Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

novinky.cz

UPDATE 16. srpna:

Výbor se nakonec rozhodl v úterý 15. srpna projednávání novely ODLOŽIT. Přečtěte si zpravodajskou zprávu senátora Václava Lásky, zpravodaje a člena Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu.

---

Podle Amnesty International je novela ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, která navrhuje rozšířit současný zákon o zbraních o právo občanů na ochranu svrchovanosti, územní celistvosti a demokratických základů České republiky, potenciálně nebezpečná. Upozornila proto dopisem senátory z výboru na možná úskalí.

Amnesty International je znepokojena stanoviskem ministra vnitra a dalších vysokých politiků, kteří ostentativně prezentují tuto ústavní novelu jako odpověď na tzv. „zbytečnou odzbrojovací“ směrnici Evropského parlamentu. Tato směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní, která chce naopak zamezit zneužívání palných zbraní pro trestnou činnost, byla schválena letos v březnu jako odpověď na nedávné teroristické útoky v Evropě.

Díky novele ústavního zákona o bezpečnosti České republiky vzrůstají obavy o jednu z nejzákladnějších povinností státu – respektovat a chránit právo na život. Což vyžaduje, aby vláda mimo jiné podnikla všechny možné kroky pro prevenci a omezení násilí páchané občany střelnými zbraněmi. Tyto kroky zahrnují vytvoření přiměřené legislativy v souladu s mezinárodním humanitárním právem tak, aby držení, nabytí a užití zbraní občany nebylo možné zneužít. V tomto ohledu, považovat držení střelných zbraní jako „právo“, jako je tomu v této zbraňové novele, jde proti lidskoprávní povinnosti státu chránit právo na život svých občanů.

Je také důležité připomenout, že občané České republiky nemají žádnou zodpovědnost, natož „právo“ obětovat svůj život na obranu jiného. Povinnost státu chránit životy svých občanů může ospravedlnit použití síly, včetně té ozbrojené, aby zastavil někoho, kdo představuje bezprostřední riziko nebo vážné ublížení na zdraví. Ale každé z takových použití síly musí striktně korespondovat s mezinárodním humanitárním právem a standardy, jako jsou Základní zásady OSN o použití síly a střelných zbraní policisty, což samozřejmě vyžaduje přísný systém pro zajištění výcviku, školení a kontroly. Občané nejsou přirozeně součástí tohoto systému a stát nemá právo chtít po svých civilních občanech bránit stát. Kdyby novela vešla v platnost, stát by se tímto vyhýbal nejen své povinnosti chránit život, ale hazardoval by tak se životy svých občanů. Proto není na občanech, aby zajistili bezpečnost státu, ale aby stát zajistil bezpečnost svých občanů.

3.2.2017

Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

15.12.2016

Sjednocení pro mír v Sýrii: Globální občanská společnost apeluje na členské státy OSN

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.