Mezinárodní den obětí mučení - Amnesty se zasazuje o svět bez týrání

Příznivci Amnesty International vyjdou 26. června po celém světě do ulic, aby podpořili mučené lidi a upozornili na globální problém.

Od fotbalového stadionu v Mali až po práh prezidentské kanceláře na Ukrajině bude Amnesty International mobilizovat ve čtvrtek své členy, aby vyjádřili solidaritu s oběťmi mučení a požadovali po vládách světa přijetí společných opatření pro jeho vymýcení.

Desítky tisíc členů organizace se zúčastní série akcí – například před nigerijskou ambasádou v Londýně. V Lisabonu zahraje jeden z aktivistů na obří hudební nástroj vyrobený z mučicích nástrojů, v Berlíně, Rabatu a Reykjavíku zase příznivci AI se zavázanýma očima vytvoří lidské sochy.

• Víc než 50 kanceláří Amnesty International mobilizuje své členy

• Akce se účastní aktivisté na všech kontinentech

• Amnesty tlačí na vlády světa, aby splnily slib ukončit mučení, daný před 30 lety

• V Česku se můžete zapojit online na www.amnesty.cz/muceni

Minulý měsíc spustila Amnesty International novou kampaň s názvem Zastavte mučení. Hlavní myšlenkou je skutečnost, že i 30 let po přijetí mezinárodní Úmluvy proti mučení OSN má jednání vlád po celém světě stále v této otázce dvě tváře. „Za třicet let od přijetí této Úmluvy se už 155 zemí světa na papíře zavázalo vymýtit mučení a další špatné zacházení. Teď, v roce 2014, ale stále víc než polovina těchto států v mučení pokračuje,“ vysvětluje Salil Shetty, generální tajemník AI.

Kampaň se soustřeďuje na dosažení spravedlnosti pro pět lidí, kteří mučení přežili:

• Claudia Medina Tamarízová z Mexika popsala, jak ji mučili elektrickým proudem a zabalili ji do igelitu, aby tak zabránili modřinám, když ji bili a kopali. Byla také terčem sexuálního napadení a poté přivázaná k židli a ponechaná na prudkém slunci.

• Španělské státní orgány vydaly Aliho Aarrasse do Maroka i přes panující obavy, že tam bude mučen. Důstojníci zpravodajských služeb ho hned po příjezdu odvezli do tajného internačního střediska, kde byl podle jeho slov mučen elektrickým proudem do varlat, bit přes chodidla a mnoho hodin pověšen za zápěstí.

• Když byl Moses Akatugba zatčen vojáky v Nigérii, bylo mu 16 let. Řekl, že ho zbili a střelili do ruky. Pak byl podle svých slov odveden na policejní stanici, kde hodiny visel za ruce a nohy.

• Alreda Disbarrová z Filipín popsala Amnesty International, jak ji vyšší policejní důstojník přitiskl ke zdi, opakovaně bouchl pěstí do žaludku a obličeje, strkal jí prsty do očí, opakovaně ji fackoval a mlátil jí hlavou o zeď.

Uzbekistán: Dilorom Abdukadirová strávila pět let v exilu poté, co bezpečnostní síly začaly střílet do davu protestujících, kde byla i ona. Po svém návratu do země byla zadržena, nesměla vidět nikoho z rodiny a byla obviněna z pokusu o svržení vlády. Během soudního procesu vypadala velmi pohuble a měla modřiny na tváři. Její rodina je přesvědčena, že byla mučena.

Všechny zmíněné oběti mučení můžete podpořit prostřednictvím speciální webové stránky Amnesty International ČR.

„Každý případ mučení nebo jiného špatného zacházení musí být efektivně prozkoumán a vyšetřen. A to nezávisle a nestranně. Žádáme také, aby mučitelé – ať jsou kdokoli, kdekoli a jejich důvody jakékoli – byli předáni spravedlnosti,“ dodává Salil Shetty.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

15.12.2016

Sjednocení pro mír v Sýrii: Globální občanská společnost apeluje na členské státy OSN

3.2.2017

Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.