Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

„Prezident Bašár al-Asad se v rozhovoru opakovaně snaží zdiskreditovat zjištění Amnesty International. Nicméně, přiznává, že on sám vojenské vězení Saydnaya nenavštívil a neposkytuje sebemenší informaci o ‘skutečné’ situaci.

„Uznává, že popravy se v Sýrii odehrávají, ale nedokáže poskytnout žádné podrobnější informace o počtu poprav v Saydnaya nebo na jiných místech v zemi.

„Pokud nemá co skrývat, musí okamžitě poskytnout přístup mezinárodním pozorovatelům do Saydnaya a dalších detenčních míst v Sýrii. Musí také odhalit pravdu o počtu vykonaných poprav. Rusko, které také veřejně odmítlo zjištění této zprávy, by mělo použít svůj vliv na syrské autority, aby tak učinily.“

10.9.2018

Shawkan bude volný

Egyptský fotoreportér by měl být propuštěný - odseděl si ve vazbě už celý trest, který mu 8. září určil soud.

27.6.2018

Trest smrti pro Nouru změněn!

Dne 26. června změnil súdánský soud rozsudek trestu smrti pro Nouru Husejnovou na pětileté vězení za zabití jejího manžela při sebeobraně během pokusu o znásilnění.

21.4.2018

Česká sekce Amnesty vydává svou zprávu o činnosti.

U příležitosti Amnesty valné hromady 2018 vychází přehled o kampaních, akcích, advokační práci nebo financích české Amnesty za rok 2017 na jednom místě!

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.