Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

Podle informací serveru novinky.cz zahájil prezident Miloš Zeman zbrojařský veletrh IDET v Brně mj. prohlášením, že „…český zbrojní průmysl je průmysl jako každý jiný a měl by své výrobky exportovat do celého světa… a nemusí nás zajímat, budou-li české zbraně následně reexportovány do oblastí konfliktů.“

Amnesty International, která se dlouhodobě zabývá problematikou nezodpovědného vývozu zbraní, upozorňuje, že tím prezident rozporuje Článek 7 mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (ATT), kterou český parlament i on sám osobně ratifikoval v roce 2014. Článek dává vyvážejícím zemím jasný návod k tomu, jak postupovat v případě posuzování potenciálního nebezpečí, kdy může použití zbraní narušit bezpečnost, porušit humanitární právo nebo lidská práva, vést k terorizmu nebo jiným zločinům, které mezinárodní právo zakazuje. Pokud něco takového hrozí a vývoz by znamenal riziko, vývozce export nepovolí.

To, co prezident popírá, je tedy jedním ze základních pravidel vývozu zbraní!

Amnesty International ČR opakovaně upozorňuje na to, že téměř polovina vyvezených zbraní z České republiky směřuje do států s minimální kontrolou jejich použití. České zbraně se tak objevují i na místech, kde slouží k porušování lidských práv. (Saúdská Arábie, Egypt…) Objem vývozu zbraní a vojenského materiálu rok od roku roste. Apelujeme proto na ministra zahraničí Zaorálka, jehož resort má poslední slovo při udělování vývozních licencí, aby problematické vývozy striktně zakazoval tak, jak nám mimo jiné ukládá i Smlouva o obchodu se zbraněmi.

Více o problematice čtěte na amnesty.cz/zbrane.

28.4.2017

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

2.3.2017

OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.