Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

Podle informací serveru novinky.cz zahájil prezident Miloš Zeman zbrojařský veletrh IDET v Brně mj. prohlášením, že „…český zbrojní průmysl je průmysl jako každý jiný a měl by své výrobky exportovat do celého světa… a nemusí nás zajímat, budou-li české zbraně následně reexportovány do oblastí konfliktů.“

Amnesty International, která se dlouhodobě zabývá problematikou nezodpovědného vývozu zbraní, upozorňuje, že tím prezident rozporuje Článek 7 mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (ATT), kterou český parlament i on sám osobně ratifikoval v roce 2014. Článek dává vyvážejícím zemím jasný návod k tomu, jak postupovat v případě posuzování potenciálního nebezpečí, kdy může použití zbraní narušit bezpečnost, porušit humanitární právo nebo lidská práva, vést k terorizmu nebo jiným zločinům, které mezinárodní právo zakazuje. Pokud něco takového hrozí a vývoz by znamenal riziko, vývozce export nepovolí.

To, co prezident popírá, je tedy jedním ze základních pravidel vývozu zbraní!

Amnesty International ČR opakovaně upozorňuje na to, že téměř polovina vyvezených zbraní z České republiky směřuje do států s minimální kontrolou jejich použití. České zbraně se tak objevují i na místech, kde slouží k porušování lidských práv. (Saúdská Arábie, Egypt…) Objem vývozu zbraní a vojenského materiálu rok od roku roste. Apelujeme proto na ministra zahraničí Zaorálka, jehož resort má poslední slovo při udělování vývozních licencí, aby problematické vývozy striktně zakazoval tak, jak nám mimo jiné ukládá i Smlouva o obchodu se zbraněmi.

Více o problematice čtěte na amnesty.cz/zbrane.

6.8.2018

Putin je IN. Jak se z pana prezidenta stal nejlepší obchodní artikl?

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

25.11.2017

Amnesty International a Truly.Media spojují své síly v boji proti "fake news"

Amnesty International se stává prvním externím klientem společnosti Truly.Media. Ta představuje průlomovou platformu zaměřenou na řešení "fake news" (falešných zpráv) pomocí digitálních identifikačních technik k rozpoznání autentických a podvodných příspěvků v sociálních médiích.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.