Shrnutí vývoje k 5. červnu - pozitivní i negativníé změny

Na základě tisíců zaslaných žádostí, které obdržely řecké úřady po výzvě AI k akci, se řecké úřady rozhodly vyklidit tábory v Eliniko a přestěhovat jejich obyvatele do míst s lepšími životními podmínkami.

Proběhly registrace všech obyvatel táborů, v rámci nichž byly zjišťovány rodinné vazby a specifické potřeby, které by mohly být důležité při rozhodování o náhradním ubytování. Amnesty International dále klade důraz na to, aby řecké úřady zohledňovaly i specifické potřeby dětí a žen.

Vyklizení táborů a přesun jejich obyvatel proběhly 2. 6. 2017. V minulosti ještě nikdy nedošlo k tomu, aby před uzavřením táborů proběhly plošné registrace jejich obyvatel a rozhovory s jednotlivci, tak, aby byly zajištěny všechny jejich specifické potřeby. Děkujeme!

Problém je fakt, že v době registrací byla z táborů vykázána naprostá většina neziskových organizací, které do té doby v táborech působily. Ti, kteří se rozhodli registraci odmítnout, nebyli dostatečně seznámeni s místem dalšího pobytu a ráno 2. 6. 2017 byli probuzeni místní policií a donuceni opustit tábor. Následně proběhl převoz do táborů na severu Řecka. Někteří uvedli, že si ani nestačili sbalit věci.

13.7.2017

Indonésie: Změna přístupu společnosti Wilmar při výrobě palmového oleje

V návaznosti na naši intenzivní kampaň proti vážnému zneužívání práce na plantážích nadnárodního giganta Wilmar při výrobě palmového oleje, na nějž se zaměřila naše zpráva Velký skandál s palmovým olejem, společnost Wilmar prohlásila, že do června provede změny - dočasní pracovníci, které tvoří převážně ženy, se stanou trvalými a postřikovači už nebudou mít úkolovou mzdu, ale budou placeni od hodiny.