Xenofobní volební spot Bloku proti islamizaci. Česká televize podala trestní oznámení

Česká televize podala trestní oznámení a následně podnět k projednání Radě pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli volebnímu spotu Bloku proti islamizaci. Hnutí se videem snaží voličům namluvit, že ze státního rozpočtu lze podpořit buď nelegální imigranty nebo seniory.  Informovaly o tom Lidové noviny.

„Dvacátého a jednadvacátého října si budete moci vybrat, zda dát peníze našim dětem a seniorům, nebo muslimům a Afričanům,“ zaznívá ve volebním spotu.

Ve videu se pak řítí skupinka muslimů přes silnici k výdeji sociálních dávek a jeden z nich podkopne nohu staré ženě.

Dle zákona musí veřejnoprávní televize odvysílat volební spoty všech kandidujících stran a hnutí. Česká televize Blok proti islamizaci žádala, aby psokytli jiný spot, ale to se nestalo. I přesto musela Česká televize xenofobní volební video odvysílat stejně jako spoty ostatních kandidujících stran a hnutí.

"V případě volebního spotu hnutí Blok proti islamizaci Česká televize v rámci svých zákonných možností vyzvala k dodání náhradního pořadu a podala trestní oznámení," uvedla pro server lidovky.cz mluvčí České televize Karolína Blinková.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.