Amnesty + augmentovaná realita = nový trend v záchraně vězňů! Poprvé na festivalu Metronome

Startuje online megaprojekt na záchranu vězňů.

•     Udělej si #FREEDOMSELFIE a ukaž solidaritu s vězni svědomí
  •     Speciální Amnesty Facebook filtr vyvinutý agenturou HAVAS Prague odstartoval  na pražském hudebním festivalu Metronome, kde se slavilo 70 let Všeobecné deklarace lidských práv
  •     Za nespravedlivě vězněné už se s Freedomselfie postavili muzikanti jako Tomáš Klus, Ewa Farna, Zrní, Tata Bojs a řada dalších

Amnesty International se spojila s největším pražským hudebním festivalem Metronome (22. a 23. června), aby s jeho návštěvníky oslavila výročí 70 let od přijetí jednoho z nejzákladnějších lidskoprávních dokumentů, Všeobecné deklarace lidských práv

Připravila při té příležitosti velký interaktivní projekt #freedomselfie, kterým chce podpořit obránce a obránkyně lidských práv, kteří jsou vězněni pouze za to, že se nebáli postavit za práva v deklaraci uvedená.

„I když je tomu už 70 let, stále totiž dochází k jejímu porušování v mnoha koutech světa. Není tomu jinak ani v případě Ateny Daemiové, íránské aktivistky, která se na Facebooku a Twitteru zastávala žen nebo kritizovala množství poprav. Odsoudili ji za to na 7 let. Ve vězení je i Číňan Wu Kan, a to za to, že online i na různých demonstracích upozorňoval na nespravedlivá odsouzení lidskoprávních právníků. Bez těchto odvážných lidí, kteří se staví za lidská práva a prosazují je, by deklarace byla jen bezcenný kus papíru,“ upozorňuje Žaneta Sladká, vedoucí projektu z Amnesty International.

#Freedomselfie má umožnit lidem vyjádřit solidaritu s nespravedlivě vězněnými tím, že si s nimi udělají „selfíčko.“ Když filtr použijete, obličej je napůl váš a napůl vězně – jako symbol toho, že díky vám je už na půl cesty z vězení…

Do projektu se rozhodla zapojit celá řada umělců – nejen těch z Metronomu: Muzikanti ze Zrní, MidiLidi nebo Tatabojs, Tomáš Klus, Ewa Farna, Klára Vytisková, ale třeba i herečky Ester Geislerová nebo Simona Babčáková.

Klávesista kapely Mandrage František Bořík se zapojením do kampaně neváhal: „Amnesty International podporuji už léta. Líbí se mi, s jakou vervou neúnavně bojují o životy těch, na které svět zapomněl. Jsem rád, že se můžu aspoň malou měrou zasadit o pomoc někomu v nouzi,“ řekl.

PODEPISUJTE petice a foťte selfíčka na freedomselfie.org!!!

20.3.2020

Írán: Omilostnění vězňů jsou vítaná, ale další stovky těch, kteří by měli být svobodni, zůstávají ve vězení

Desetitisíce lidí Írán propustí přeplněných věznic. Kvůli svátkům i koronaviru.

18.3.2020

Pokud politici nezneužijí koronavirus k upevnění moci, budu překvapený, říká v podcastu ředitel Amnesty

Hostem čtvrtého dílu AMNESTYcastu byl odcházející ředitel české Amnesty Mark Martin.

30.7.2019

iROZHLAS: Bahrajn popravil 3 vězně. OSN žádala nový proces, muži podle ní byli mučeni

14.10.2019

V Polsku přituhuje. Výsledky právě proběhlých parlamentních voleb ukážou, jak moc

Amnesty zdokumentovala řadu oblastí, ve kterých se Poláci v současné době potýkají s lidskoprávními problémy - ve kterých #prituhuje.