Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

Místní autority potvrdily Amnesty International, že včera obdržely 31těl ve městě Samarra v governorátu Salah al-Din, která byla převezena do městské nemocnice, aby mohla být vyzvednuta rodinnými příslušníky. Popravy proběhly v pátek.

Muži, jejichž „doznání“ byla získána na základě závažného obvinění z mučení, byly na základě chybných a rychlých soudů odsouzeni za vraždu 1700 vojenských kadetů ve vojenském táboře Speicher poblíž Tikrítu v červnu 2014. Ozbrojená skupina, která se nazývá Islámský stát (IS) se přihlásila k odpovědnosti za tyti vraždy.

„Tohle je druhý případ za méně, než šest měsíců kdy irácké autority vykonaly hromadné popravy po nespravedlivých soudech“ řekl James Lynch, vedoucí týmu zabývajícího se trestem smrti Amnesty International.

„Trest smrti - konečný, krutý, nelidský a ponižující trest- je používán k vytvoření iluze bezpečnosti, ale pouze přispěje k zachování cyklu násilí, které pustoší Irák.“

„Amnesty International soustavně tvrdě odsuzuje zvěrstva páchané IS, včetně ohavného masakru Speicher. Oběti zločinů IS mají právo na spravedlnost a pravdu. Nicméně nespravedlivé soudy, mučení a masové popravy nemohou být nikdy považovány za spravedlnost.“

„Irácké autority musí okamžitě ustanovit oficiální moratorium na popravy s cílem zakázat trest smrti.“

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány

18.2.2017

Rusko: Soud přinesl novou naději do případu vězněného Ildara Dadina

V pátek 10. února 2017 zmírnil ruský Ústavní soud tvrdé zákony ohledně veřejných protestů. Přináší to malou jiskru naděje pro právo na pokojné shromažďování.

16.2.2017

Týden: Amnesty v Sýrii? Nikdy, říká Asad

3.2.2017

Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.