Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

novinky.cz

UPDATE 16. srpna:

Výbor se nakonec rozhodl v úterý 15. srpna projednávání novely ODLOŽIT. Přečtěte si zpravodajskou zprávu senátora Václava Lásky, zpravodaje a člena Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu.

---

Podle Amnesty International je novela ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, která navrhuje rozšířit současný zákon o zbraních o právo občanů na ochranu svrchovanosti, územní celistvosti a demokratických základů České republiky, potenciálně nebezpečná. Upozornila proto dopisem senátory z výboru na možná úskalí.

Amnesty International je znepokojena stanoviskem ministra vnitra a dalších vysokých politiků, kteří ostentativně prezentují tuto ústavní novelu jako odpověď na tzv. „zbytečnou odzbrojovací“ směrnici Evropského parlamentu. Tato směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní, která chce naopak zamezit zneužívání palných zbraní pro trestnou činnost, byla schválena letos v březnu jako odpověď na nedávné teroristické útoky v Evropě.

Díky novele ústavního zákona o bezpečnosti České republiky vzrůstají obavy o jednu z nejzákladnějších povinností státu – respektovat a chránit právo na život. Což vyžaduje, aby vláda mimo jiné podnikla všechny možné kroky pro prevenci a omezení násilí páchané občany střelnými zbraněmi. Tyto kroky zahrnují vytvoření přiměřené legislativy v souladu s mezinárodním humanitárním právem tak, aby držení, nabytí a užití zbraní občany nebylo možné zneužít. V tomto ohledu, považovat držení střelných zbraní jako „právo“, jako je tomu v této zbraňové novele, jde proti lidskoprávní povinnosti státu chránit právo na život svých občanů.

Je také důležité připomenout, že občané České republiky nemají žádnou zodpovědnost, natož „právo“ obětovat svůj život na obranu jiného. Povinnost státu chránit životy svých občanů může ospravedlnit použití síly, včetně té ozbrojené, aby zastavil někoho, kdo představuje bezprostřední riziko nebo vážné ublížení na zdraví. Ale každé z takových použití síly musí striktně korespondovat s mezinárodním humanitárním právem a standardy, jako jsou Základní zásady OSN o použití síly a střelných zbraní policisty, což samozřejmě vyžaduje přísný systém pro zajištění výcviku, školení a kontroly. Občané nejsou přirozeně součástí tohoto systému a stát nemá právo chtít po svých civilních občanech bránit stát. Kdyby novela vešla v platnost, stát by se tímto vyhýbal nejen své povinnosti chránit život, ale hazardoval by tak se životy svých občanů. Proto není na občanech, aby zajistili bezpečnost státu, ale aby stát zajistil bezpečnost svých občanů.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

24.8.2017

Erkin Musajev je VOLNÝ!

10. srpna byl Erkin propuštěn. V osobním vzkazu pro Amnesty International děkuje všem, kdo je podpořili.

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.