© Mahmud Hams, AFP

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Článek

Zbraně pod kontrolou   Izrael publikován 14.5.2018

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

© Mahmud Hams, AFP

V reakci na zprávy o desítkách zabitých a stovkách zraněných Palestinců izraelskou armádou během protestů podél plotu, který odděluje Gazu a Izrael, ředitel Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku Philip Luther prohlásil:

„Je to další hrozný příklad toho, jak izraelská armáda používá nepřiměřenou sílu a ostrou munici naprosto žalostným způsobem. Jedná se o porušení mezinárodních norem, v některých případech spáchání toho, co se zdá být úmyslným zabitím, což je považováno za válečný zločin.

Dnešní záběry z pásma Gazy jsou extrémně znepokojující a násilí se nadále šíří mimo kontrolu. Izraelské autority musí okamžitě zakročit tak, aby armáda zabránila dalším ztrátám na životech a vážným zraněním.

Minulý měsíc Amnesty International vyzvala mezinárodní společenství, aby zastavilo dodávky zbraní a vojenského vybavení do Izraele. Zvyšující se počet úmrtí a zranění dnes jen upozorňuje na naléhavou potřebu zbrojního embarga.

Zatímco někteří protestující se mohou zapojit do nějaké formy násilí, stále to neopravňuje vojáky k použití ostré munice. Podle mezinárodního práva mohou být střelné zbraně použity pouze k ochraně proti bezprostřednímu nebezpečí smrti nebo vážného zranění.

Z prvních lékařských zpráv z Gazy vyplývá, že desítky lidí byly střeleny do hlavy nebo hrudi.

Amnesty International minulý měsíc zveřejnila výzkum z pásma Gazy, který ukázal, že izraelská armáda zabíjela a mrzačila demonstranty, kteří pro ně nepředstavovali bezprostřední hrozbu.“

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1134 Náš cíl: 3000

Podepíšu