Srbská vláda slíbila řešit stav migrantů na ulici!

Úspěch

Uzavíráme urgentní akci týkající se přijímacích podmínek migrantů a žadatelů o azyl, která byla zacílena na srbské úřady.

Níže naleznete aktualizaci od Todora Gardose, výzkumníka na Balkáně.

Dostali jsme odpověď od srbské vlády, která potvrdila závazek ubytovat všechny migranty a žadatele. V dopise od ministerstva vnitra se píše :

"Vláda srbské republiky bude i nadále dobrým hostitelem a na podnět premiéra Aleksandara Vučiće máme v úmyslu přesunout do přístřeší každého migranta nacházejícího se na ulici, protože podle našeho názoru je nepřijatelné, aby v tomto chladném počasí zůstával  kdokoliv žít na ulici/venku."

AI bude situaci nadále sledovat jak v Srbsku, tak také na rovině EU. V současné chvíli, ačkoliv po naší intervenci byly stovky lidí převezeny do přijímacích středisek, jich stále více než osm set přespává  venku (viz https://data2.unhcr.org/en/documents/download/53877).

Jelikož nově příchozím lidem stále hrozí, že zůstanou na ulici, stovky jich stále přežívají v bělehradských skladech a mnoho lidí  bylo vytlačeno z Maďarska a Chorvatska zpět do Srbska, budeme v nadcházejících týdnech situaci nadále monitorovat.

Nyní nicméně uzavíráme UA a mobilizaci v této věci nebudeme stupňovat..

20.2.2019

Vláda Nauru přijala zákon, který zásadně omezuje přísun zdravotnických prostředků pro uprchlíky

V reakci na zprávu, že vláda Nauru přijala zákon přísně omezující dodávky zdravotnických prostředků do Austrálie pro uprchlíky a žadatele o azyl, uvedla Meghna Abrahamová, ředitelka pro globální a tematické otázky Amnesty International:

15.10.2018

Velká zrada Evropy

Komentář Anny Sheové, poradkyně Amnesty v otázce uprchlíků a migrantů, k nuceným návratům do Afghánistánu.

14.4.2018

Lidé na prodej: V Libyi jsou migranti prodáváni jako otroci

Video CNN ukazuje nedávný vývoj uprchlické krize v Libyi, kde jsou tisíce migrantů a uprchlíků drženi v detenčních zařízeních. Zažívají mučení, sexuální zneužívání a jsou dokonce prodáváni na trhu s otroky. Z lidských dražeb se stal velký byznys, do kterého se zapojují pašeráci lidí, ale i členové milic a další skupiny.

29.8.2018

OSN tlačí na Barmu/Myanmar ohledně zlepšení podmínek pro Rohingy

OSN vyžaduje dodržování memoranda o bezpečí Rohingů.