Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

„Prezident Bašár al-Asad se v rozhovoru opakovaně snaží zdiskreditovat zjištění Amnesty International. Nicméně, přiznává, že on sám vojenské vězení Saydnaya nenavštívil a neposkytuje sebemenší informaci o ‘skutečné’ situaci.

„Uznává, že popravy se v Sýrii odehrávají, ale nedokáže poskytnout žádné podrobnější informace o počtu poprav v Saydnaya nebo na jiných místech v zemi.

„Pokud nemá co skrývat, musí okamžitě poskytnout přístup mezinárodním pozorovatelům do Saydnaya a dalších detenčních míst v Sýrii. Musí také odhalit pravdu o počtu vykonaných poprav. Rusko, které také veřejně odmítlo zjištění této zprávy, by mělo použít svůj vliv na syrské autority, aby tak učinily.“

22.6.2020

Vyjádřila solidaritu, tak ji převezli do jiného vězení!

Dne 24. prosince 2019 byla podle informací, které uvedla v otevřeném dopise, Narges Mohammadiová během převozu do vězení Zanjan vystavena špatnému zacházení.

22.6.2020

Studenti stále ve vězení

Amnesty požaduje propuštění nespravedlivě uvězněných studentů

19.3.2020

Vůdce opozice v Bahrajnu odsouzen za veřejnou urážku súdánského prezidenta

Opoziční vůdce byl odsouzen k šestiměsíčnímu vězení a pokutě 500 dinárů.

2.5.2019

Venezuelský opoziční lídr Leopoldo López je na svobodě!

Leopoldo López přežil několik pokusů o atentát, byl obviněn z 26 trestných činů. V roce 2015 byl odsouzen k 13letému trestu. V roce 2017 byl sice propuštěn z vězení, ale trest si dál odpykával v domácím vězení. Teď je Leopoldo López konečně na svobodě.