Utlačování uprchlíků v Řecku stále pokračuje

Migranti hledající azyl v centrálním Řecku jsou násilně vytlačováni zpět přes řeku Evros k tureckým hranicím anebo zpátky do Egejského moře. Za nelidským a protizákonným chováním stojí řecká vláda a další státní složky.
Násilné deportace neboli "push-backs", ke kterým dochází (nejenom) na území Řecka jasně porušují mezinárodní i evropské zákony. Uprchlíci jsou vyhoštěni bez jakéhokoliv přezkoumání jejich konkrétní situace, a to za nelidských, život ohrožujících podmínek. V letech 2012 - 2014 Amnesty International promluvilo celkem se 148 migranty, kteří se pokusili dostat do Řecka převážně ze Sýrie a Afghánistánu. Téměř polovina z nich byla násilně poslána zpět do Turecka, někteří z nich byli deportováni dokonce vícekrát. Amnesty International vytvořila petici za účelem zastavení násilí vůči uprchlíkům žádajících o azyl. V celé Evropě a Izraeli bylo sesbíráno celkem 95 000 podpisů. Řecký ministr veřejného pořádku a ochrany občanů v dubnu 2014 odmítl setkání a převzetí petice.

20.3.2019

Třetí výročí přijetí dohody o navracení migrantů mezi EU a Tureckem

U příležitosti 3. výročí přijetí dohody mezi EU a Tureckem promítla Amnesty na jednu ze stěn Akropole vzkaz: „Lidskost především“. Ten má evropským lídrům připomenout situaci tisíců migrantů a uprchlíků držených v příšerných podmínkách na řeckých ostrovech v nejistotě, co s nimi bude dál.

23.1.2018

Postupný návrat rohingských uprchlíků do Barmy se odkládá

Postupný návrat rohingských uprchlíků z Bangladéše zpět do Barmy, který měl proběhnout koncem ledna 2018 byl podle prohlášení bangladéšských úřadů zatím odložen.

20.6.2018

Statisíce rohingských uprchlíků v Bangladéši v ohrožení kvůli povodním

U příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby urychlilo pomoc pro více než 900 000 rohingských uprchlíků, kteří v Bangladéši čelí problémům v důsledku monzunových dešťů.

6.12.2017

Násilné represe po volbách

Nejméně 13 lidí bylo údajně zabito, deset zadrženo a další zraněni v důsledku násilného potlačení protestů vyvolaných prezidentskými volbami v Hondurasu dne 26. listopadu. Z