Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

Místní autority potvrdily Amnesty International, že včera obdržely 31těl ve městě Samarra v governorátu Salah al-Din, která byla převezena do městské nemocnice, aby mohla být vyzvednuta rodinnými příslušníky. Popravy proběhly v pátek.

Muži, jejichž „doznání“ byla získána na základě závažného obvinění z mučení, byly na základě chybných a rychlých soudů odsouzeni za vraždu 1700 vojenských kadetů ve vojenském táboře Speicher poblíž Tikrítu v červnu 2014. Ozbrojená skupina, která se nazývá Islámský stát (IS) se přihlásila k odpovědnosti za tyti vraždy.

„Tohle je druhý případ za méně, než šest měsíců kdy irácké autority vykonaly hromadné popravy po nespravedlivých soudech“ řekl James Lynch, vedoucí týmu zabývajícího se trestem smrti Amnesty International.

„Trest smrti - konečný, krutý, nelidský a ponižující trest- je používán k vytvoření iluze bezpečnosti, ale pouze přispěje k zachování cyklu násilí, které pustoší Irák.“

„Amnesty International soustavně tvrdě odsuzuje zvěrstva páchané IS, včetně ohavného masakru Speicher. Oběti zločinů IS mají právo na spravedlnost a pravdu. Nicméně nespravedlivé soudy, mučení a masové popravy nemohou být nikdy považovány za spravedlnost.“

„Irácké autority musí okamžitě ustanovit oficiální moratorium na popravy s cílem zakázat trest smrti.“

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

24.8.2017

Erkin Musajev je VOLNÝ!

10. srpna byl Erkin propuštěn. V osobním vzkazu pro Amnesty International děkuje všem, kdo je podpořili.

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány