Maďarsko plánuje zadržovat žadatele o azyl v kontejnerových táborech

Oznámení maďarské vlády o zadržení všech žadatelů o azyl v kontejnerových táborech v blízkosti hranic je dalším znepokojujícím krokem v démonizaci této již tak velmi zranitelné skupiny.

Vláda předloží svůj návrh parlamentu, který ho bude poté v průběhu několika týdnů projednávat a hlasovat o opatřeních v něm obsažených. Pokud bude návrh přijat, bude to v jasném rozporu s právem EU a Úmluvou o uprchlících.

"Shromaždovat všechny muže, ženy a děti, kteří žádají o azyl a držet je v detenci po několik měsíců v kontejnerových táborech je dalším z kroků, kterými se Maďarsko snaží učinit situaci žadatelů o azyl a uprchlíků ještě nesnesitelnější", uvedla zástupkyně ředitele pro Evropu  Amnesty International, Gauri van Guliková.

V rámci opatření budou všichni současní i budoucí žadatelé o azyl přemísteni do kontejnerových táborů v takzvané "tranzitní zóně" u hranic se Srbskem, kde budou drženi po celou dobu vyřizování jejich žádosti o azyl. U soudu budou odvolání žadatelů o azyl projednávána pouze prostřednictvím video spojení, nikoli osobně.

"Pozměněním řady zákonů a zavřením všech žadatelů o azyl bude maďarská vláda působit zbytečná další traumata lidem, kteří často již hluboce traumatizováni předchozími zkušenostmi. Vláda nijak neprokázala, že detence každého žadatele o azyl by byla rozumná, nezbytná a přiměřená. Detence by měla být vždy až poslední možností a nikoli bezprostřední reakci jako je tomu v tomto případě." řekla Gauri van Guliková.

"To je dalším důkazem, že EU musí důrazně reagovat na hrubé nerespektování evropského a mezinárodního práva ze strany Maďarska."

Pozadí

V současné době nemohou být lidé žádající o azyl  drženi v detenci v takzvaných "tranzitních zónách" podél maďarské hranice se Srbskem na dobu delší než čtyři týdny a poté jim musí být umožněno vstoupit do země. Tato reforma by odstranila toto časové omezení a zavedla detenci všech žadatelů o azyl po celou dobu azylového řízení.

Přístup do tranzitních zón zřízených u hranic se Srbskem již bylo silně omezeno pro nevládní organizace a pozorovatele dodržování lidských práv.

11.9.2017

komentář Martina Fendrycha: Křesťanům z Číny azyl ne, kvóty ne, Ukrajince ne...

14.2.2017

EU: Lidskoprávní cena za dohodu s Tureckem je příliš vysoká na to, aby byla kopírována v dalších zemích

Dohoda mezi EU a Tureckem o uprchlících zanechala tisíce uprchlíků a migrantů v příšerných a nebezpečných životních podmínkách.

16.8.2016

Austrálie: Týrání a zneužívání uprchlíků na Nauru

Vyšetřování na odlehlém ostrově v Pacifiku odhalilo utajované úmyslné špatné zacházení s uprchlíky a žadateli o azyl.

3.6.2016

Bezohledné navracení uprchlíků z EU do Turecka je nezákonné

EU musí okamžitě zastavit své plány na navrácení žadatelů o azyl do Turecka na základě tvrzení, že je jedná o „bezpečnou zemi“ pro uprchlíky.