Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

Podle informací serveru novinky.cz zahájil prezident Miloš Zeman zbrojařský veletrh IDET v Brně mj. prohlášením, že „…český zbrojní průmysl je průmysl jako každý jiný a měl by své výrobky exportovat do celého světa… a nemusí nás zajímat, budou-li české zbraně následně reexportovány do oblastí konfliktů.“

Amnesty International, která se dlouhodobě zabývá problematikou nezodpovědného vývozu zbraní, upozorňuje, že tím prezident rozporuje Článek 7 mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (ATT), kterou český parlament i on sám osobně ratifikoval v roce 2014. Článek dává vyvážejícím zemím jasný návod k tomu, jak postupovat v případě posuzování potenciálního nebezpečí, kdy může použití zbraní narušit bezpečnost, porušit humanitární právo nebo lidská práva, vést k terorizmu nebo jiným zločinům, které mezinárodní právo zakazuje. Pokud něco takového hrozí a vývoz by znamenal riziko, vývozce export nepovolí.

To, co prezident popírá, je tedy jedním ze základních pravidel vývozu zbraní!

Amnesty International ČR opakovaně upozorňuje na to, že téměř polovina vyvezených zbraní z České republiky směřuje do států s minimální kontrolou jejich použití. České zbraně se tak objevují i na místech, kde slouží k porušování lidských práv. (Saúdská Arábie, Egypt…) Objem vývozu zbraní a vojenského materiálu rok od roku roste. Apelujeme proto na ministra zahraničí Zaorálka, jehož resort má poslední slovo při udělování vývozních licencí, aby problematické vývozy striktně zakazoval tak, jak nám mimo jiné ukládá i Smlouva o obchodu se zbraněmi.

Více o problematice čtěte na amnesty.cz/zbrane.

20.7.2020

USA: Vystoupení z WHO je podpásovka pro globální zdraví

Amnesty kritizuje Trumpovu administrativu, která oficiálně začíná podnikat kroky k vystoupení USA ze Světové zdravotnické organizace (WHO).

18.6.2020

Toxický obchod se slzným plynem podněcuje globální policejní násilí

Amnesty spouští interaktivní web dokumentující nesprávné používání slzného plynu bezpečnostními silami od Hongkongu přes Paříž až po USA.

18.10.2019

ČT: Pořad Byznys ČT24 mj. o vývozu zbraní z Česka do Turecka

2.4.2020

Prezident Nadace CCF v Maďarsku o "koronovém zákoně"