Sýrie: je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost, pravdu a nápravu pro miliony obětí války

Jak válečné zločiny a zločiny proti lidskosti bez potrestání v Sýrii pokračují, kampaň Amnesty International upozorňuje na šesté výročí krize a naléhá na světové lídry, aby přijali okamžitá opatření k zajištění spravedlnosti, pravdy a odškodnění milionům obětí konfliktu.

Kampaň Spravedlnost pro Sýrii vyzývá vlády, aby ukončily beztrestnost a učinily odpovědnost realitou pro syrské lidi. Naléhá, aby podpořily a financovaly vyšetřovací mechanismus odhlasovaný Valným shromážděním OSN v prosinci 2016 a prosadily univerzální jurisdikci k vyšetřování válečných zločinů a zločinů proti lidskosti v Sýrii v jejich vlastních soudech.

„Šest trýznivých let neexistuje žádná omluva pro to, že hrůzné činy páchané v Sýrii nebyly potrestány podle mezinárodního práva,“ řekl Samah Hadid, ředitel kampaní Amnesty International v regionální kanceláři v Bejrútu.

„Vlády již mají k dispozici právní nástroje k ukončení beztrestnosti, která umožnila zabití stovek tisíc Syřanů a vysídlení dalších milionů z nich. Je čas, aby tyto nástroje byly uvedeny do praxe.“

Všechny státy mohou vykonávat univerzální jurisdikci nad zločiny podle mezinárodního práva, jako jsou válečné zločiny nebo zločiny proti lidskosti. Jinými slovy, univerzální jurisdikce poskytuje možnost vyšetřovat a stíhat jednotlivce podezřelé ze zodpovědnosti za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, mučení, genocidu a násilná zmizení v Sýrii bez ohledu na to, kde byly zločiny spáchány či jaká je národnost podezřelého nebo oběti.

Dnes již více než 147 zemí vykonalo univerzální jurisdikci nad jedním nebo více zločiny podle mezinárodního práva. V současné době se evropské země včetně Francie, Německa, Nizozemí, Norska, Švédska a Švýcarska zapojily do procesu vyšetřování zločinů spáchaných v Sýrii.

Rezoluce přijatá Valným shromážděním OSN v prosinci 2016 dala lidem v Sýrii jiskřičku naděje, že spravedlnost je možná. Volá po založení nezávislého mezinárodního mechanismu na pomoc při vyšetřování a stíhání nejvážnějších zločinů podle mezinárodního práva spáchaných v Sýrii od března 2011.

Rezoluce vyslala silný signál tím, že obešla zablokovanou Radu bezpečnosti, která není schopná ukončit beztrestnost zločinů podle mezinárodního práva a porušování lidských práv v Sýrii. Mechanismus nyní čeká na potřebné finanční prostředky od členských států OSN, které mají být zajištěny před spuštěním mechanismu.

„Přijetím této rezoluce vyslala mezinárodní komunita poselství naděje lidem v Sýrii: slib, že je svět neopustil a že ti, jenž jsou odpovědní za jejich utrpení, nezůstanou nepotrestáni,“ řekl Samah Hadid.

„Nyní je nezbytné, aby vlády, které hlasovaly pro přijetí tohoto mechanismu, podnikly nezbytné kroky k zajištění financování a spolupráce potřebné k umožnění, aby tento mechanismus zajistil spravedlnost pro oběti konfliktu v Sýrii.“

Pozadí

Podle zvláštního vyslance OSN pro Sýrii počet obětí od začátku konfliktu přesáhl 400 000 – což znamená, že alespoň 1 ze 100 Syřanů byl zabit následkem konfliktu.

Více než 20 % syrské populace žije uprchlickým životem mimo svou zemi a polovina populace žijící uvnitř Sýrie potřebuje humanitární pomoc.

Zločiny proti lidskosti a válečné zločiny spáchané všemi stranami konfliktu v Sýrii byly Amnesty International a dalšími lidskoprávními organizacemi, stejně jako agenturami OSN, od začátku krize široce dokumentovány.

Tyto zločiny zahrnují mimosoudní popravy, mučení, kruté zacházení a záměrné útoky na civilisty, domy, zdravotnická zařízení a civilní infrastrukturu, stejně jako nerozlišující a nepřiměřené útoky, násilná zmizení, vyhlazování a unášení.

5.6.2018

Sýrie: Raqqa v troskách a civilisté zdevastování po "vyhlazovací válce" vedené USA

Před výročím ofenzivy Amnesty zdokumentovala, že koalice pod vedením USA má na svědomí obrovské civilní oběti.

23.4.2018

Sýrie: Sedm let trvající selhání mezinárodního společenství

Při příležitosti sedmého výročí konfliktu v Sýrii vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby se chopilo své odpovědnosti a začalo neprodleně jednat. Je třeba, aby skončilo utrpení milionů Syřanů a aby byly zastaveny útoky na civilisty, kteří se nacházejív obklíčení ve východní Ghútě a Afrinu.

14.11.2017

Sýrie: Strategie „vzdát se nebo hladovět“ je zločin proti lidskosti

Všichni civilisté, kteří zažili obléhání a intenzivní bombardování, neměli jinou možnost než místo opustit nebo zemřít v rámci tzv. dohod o „usmíření“ mezi syrskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami.