Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

„Prezident Bašár al-Asad se v rozhovoru opakovaně snaží zdiskreditovat zjištění Amnesty International. Nicméně, přiznává, že on sám vojenské vězení Saydnaya nenavštívil a neposkytuje sebemenší informaci o ‘skutečné’ situaci.

„Uznává, že popravy se v Sýrii odehrávají, ale nedokáže poskytnout žádné podrobnější informace o počtu poprav v Saydnaya nebo na jiných místech v zemi.

„Pokud nemá co skrývat, musí okamžitě poskytnout přístup mezinárodním pozorovatelům do Saydnaya a dalších detenčních míst v Sýrii. Musí také odhalit pravdu o počtu vykonaných poprav. Rusko, které také veřejně odmítlo zjištění této zprávy, by mělo použít svůj vliv na syrské autority, aby tak učinily.“

31.5.2017

Rozhlas: Amnesty nesouhlasí s výroky prezidenta Zemana o vývozu zbraní

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.

20.10.2016

Společnost Apple reaguje na výzvu Amnesty International k těžbě kobaltu v Kongu

V reakci na zprávu Amnesty International k způsobu získávání kobaltu v Demokratické republice Kongo vydala společnost Apple prohlášení se závazkem problematiku řešit.

9.4.2016

Zpráva o činnosti české Amnesty je tu!

U příležitosti valné hromady vydáváme Zprávu o činnosti Amnesty International ČR v roce 2015.