Maďarsko plánuje zadržovat žadatele o azyl v kontejnerových táborech

Oznámení maďarské vlády o zadržení všech žadatelů o azyl v kontejnerových táborech v blízkosti hranic je dalším znepokojujícím krokem v démonizaci této již tak velmi zranitelné skupiny.

Vláda předloží svůj návrh parlamentu, který ho bude poté v průběhu několika týdnů projednávat a hlasovat o opatřeních v něm obsažených. Pokud bude návrh přijat, bude to v jasném rozporu s právem EU a Úmluvou o uprchlících.

"Shromaždovat všechny muže, ženy a děti, kteří žádají o azyl a držet je v detenci po několik měsíců v kontejnerových táborech je dalším z kroků, kterými se Maďarsko snaží učinit situaci žadatelů o azyl a uprchlíků ještě nesnesitelnější", uvedla zástupkyně ředitele pro Evropu  Amnesty International, Gauri van Guliková.

V rámci opatření budou všichni současní i budoucí žadatelé o azyl přemísteni do kontejnerových táborů v takzvané "tranzitní zóně" u hranic se Srbskem, kde budou drženi po celou dobu vyřizování jejich žádosti o azyl. U soudu budou odvolání žadatelů o azyl projednávána pouze prostřednictvím video spojení, nikoli osobně.

"Pozměněním řady zákonů a zavřením všech žadatelů o azyl bude maďarská vláda působit zbytečná další traumata lidem, kteří často již hluboce traumatizováni předchozími zkušenostmi. Vláda nijak neprokázala, že detence každého žadatele o azyl by byla rozumná, nezbytná a přiměřená. Detence by měla být vždy až poslední možností a nikoli bezprostřední reakci jako je tomu v tomto případě." řekla Gauri van Guliková.

"To je dalším důkazem, že EU musí důrazně reagovat na hrubé nerespektování evropského a mezinárodního práva ze strany Maďarska."

Pozadí

V současné době nemohou být lidé žádající o azyl  drženi v detenci v takzvaných "tranzitních zónách" podél maďarské hranice se Srbskem na dobu delší než čtyři týdny a poté jim musí být umožněno vstoupit do země. Tato reforma by odstranila toto časové omezení a zavedla detenci všech žadatelů o azyl po celou dobu azylového řízení.

Přístup do tranzitních zón zřízených u hranic se Srbskem již bylo silně omezeno pro nevládní organizace a pozorovatele dodržování lidských práv.

19.6.2017

Dlouhý přechod do Maďarska: uprchlíci mezi hranicemi a ostnatým drátem

Uprchlíci, kterým se nakonec podaří přejít maďarskou hranici a vstoupit do Evropské unie, zjistí, že se nedostali do zaslíbené země. Čekají je další obtíže a budou muset sušit další slzy. Výzkumníci Amnesty International viděli život rodin v příhraničním táboře na vlastní oči.