Prohlášení Amnesty International k dění okolo bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku

V Parlamentu ČR probíhá v těchto dnech debata o tom, zda by Tomio Okamura kvůli svým výrokům o koncentračním táboru v Letech u Písku měl přijít o pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Amnesty International tuto politickou debatu vítá a doufá, že poslanci podle dostupné dokumentace slov T. Okamury objektivně posoudí, zda by měl setrvat ve funkci či nikoliv. Pozorně také sledujeme, co s trestním oznámením, podaným sdružením Konexe, udělá Police ČR. Pokud T. Okamura či jeho spolupracovníci svými výroky skutečně popřeli existenci koncentračního tábora nebo zpochybnili jeho účel, je to podle českých zákonů trestný čin.

Amnesty International veřejně podpořila odstranění hospodářské stavby, která dlouho stála na místě utrpení a smrti romských mužů, žen a dětí, aby se místu dostalo důstojnosti a piety.  Zpochybňování samotné existence tábora a znevažování historie považujeme za nepřípustné a apelujeme na adekvátní vyvození politických důsledků takového chování ze strany osoby veřejně činné i bez ohledu na závěry případného soudního řízení.

6.9.2019

Romové, antisemitismus i projevy nenávisti. Výbor OSN kritizuje Česko

Kromě Evropského soudu pro lidská práva či Evropské komise přidává svou kritiku České republiky kvůli vzdělávání Romů i Výbor OSN.

10.9.2018

Shawkan bude volný

Egyptský fotoreportér by měl být propuštěný - odseděl si ve vazbě už celý trest, který mu 8. září určil soud.

25.1.2019

Venezuela: Více než 10 lidí zabito při protestech

Krize vyhnala do ulic tisíce lidí, tvrdé represivní zásahy policie a armády přinesly už několika lidem smrt.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.