Hongkong: Soud zrušil mladým prodemokratickým aktivistům trest odnětí svobody

Úspěch

Hongkongský nejvyšší soud zrušil tresty odnětí svobody třem předním prodemokratickým aktivistům.

„Nejvyšší soud dnes napravil nespravedlnost. Mstivá snaha vlády o tvrdší tresty dovedla trojici aktivistů až za mříže a je správné, že tento rozsudek byl zrušen,“ uvedla ředitelka Amnesty International v Hongkongu Mabel Auová. „Všechna politicky motivovaná trestní řízení, která vedou k umlčení těch, již prosazují demokracii v Hongkongu, se musejí zastavit. Neústupné stanovisko vlády vede k řízenému omezování lidských práv na pokojné shromažďování a svobodu projevu.“

Kontext

V srpnu 2017 odsoudil hongkongský odvolací soud Joshuu Wonga, Alexe Chowa a Nathana Lawa k šesti až osmi měsícům vězení za jejich účast na demonstraci, která v Hongkongu v roce 2014 vyvolala prodemokratické „Deštníkové hnutí“ (Umbrella Movement). Trojice byla propuštěna na kauci v říjnu a listopadu 2017 v očekávání odvolacího řízení.

V prvním soudním řízení byli Joshua Wong a Alex Chow shledáni vinnými z „účasti na protizákonném shromáždění“. Nathan Law byl shledán vinným z „podněcování druhých k účasti na protizákonném shromáždění“.  Při odvolání žalobci požadovali tvrdší tresty pro lídry studentů poté, co jim byl původně udělen trest bez odnětí svobody.

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.

2.7.2018

Sukně nahoru?! Glosa k MS ve fotbale v Rusku

15.5.2018

Zastánce tibetštiny na cestě do vězení

Tibetský aktivista a vězeň svědomí Taši Wangčuk strávil 8. května letošního roku v čínské vazbě už své třetí narozeniny. Čínskými úřady byl obviněn ze zločinu za to, že pokojně hájil tibetskou kulturu. Hrozí mu až 15 let vězení.

19.4.2018

TEN nebo TAHLE jsou díky Amnesty na svobodě – máme opravdu radost?

Jak se to má s dobrými zprávami v Amnesty.