Xenofobní volební spot Bloku proti islamizaci. Česká televize podala trestní oznámení

Česká televize podala trestní oznámení a následně podnět k projednání Radě pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli volebnímu spotu Bloku proti islamizaci. Hnutí se videem snaží voličům namluvit, že ze státního rozpočtu lze podpořit buď nelegální imigranty nebo seniory.  Informovaly o tom Lidové noviny.

„Dvacátého a jednadvacátého října si budete moci vybrat, zda dát peníze našim dětem a seniorům, nebo muslimům a Afričanům,“ zaznívá ve volebním spotu.

Ve videu se pak řítí skupinka muslimů přes silnici k výdeji sociálních dávek a jeden z nich podkopne nohu staré ženě.

Dle zákona musí veřejnoprávní televize odvysílat volební spoty všech kandidujících stran a hnutí. Česká televize Blok proti islamizaci žádala, aby psokytli jiný spot, ale to se nestalo. I přesto musela Česká televize xenofobní volební video odvysílat stejně jako spoty ostatních kandidujících stran a hnutí.

"V případě volebního spotu hnutí Blok proti islamizaci Česká televize v rámci svých zákonných možností vyzvala k dodání náhradního pořadu a podala trestní oznámení," uvedla pro server lidovky.cz mluvčí České televize Karolína Blinková.

21.4.2020

Trest smrti v roce 2019: Saúdská Arábie popravila v uplynulém roce rekordní počet lidí. Ve světě ale čísla poprav klesají.

Prudký nárůst poprav v Saúdské Arábii, Iráku, Jižním Súdánu a Jemenu narušil celosvětový trend poklesu. Počet poprav ve světě se ale snížil o 5 % - dosáhl nejnižší úrovně za 10 let.

25.10.2019

Bangladéš: Trest smrti pro 16 lidí v případu Nusrat Rafiové nic nevyřeší

Ředitel české Amnesty komentuje odsouzení 16 lidí k trestu smrti v Bangladéši.

10.10.2019

Malajsie: Nespravedlivé soudní procesy, tajné tresty smrti a odsouzení za drogové přestupky odhalují krutost trestu smrti

Je Světový den proti trestu smrti. Malajsie musí s novou legislativou začít plnit slib ohledně jeho zrušení.