Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

Místní autority potvrdily Amnesty International, že včera obdržely 31těl ve městě Samarra v governorátu Salah al-Din, která byla převezena do městské nemocnice, aby mohla být vyzvednuta rodinnými příslušníky. Popravy proběhly v pátek.

Muži, jejichž „doznání“ byla získána na základě závažného obvinění z mučení, byly na základě chybných a rychlých soudů odsouzeni za vraždu 1700 vojenských kadetů ve vojenském táboře Speicher poblíž Tikrítu v červnu 2014. Ozbrojená skupina, která se nazývá Islámský stát (IS) se přihlásila k odpovědnosti za tyti vraždy.

„Tohle je druhý případ za méně, než šest měsíců kdy irácké autority vykonaly hromadné popravy po nespravedlivých soudech“ řekl James Lynch, vedoucí týmu zabývajícího se trestem smrti Amnesty International.

„Trest smrti - konečný, krutý, nelidský a ponižující trest- je používán k vytvoření iluze bezpečnosti, ale pouze přispěje k zachování cyklu násilí, které pustoší Irák.“

„Amnesty International soustavně tvrdě odsuzuje zvěrstva páchané IS, včetně ohavného masakru Speicher. Oběti zločinů IS mají právo na spravedlnost a pravdu. Nicméně nespravedlivé soudy, mučení a masové popravy nemohou být nikdy považovány za spravedlnost.“

„Irácké autority musí okamžitě ustanovit oficiální moratorium na popravy s cílem zakázat trest smrti.“

15.5.2019

šest zemí, kde se nechcete narodit

Často čteme o nejkrásnějších státech a místech světa. Jak to ale vypadá v těch, které jsou na té „opačné straně“? Podívejte se na země, kde by vzhledem k lidskoprávní situaci chtěl žít asi jen málokdo z nás. Dějí se tam různé věci, o mnohých z nich jste možná ještě nikdy neslyšeli.

25.1.2019

Blesk: Filipínský prezident chce kvůli drogám zatýkat už 12leté

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.