Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku: experti Amnesty v Praze

Zhoršující se situace lidských práv u našich sousedů ohrožuje celou Evropu. Odborníci Amnesty přijeli diskutovat s českými politiky a úřady.

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku se v současné době intenzivně diskutuje nejen na úrovni EU. V úterý 19. března zase bude k řešení na Radě pro obecné záležitosti (GAC) v Bruselu, které se pravidelně účastní i česká delegace v čele s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem.

Proto do Česka přijíždí experti na poměry v Polsku a Maďarsku, aby upozornili na zhoršující se situaci a hrozby pro Evropskou unii i jednotlivé země.

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku je totiž alarmující a systémové kroky, které v našich sousedních zemích podkopávají právní stát a porušují lidská práva, jsou rizikem pro celou Evropskou unii a neměla by být lhostejná ani partnerským zemím z Visegrádu, jako je Česko.

Kolegové proto půjdou na domluvené schůzky na českých ministerstvech zahraničí a spravedlnosti nebo se zástupci parlamentních výborů (zahraniční, pro evropské záležitosti, ústavněprávní) a pak budou k dispozici vybraným novinářům.

Barbora Černušáková je Amnesty výzkumnice na Polsko, která už několik let mapuje tamní situaci, jezdí na mise a reportuje svá zjištění ve výzkumných zprávách.

Aron Demeter je vedoucí kampaní v Amnesty Maďarsko, který je dokonce na seznamu asi 200 lidí, které premiér Orbán označil za „Sorosovu žoldáckou armádu.“ Ohrožená je celá maďarská Amnesty.

Polsko i Maďarsko už totiž čelí řízení o porušení Smlouvy o Evropské unii (SEU), které je v historii existence EU velmi unikátní.  Poprvé totiž došlo k aktivaci tzv. článku 7, který procesně hlídá právě dodržování lidských práv a zásad právního státu - hodnot společných všem zemím EU.

POLSKO systematicky podkopává nezávislou soudní moc, ohrožuje nezávislost Ústavního soudu a disciplinárně stíhá soudce, kteří se tomu postavili. Existuje riziko, ľe v zemi bude ve střednědobém horizontu ohroženo i právo na svobodný proces. Zároveň vláda omezuje svobodu shromažďování a projevu – policie používá proti pokojným demonstrantům nepřiměřenou sílu, lidé čelí nesmyslným restriktivním opatřením včetně obtěžování, zastrašování a zdlouhavému soudnímu řízení.

MAĎARSKO se ve velké míře snaží umlčet nesouhlas. Kriminalizuje se legitimní lidskoprávní práce, omezují a zakazují se neziskové organizace, prostor pro občanskou společnost se víc a víc zužuje. Takzvaný„LEXSoros“ je likvidační pro organizace pracující s uprchlíky a migranty, velké riziko pociťuje i tamní pobočka Amnesty International.

14.11.2019

Katalog prodejní výstavy Art for Amnesty 2019

18.10.2019

Setkání středoevropských Amnesty sekcí a výhled do nejbližší budoucnosti

S delší odmlkou se vám znovu hlásím, abych se podělil o úžasný zážitek a zkusil nastínit, co správní rada chystá na podzim a přelom roku. Začněme však nejprve tím zážitkem.

12.8.2019

Chtěl očernit Amnesty, spustil tím však vlnu podpory

Česká pobočka lidskoprávního hnutí Amnesty zaznamenala na svém facebookovém profilu nezvyklou situaci. Na jeden z řady útočných komentářů začali lidé reagovat po svém. Místo hádky s autorem útočného komentáře, začali na bankovní účet hnutí "na truc" zasílat své finanční dary.

30.7.2018

BYLO HISTORICKY PRVNÍ GLOBAL ASSEMBLY Amnesty International PŘELOMOVÉ?

Loučení se Salilem a vítání Kumiho, o čem se hlasovalo a jak si stojí česká Amnesty ve světě? Mezinárodní valná hromada Amnesty očima české výpravy.