Súdánka odsouzena k trestu smrti kvůli sňatku s křesťanem porodila dceru

Přes 17 tisíc Čechů už se připojilo k Amnesty výzvě za zrušení trestu. To je historické číslo - děkujeme!

UPDATE 23. května

Vaše podpisy pomáhají! Během pobytu súdánského ministra zahraničí v Praze jsme o případu na smrt odsouzené Meriam jednali s jeho českým protějškem Lubomírem Zaorálkem i súdánskými diplomatickými zástupci.

Díky tlaku podpořenému více než 500 000 podpisy (z toho téměř 10 000 přímo z Česka) a hlasy několika autorit se podařilo přimět súdánskou vládu, aby se do případu vložila. Je tedy velká naděje, že poprava Meriam nebude vykonána a že případ přispěje k tomu, aby bylo hrůzné pravidlo nadobro postaveno mimo zákon.

Naše úsilí tím však nekončí - další uložený trest 100 ran bičem a věznění Miriam za její víru je také nepřípustné! Podepisujte prosím dál na https://www.amnesty.cz/pripad/sudan-trest-smrti

Meriam Yehya Ibrahimovou odsoudili k trestu smrti oběšením za údajné "odpadlictví od víry" a ke 100 ranám bičem za "cizoložství".

Toho se měla dopustit tím, že se provdala za křesťana. Soud obvinění rozšířil o „odpadlictví od víry“, když Meriam uvedla, že je křesťanka, a ne muslimka.

Podle toho, co řekla, byla vychovávána jako ortodoxní křesťanka podle matčiny víry, jelikož její muslimský otec s nimi během jejího dětství nežil. Súdánka je v 8. měsíci těhotenství a ve vazbě je držena spolu se svým 20měsíčním synem.

Požadujeme:

• okamžité a bezpodmínečné propuštění Meriam Yehya Ibrahimové

• zrušení paragrafu 126 a 146 trestního zákoníku, které kriminalizují odpadlictví od víry a cizoložství

• moratorium na trest smrti

• zrušení trestu bičováním

Čtěte o případu více a PŘIPOJTE SE!!!

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

1.6.2017

JIŽNÍ SÚDÁN

1.4.2017

Petr Jašek děkuje Amnesty!

Petr Jašek byl dne 26. 2. propuštěn. Děkujeme všem za podporu! Stále však požadujeme propuštění Hassana A. Kodiho a Abdulmona Abdumawla.