TURECKO

Na konci roku 2015 hostilo Turecko asi 2,5 milionu uprchlíků. Toto číslo během roku 2016 narostlo a v současnosti země hostí více jak 3 miliony ze světového počtu žadatelů o azyl a uprchlíků. Většina z nich – okolo 2,7 milionů – je ze Sýrie, ale tato země hostí i zhruba 400 000 žadatelů o azyl a uprchlíků z jiných zemí: převážně Íránce a Afghánce a velký počet Íránců, Somálců a Palestinců. Navzdory povšechně vstřícným postojům k uprchlíkům představuje takové velké číslo značnou zátěž pro vznikající turecký azylový systém a jeho možnosti zajištění základních potřeb uprchlíků.

Během let 2014 a 2015 se téměř milion lidí přesunulo z Turecka do zemí Evropské unie (EU) cestami přes moře a pevninu. Tváří v tvář neexistujícím možnostem dostat se do EU bezpečným a legálním způsobem lidé riskovali životy při nelegálních cestách na moři či na pevnině z Turecka do Řecka. Tisíce  se utopily při pokusu dostat se do bezpečí. Ke konci roku 2015 začalo množství členských států EU s Tureckem vyjednávat o kontrole migrace. Tato vyjednávání vyvrcholila v březnu 2016 v podobě dohody známé jako Dohoda EU-Turecko. Podle ní „všichni nelegální migranti přecházející z Turecka na řecké ostrovy budou od 20. března 2016 navráceni do Turecka.“ Výměnou slíbila EU: a) přesídlit jednoho syrského uprchlíka z Turecka do EU na oplátku za každého syrského uprchlíka navráceného z Řecka do Turecka do maximálního počtu 72 000 lidí; b) poskytnout až 6 miliard EUR (zhruba 6,7 miliard USD) na „Facility for Refugees in Turkey“ (zařízení pro uprchlíky v Turecku, pozn. red.); c) poskytnout bezvízové cestování tureckým státním příslušníkům; a d) obnovit pozastavená vyjednávání o vstupu Turecka do EU.

Tvůrci Dohody EU-Turecko předpokládají, že Turecko je bezpečným místem, kam se mohou žadatelé o azyl a uprchlíci navrátit. Výzkum Amnesty International v roce 2015 a 2016 nicméně prokázal, že tomu tak není. Turecko porušilo princip non-refoulement - zákaz navracení  lidí do zemí, kde jim hrozí vážná porušování lidských práv – posíláním lidí zpět do Afghánistánu, Iráku a Sýrie, kde jim hrozí přímé ohrožení života.  Turecko navíc neposkytuje žadatelům o azyl a uprchlíkům na svém území efektivní ochranu a jeho kapacity podporovat velký počet uprchlíků a žadatelů o azyl jsou velmi omezené. Respektování lidských práv se v zemi zhoršilo tím, že vláda zareagovala na neúspěšný pokus o převrat 15. července 2016 vyhlášením mimořádného stavu a zahájením bezprecedentního omezení svobody slova, shromáždění a sdružování. Od Řecka se nicméně navrácení lidí do Turecka v rámci Dohody EU-Turecko stále očekává.