stát (IS) se přihlásila k odpovědnosti za pondělní bombové útoky, které cílily civilisty v převážně šíitské čtvrti města Sadr v Bagdádu. V návaznosti na útok Samah Hadid, zástupce ředitele pro kampaně Amnesty International, řekl:

„Systematické cílení civilistů v rušných čtvrtích během dne ukazuje otřesnou lhostejnost Islámského státu k lidskému životu a záměr ublížit a terorizovat civilní obyvatelstvo. Přihlášením se k odpovědnosti za tyto hrozivé útoky se Islámský stát chlubí pácháním válečných zločinů.

„Takové úmyslné útoky na civilisty nemohou být nikdy ospravedlněny a představují jasné porušení mezinárodního humanitárního práva. Musí být okamžitě zastaveny a lidé zodpovědní za útoky musí být předvedeni před spravedlnost.“

Podle zpráv z médií, mnohonásobné bombardování zabilo nejméně 35 lidí a více než 60 bylo zraněno. Jeden útok cílil rušné tržiště v centru města Sadr, další cílil nedaleké parkoviště nemocnice Al-kindi a třetí exploze byla poblíž nemocnice Jawader.

IS se také hlásí k dvojímu útoku v Bagdádu 31. prosince, kdy bomby zabily nejméně 28 lidí a dalších 50 zranily, jak uvedly zprávy v médiích.

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

27.9.2017

HN: Ázerbájdžánské dělostřelectvo se chlubí českými houfnicemi

26.9.2017

České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.

13.9.2017

iDnes: Největší německá zbrojovka chce regulovat vývoz