© Albert Gonzalez Farran / UNAMID

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

  Článek

Podle informací serveru novinky.cz zahájil prezident Miloš Zeman zbrojařský veletrh IDET v Brně mj. prohlášením, že „…český zbrojní průmysl je průmysl jako každý jiný a měl by své výrobky exportovat do celého světa… a nemusí nás zajímat, budou-li české zbraně následně reexportovány do oblastí konfliktů.“
 

Amnesty International, která se dlouhodobě zabývá problematikou nezodpovědného vývozu zbraní, upozorňuje, že tím prezident rozporuje Článek 7 mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (ATT), kterou český parlament i on sám osobně ratifikoval v roce 2014. Článek dává vyvážejícím zemím jasný návod k tomu, jak postupovat v případě posuzování potenciálního nebezpečí, kdy může použití zbraní narušit bezpečnost, porušit humanitární právo nebo lidská práva, vést k terorizmu nebo jiným zločinům, které mezinárodní právo zakazuje. Pokud něco takového hrozí a vývoz by znamenal riziko, vývozce export nepovolí. 

To, co prezident popírá, je tedy jedním ze základních pravidel vývozu zbraní! 

Amnesty International ČR opakovaně upozorňuje na to, že téměř polovina vyvezených zbraní z České republiky směřuje do států s minimální kontrolou jejich použití. České zbraně se tak objevují i na místech, kde slouží k porušování lidských práv. (Saúdská Arábie, Egypt…) Objem vývozu zbraní a vojenského materiálu rok od roku roste. Apelujeme proto na ministra zahraničí Zaorálka, jehož resort má poslední slovo při udělování vývozních licencí, aby problematické vývozy striktně zakazoval tak, jak nám mimo jiné ukládá i Smlouva o obchodu se zbraněmi. 

Více o problematice čtěte na amnesty.cz/zbrane. 

Aktuální petice

  Jemen

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence západními zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.

Aktuální počet podpisů: 2520

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...