Turecko: Taner Kiliç byl oficiálně volný jen pár hodin!

Tanera nakonec navzdory rozhodnutí soudu 31. ledna nepropustili z vězení. Dál za ním stojí víc než milion lidí ze 194 zemí.

UPDATE 1. února 2018: Žalobce podal proti podmínečnému propuštění Tanera odvolání a ve čtvrtek odpoledne ho soud potvrdil. Taner tedy ZŮSTÁVÁ ve vězení. Další soudní stání je 21. června. Amnesty hlasitě protestuje a upozorňuje na otřesný stav turecké justice.

---

UPDATE 31. ledna 2018: Taner byl propuštěný na svobodu! Amnesty ale dál bojuje za zrušení všech obvinění proti němu a dalším obráncům lidských práv v Turecku.

----

Lidé prostřednictvím Amnesty požadují zrušení obvinění proti němu i proti 10 dalším obráncům lidských práv.

Všech 11  čelí smyšlenému obvinění z "terorismu" za to, co lze označit pouze za politicky motivované stíhání zaměřené na umlčení kritických hlasů v Turecku. Pokud by byli odsouzeni, mohli by jít do vězení až na 15 let.

„Ačkoli důkazy ukazují jasně, že je nevinný, Tanerovo propuštění je se pořád zpožďuje. Skutečnost, že strávil téměř osm měsíců za mřížemi, mluví o tom, že Turecko má špatný systém spravedlnosti a je běžné vládní bezohledné pronásledování těch, kteří se postaví za lidská práva," řekla Gauri van Guliková, ředitelka Amnesty International pro Evropu.

„Dnešní slyšení nabídne další příležitost k ukončení tohoto do nebe volajícího justičního omylu, aby setento zásadový a vášnivý obránce lidských práv mohl vrátit ke své rodině a své důležité práci. Soud musí uznat nevinným Tanera i ostatních 10 obhájců lidských práv a jednou provždy ukončit tuto frašku.“

Sledujte průběh procesu prostřednictvím Twitteru Gauri (@gaurivangulik) nebo výzkumníka pro Turecko Andyho Gardnera (@andrewegardner)

Pozadí

Předseda boardu Amnesty International Turecko, Taner Kılıç, byl zadržen 6. června 2017 a poslán do vězení o tři dny později. Deset dalších aktivistů, včetně ředitelky Amnesty International Turecko İdil Eserové, bylo zadrženo o měsíc později. Osm z nich bylo drženo téměř čtyři měsíce, než byli propuštěni na kauci po prvním slyšení v říjnu.

Všichni jsou obviňováni z "členství v teroristické organizaci", což je nepodložené tvrzení, pro které musí státní žalobce ještě poskytnout nějaké konkrétní důkazy, které by obstály v přezkoumání.

Taner Kılıç je obviněn z údajného stažení aplikace ByLock a použití pro zasílání zpráv, o níž žaloba tvrdí, že byla použita hnutím Gülen ke vzájemné komunikaci. Avšak dvě nezávislé forenzní analýzy Tanerova telefonu, pověřené Amnesty International, zjistily, že v jeho telefonu nebyla žádná stopa ByLock. Státní žalobci dosud nepředložili žádné důkazy prokazující jejich tvrzení a prokázání jakékoliv trestné činnosti.

Minulý měsíc turecké úřady připustily, že tisíce lidí bylo nesprávně obviněno ze stahování aplikace ByLock. Publikovaly seznamy obsahující čísla 11 480 uživatelů mobilních telefonů, což vedlo k hromadným propouštěním. Taner Kılıç ještě není mezi těmi, uvedenými na seznamu k propuštění.

Více než milión lidí ze       194 zemí podepsalo výzvy Amnesty International požadující propuštění Tanera Kılıçe a dalších obránců lidských práv v Turecku od doby jejich zatčení v loňském létě. Spousta známých osobností požaduje propuštění Tanera a zrušení obvinění proti Istanbulské 10 - obráncům lidských práv.

15.6.2017

Turecko: Uvěznění šéfa Amnesty International je obrovská nespravedlivost

Amnesty požaduje okamžité propuštění obránce lidských práv.

22.11.2017

Turecko: Taner Kiliç i po druhém soudním jednání stále za mřížemi

18.7.2017

Turecko: Ředitelka Amnesty obviněna a stále ve vazbě

Ředitelka turecké sekce Amnesty zůstává po úterku 18. července mezi 6 obránci lidských práv, kteří jsou dál drženi ve vazbě. Čtyři byli propuštěni.

14.10.2017

"Byli přesvědčeni, že se ocitli v ráji."

Seznamte se s uprchlíky i starousedlíky v Řecku, pro které jsou uprchlické tábory každodenní realitou.