Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.

Abdulhadi Kamel, 26, zmizel v západním Aleppu 16. prosince 2016 během evakuace civilistů z východního Aleppa. Blízký příbuzný byl v konvoji s Abdulhadim Kamelem, když syrské vládní síly zastavily auto a požádaly muže, aby vystoupil. Vládní síly poté začaly střílet do vzduchu, což zapříčinilo, že Abdulhadi Kamel a další byli zraněni zbloudilými kulkami. Podle příbuzného, sanitka odvezla zraněné, včetně Abdulhadiho Kamela, do nemocnice na neznámém místě. Abdulhadi zůstává nezvěstný.

5. ledna se Abdulhadi Kamel objevil na videu natočeném na neznámém místě a zveřejněném na Youtube ANNA news, abchazskou tiskovou agenturou.   Na videu se Abdulhadi Kamel zřejmě přiznává k dobrovolnické práci pro Bílé přilby (také známé jako syrská civilní obrana), které, jak tvrdí, jsou falešnou záchrannou organizací. Rodina Abdulhadiho Kamela věří, že jeho přiznání je z donucení, protože neexistuje žádný důkaz o jeho spojení s Bílými přilbami. Nenosil ani nevlastnil jejich uniformu ani nic jiného co by ho s nimi spojovalo.

Prosím napište okamžitě v arabštině, angličtině nebo svém jazyce a

- naléhejte na syrské autority, aby okamžitě zveřejnily osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela;

- vyzvěte je, aby ho okamžitě propustily, pokud nebude obviněn z rozeznatelného trestného činu, v souladu s mezinárodním právem a standardy;

- naléhejte na ně, aby zajistily, že než bude Abdulhadi propuštěn, bude mu zajištěna ochrana před mučením a dalším špatným zacházením, zajištěn přístup k rodině a právníkům a lékařskému ošetření které může potřebovat.

PROSÍM POŠLETE SVÉ APELY PŘED 3. BŘEZNEM 2017:

Stálý zástupce OSN

Bashar Ja’afari,
Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec
820 Second Avenue, 15th Floor
New York, NY 10017, USA
E-mail: syria.pr@outlook.com

Prezident

Bashar al-Assad
Fax: +963 11 332 3410 (zkoušejte to)
(Pokud se fax pro prezidenta nepodaří odeslat, prosím vložte ho do Vaší zprávy velvyslanci a požádejte, aby byla přeposlána)

A kopie

Ministr obrany

General Fahd Jassem al-Freij
Fax: +963 11 223 7842 (keep trying)
+963 11 666 2460 (keep trying)
(Pokud se fax pro ministra obrany nepodaří odeslat, prosím vložte ho do Vaší zprávy velvyslanci a požádejte, aby byla přeposlána)

Doplňující informace

Syrská vláda obklíčila východní Aleppo v červenci 2016 a bránila tak humanitární pomoci v přístupu do města. Civilisty vystavovala leteckým a pozemním útokům. V prosinci 2016 vládní síly rychle postoupily do východního Aleppa, což donutilo tisíce lidí se vystěhovat. 28. listopadu Amnesty International vyzvala syrskou vládu, aby se přestala mstít na civilistech ve východním Aleppu, s ohledem na dlouhou historii svévolného zadržování a násilných zmizení prováděných syrskou vládou. 13. prosince 2016 OSN oznámila, že mnoho civilistů bylo mimosoudně popraveno vládními silami ve svých domovech nebo na ulici. V půlce prosince 2016 byla dosažena dohoda mezi syrskou vládou a nevládními ozbrojenými skupinami, což umožnilo konvojům autobusů a aut evakuovat město. 19. prosince 2016 přijala Rada bezpečnosti OSN rezoluci 2328, která vyzývá OSN k monitorování ve východním Aleppu za účelem sledování evakuace.

Bílé přilby (také známé jako syrská civilní obrana) jsou skupiny dobrovolníků umístěných v oblastech v Sýrii kontrolovaných opozicí, které pracují na záchraně obětí leteckých a pozemních útoků.

10.9.2018

Rusko: Čečenský uprchlík nuceně zmizel poté, co byl protiprávně deportován z Polska

Rusko musí okamžitě zveřejnit, kde je Azamat Bajdujev, který zmizel krátce po svém nuceném návratu z Polska.

9.7.2018

Aktivisti v Moskvě během MS ve fotbale tvoří "živou" LGBT vlajku

14.11.2017

Sýrie: Strategie „vzdát se nebo hladovět“ je zločin proti lidskosti

Všichni civilisté, kteří zažili obléhání a intenzivní bombardování, neměli jinou možnost než místo opustit nebo zemřít v rámci tzv. dohod o „usmíření“ mezi syrskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami.

15.2.2018

Rok po migrační dohodě mezi Itálií a Libyí je čas vysvobodit tisíce lidí z hrozných podmínek

Lidé jsou drženi v nelidských libyjských detencích, kde je běžné špatné zacházení a mučení.