Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Článek

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

Očekává se také, že prezident oznámí mnohamiliardový obchod se zbraněmi se Saudskou Arábií.  Podle Amnesty International dá do očí bijící absence lidských práv v Trumpově programu prostor k dalšímu porušování lidských práv v regionu, kde vlády ignorují práva svých vlastních lidí ve jménu boje proti teroru a porušují mezinárodní humanitární právo v konfliktech podněcovaných velkou částí americkým vývozem zbraní.

„V Perském zálivu jsou lidská práva pod neustálými útoky. Saudská Arábie a další země Perského zálivu využívají boj proti terorismu jako omluvu pro likvidování a pronásledování kritiků, mírumilovných disidentů a obránců lidských práv,“ řekla Margaret Huang, výkonná ředitelka Amnesty International v USA.

„I přes to, že jsou zabíjeny rodiny ve svých domovech a saudská koalice v Jemenu používá mezinárodně zakázané zbraně, Trumpova vláda plánuje mnohamilionové obchody se Saudskou Arábií. Toto bezostyšné přehlížení lidských práv a humanitárních zákonů bude sloužit pouze k dalšímu pobídnutí států v Perském zálivu a celkově po světě v jejich úsilí o „bezpečnost“ na úkor základních lidských práv.

Americký převoz zbraní

Po nedávné návštěvě Saudské Arábie došel zvláštní zpravodaj OSN za lidská práva a boje proti terorismu k závěru, že Saudská Arábie nebyla schopná učinit konkrétní kroky k tomu, aby byly vyšetřeny možné válečné zločiny spáchané v konfliktu v Jemenu jejich vlastními jednotkami.

A zatím USA zůstávají v Saudské Arábii největším dodavatelem zbraní. Trumpova vláda je v konečném stádiu mnohamilionového obchodu se saudskou vládou.

Amnesty International zdokumentovala celou řadu porušování mezinárodního práva prováděnou všemi stranami jemenského konfliktu, včetně vládnoucí koalice Saudské Arábie. Koalice prováděla vytrvalé letecké útoky, zabíjela a zraňovala civilisty a útočila na civilní objekty. V několika z těchto útoků, z nichž některé se v podstatě rovnají válečným zločinům, se používaly americké zbraně.

„Díky dovozu zbraní do Saudské Arábie USA pokračují v podněcování závažného porušování lidských práv, které způsobilo ničivé utrpění civilistů v Jemenu,“ řekla Huang. „Je zde usvědčující důkaz, že válečné zločiny spáchala vedoucí koalice Saudské Arábie. Spojené státy musí okamžitě zastavit všechny dodávky zbraní členům koalice pro využití v Jemenu a trvat na nezávislém a účinném vyšetřování mnoha přestupků, které jsou zdokumentované v této zapomenuté válce.“

Tvrdé zásahy proti lidským právům

Zvláštní reportér OSN za lidská práva a boj proti terorismu došel také v květnu 2017 k závěru, že teroristické zákony této země nesplňují mezinárodní normy, a že Saudská Arábie „musí přestat používat protiteroristickou legislativu proti lidem, kteří nenásilně uplatňují svoje práva na svobodu projevu, sdružování a shromažďování.“

Amnesty International zdokumentovala soustavné a systematické zastrašování aktivistů, kteří se zabývají posledními událostmi v zemi ze strany saudskoarabských úřadů. Aktivisté jsou zadržováni a stíháni na základě nejasných a příliš širokých obvinění, která používají protiteroristickou legislativu a zákony určené k potlačení mírové kritiky. Mezi zadrženými, souzenými nebo těmi, kteří jsou ve výkonu trestu, je i několik členů Saudské asociace pro občanská a politická práva, nezávislé organizace pro lidská práva založené v roce 2009, a kterou úřady zakázaly v roce 2013.

„Saudští činitelé se ostudně skrývají za tvrdé proti-teroristické zákony, aby odůvodnili usvědčení pokojných obránců lidských práv. Jeden za druhým aktivisté v Saudské Arábii mizí,“ řekla Huang.

Další země Perského zálivu také použily zástěrku bezpečnosti a boje proti terorismu, aby tvrdě zasáhly disent. Vláda Bahrajnu pokračuje v omezování svobody projevu a právu k pokojnému shromažďování, zadržuje přední obránce lidských práv, zbavuje Bahrajnce občanství, násilně potlačuje protesty a rozpouští opoziční strany.

Ve Spojených arabských emirátech činitelé svévolně omezují právo na svobodu vyjadřování a sdružování, zadržují a soudně stíhají kritiky vlády, odpůrce a cizí státní příslušníky na základě pomluv a proti-teroristických zákonů. Běžné je také vynucené zmizení, nespravedlivé procesy, mučení a další špatné zacházení se zadržovanými osobami.

Aktuální petice

Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

Aktuální počet podpisů: 870 Náš cíl: 2000

Podepíšu