Utlačování uprchlíků v Řecku stále pokračuje

Migranti hledající azyl v centrálním Řecku jsou násilně vytlačováni zpět přes řeku Evros k tureckým hranicím anebo zpátky do Egejského moře. Za nelidským a protizákonným chováním stojí řecká vláda a další státní složky.
Násilné deportace neboli "push-backs", ke kterým dochází (nejenom) na území Řecka jasně porušují mezinárodní i evropské zákony. Uprchlíci jsou vyhoštěni bez jakéhokoliv přezkoumání jejich konkrétní situace, a to za nelidských, život ohrožujících podmínek. V letech 2012 - 2014 Amnesty International promluvilo celkem se 148 migranty, kteří se pokusili dostat do Řecka převážně ze Sýrie a Afghánistánu. Téměř polovina z nich byla násilně poslána zpět do Turecka, někteří z nich byli deportováni dokonce vícekrát. Amnesty International vytvořila petici za účelem zastavení násilí vůči uprchlíkům žádajících o azyl. V celé Evropě a Izraeli bylo sesbíráno celkem 95 000 podpisů. Řecký ministr veřejného pořádku a ochrany občanů v dubnu 2014 odmítl setkání a převzetí petice.

24.6.2019

ČT o Amnesty výstavě k Mezinárodnímu dni uprchlíků

20.6.2019

Mezinárodní den uprchlíků: Nenávist zraňuje

Výstava snímků italské fotodokumentaristky Cinzie D´Ambrosiové o násilí na uprchlících a migrantech v Evropě.

20.3.2019

Třetí výročí přijetí dohody o navracení migrantů mezi EU a Tureckem

U příležitosti 3. výročí přijetí dohody mezi EU a Tureckem promítla Amnesty na jednu ze stěn Akropole vzkaz: „Lidskost především“. Ten má evropským lídrům připomenout situaci tisíců migrantů a uprchlíků držených v příšerných podmínkách na řeckých ostrovech v nejistotě, co s nimi bude dál.

15.10.2018

Velká zrada Evropy

Komentář Anny Sheové, poradkyně Amnesty v otázce uprchlíků a migrantů, k nuceným návratům do Afghánistánu.