Světový den uprchlíků: Utrpení doma střídá peklo v Libyi

Amnesty připomněla veřejnou preformancí hrůzy, které prožívají uprchlíci v Libyi

Týrání, sexuální zneužívání, mučení i zabíjení v detencích. A venku? Trh s otroky…Ne, tohle není z filmu Angelika a sultán – tohle zažívají tisíce lidí, kteří na svém útěku před válkou a konflikty uvíznou v Libyi.

Uprchlíci a migranti se tam stali komoditou, kolem které vyrostl celý průmysl. Lidé trpí. V té samé době ale Evropa tlačí na zintenzivnění spolupráce, aby se k evropským břehům dostalo lidí co nejméně – už teď posílá peníze a lodě na výcvik tamní pobřežní stráže. Výsledek? Chytání lidí a obchod s nimi, přeplněné detence, korupce mezi úředníky a pašeráky a obrovské utrpení tisíců těch, kteří utíkají před válkami, pronásledováním a chudobou…

Je tohle řešení uprchlické krize? NE!

Amnesty na děsivou situaci, která se děje ve 21. století jen dva tisíce kilometrů od nás, upozornila veřejným flash mobem na Václavském náměstí.

Situaci v Libyi mapuje zevrubný Amnesty výzkum, sbíráme podpisy pod petici a ukazujeme lidem také video CNN, které přináší děsivé svědectví z „tržiště s otroky.“

Ve středu večer završilo Světový den uprchlíků v pražském kině Ponrepo promítání filmu „V řízení“ a debata o tom, jak „snadné“ je získat v Evropě azyl a co to obnáší. S předními českými odborníky na migraci, syrským aktivistou nebo režisérem filmu „Bohužel.“

5.7.2019

iRozhlas: Při náletu na detenci v Libyi zemřelo 44 lidí

14.4.2018

Lidé na prodej: V Libyi jsou migranti prodáváni jako otroci

Video CNN ukazuje nedávný vývoj uprchlické krize v Libyi, kde jsou tisíce migrantů a uprchlíků drženi v detenčních zařízeních. Zažívají mučení, sexuální zneužívání a jsou dokonce prodáváni na trhu s otroky. Z lidských dražeb se stal velký byznys, do kterého se zapojují pašeráci lidí, ale i členové milic a další skupiny.

23.11.2018

iDnes o dětských uprchlících v Libyi: bijí nás a máme hlad!

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.