Shrnutí vývoje k 5. červnu - pozitivní i negativníé změny

Na základě tisíců zaslaných žádostí, které obdržely řecké úřady po výzvě AI k akci, se řecké úřady rozhodly vyklidit tábory v Eliniko a přestěhovat jejich obyvatele do míst s lepšími životními podmínkami.

Proběhly registrace všech obyvatel táborů, v rámci nichž byly zjišťovány rodinné vazby a specifické potřeby, které by mohly být důležité při rozhodování o náhradním ubytování. Amnesty International dále klade důraz na to, aby řecké úřady zohledňovaly i specifické potřeby dětí a žen.

Vyklizení táborů a přesun jejich obyvatel proběhly 2. 6. 2017. V minulosti ještě nikdy nedošlo k tomu, aby před uzavřením táborů proběhly plošné registrace jejich obyvatel a rozhovory s jednotlivci, tak, aby byly zajištěny všechny jejich specifické potřeby. Děkujeme!

Problém je fakt, že v době registrací byla z táborů vykázána naprostá většina neziskových organizací, které do té doby v táborech působily. Ti, kteří se rozhodli registraci odmítnout, nebyli dostatečně seznámeni s místem dalšího pobytu a ráno 2. 6. 2017 byli probuzeni místní policií a donuceni opustit tábor. Následně proběhl převoz do táborů na severu Řecka. Někteří uvedli, že si ani nestačili sbalit věci.

30.7.2018

BYLO HISTORICKY PRVNÍ GLOBAL ASSEMBLY Amnesty International PŘELOMOVÉ?

Loučení se Salilem a vítání Kumiho, o čem se hlasovalo a jak si stojí česká Amnesty ve světě? Mezinárodní valná hromada Amnesty očima české výpravy.

17.1.2018

30krát naděje v roce 2017

Změna je možná, zvláště když se lidé spojí a začnou jednat.
Jaké pozitivní zprávy přinesl v hnutí Amnesty International rok 2017?